Razie proti drogovému gangu odhalila špinavé miliony, zbraně i drahá auta

  • 14
Muže přezdívaného Satan a několik jeho společníků zadrželi po více než ročním vyšetřování jihočeští kriminalisté ve spolupráci s celníky. Dokončili tak složitý případ spojený s výrobou a prodejem drog, erotickým domem i drahými auty.

Organizovanou skupinu z Prachaticka sledovali policisté ve spolupráci s celníky zhruba rok a půl. Nakonec obvinili tři lidi, které se podařilo zadržet při razii 13. ledna.

„Hlavní postavou skupiny je sedmatřicetiletý muž z Vimperska přezdívaný Boss nebo také Satan. Bývalý zápasník zásobující drogami nejen prachatické příhraničí, ale také celý Jihočeský kraj. Tak alespoň naznačují informace zajištěné operativci a vyšetřovateli,“ informoval policejní mluvčí Jiří Matzner.

Druhým obviněným je čtyřiatřicetiletý muž původem z Olomoucka. Ten měl podle policie a celníků roli hlavního chemika.

„Třetí obviněnou je devětadvacetiletá žena též původem z Moravy. Fungovala jako přítelkyně Bosse a také jako provozní v jeho nočním klubu. Mimo jiné dohlížela na sklad drog a distribuovala drogy dál mezi ‚své‘ dívky a jejich klientelu,“ sdělila mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Při razii zajistili miliony korun i drahá auta

Na prodeji drog v Jihočeském kraji a pravděpodobně i zahraničí se měli podílet i další lidé. Ti jsou teď v hledáčku vyšetřovatelů. Při zátahu policisté zadrželi čtyři lidi, tři obvinili.

„Čtvrtá zadržená, která nebyla zatím obviněna, měla za úkol zprovoznit ‚obchodní trasy‘ s Ruskem. Její přesná role je ještě předmětem dalšího vyšetřování. Jen za poslední rok a půl měla skupina vyrobit či přeprodat značné množství drog, jen pervitinu minimálně 1,5 kilogramů,“ popsal Matzner.

Policisté u členů organizované skupiny našli drogy, peníze, luxusní vozy i zbraně.

Na akci se podílelo téměř 150 celníků a policistů. Při zadržení, ke kterému došlo 13. ledna, provedli celkem sedm domovních prohlídek a 14 dalších kontrol nejrůznějších prostor. Ve firmě, sklepech či kůlnách našli kromě jiného anabolika, marihuanu, metamfetamin nebo třeba desítky tablet extáze.

„Kriminalisté si odvezli rozebrané vybavení pro dvě kompletní indoor pěstírny, přenosnou varnu metamfetaminu, notebooky, tablety, mobilní telefony, samopal vz. 58, rušičku mobilních telefonů, kolt s náboji,“ vyjmenoval Matzner.

Zajistili také zhruba půl milionu korun v hotovosti, dva miliony korun na bankovních účtech, luxusní motorová vozidla a motocykl Harley-Davidson. V luxusních vozech měl podle svědků takzvaný Boss zalíbení.

„Celníci a policisté využili při prohlídkách psy cvičené na vyhledávání drog a bankovek,“ dodala Kaňková. Za organizovaný zločin hrozí každému obviněnému trest odnětí svobody na 8 až 12 let.