ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Žáci na jihu Čech budou mít roušky i při výuce, rozhodla bezpečnostní rada

  • 267
Jihočeští studenti druhých stupňů, středních škol a vysokoškoláci budou muset mít od pondělí 21. září při výuce roušku. O novém opatření proti šíření koronaviru informovala bezpečnostní rada kraje. Ta rozhodla i o novém způsobu testování lidí s významným kontaktem.

Novinky odsouhlasili členové bezpečnostní rady v čele s hejtmankou Ivanou Stráskou. „Roušky budou nutné na druhém stupni základních škol, na středních a vysokých školách. A to nejen při pohybu po chodbách, ale také v průběhu výuky,“ vzkázala s tím, že opatření má snížit počty karantén učitelů a žáků. 

Na prvních stupních základních škol platí, že školáci musí být roušky jen na chodbách nebo v jídelně. Kromě toho rada schválila změnu ve způsobu testování u bezpříznakových osob v nařízené karanténě. 

„Osobám, kterým byla nařízena karanténa po významném kontaktu s nakaženým a jsou bez příznaku onemocnění, nebude výtěr prováděn hned na začátku karantény, ale postačí provést tento test až desátý den. Tehdy se případná nákaza v testu opravdu potvrdí,“ dodala Stráská. Podle ní se má díky tomu ulevit přetíženému systému.

„Je to reakce na to, jak se šíří koronavirus právě ve školách. V současnosti jich jsou v kraji přibližně čtyři desítky (škol), kdy se u žáků nebo pedagogů nákaza projevila,“ řekla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. 

K záležitosti se podle ní ještě vyjádří ministerstvo školství a ministerstvo zdravotnictví. „Pokud s tím budou (ministerstva) souhlasit, můžeme (krajská hygienická stanice) to nařízení vydat,“ potvrdila Kotrbová.

Obě nařízení začnou platit od pondělí 21. září. „Bezpečnostní rada kraje dále doporučila všem zdravotnickým a sociálním zařízením v kraji, aby zvážily omezení návštěv, případně zpřísnily režimová opatření,“ doplnil mluvčí krajského úřadu David Hocke.

K pondělní 18. hodině bylo na jihu Čech aktuálně pozitivních 570 pacientů s covidem-19. V karanténě bylo 661 lidí.

Zavřete školy, budou 4 tisíce nakažených denně, řekl Flegr v Rozstřelu:

11. září 2020

, ,