V Kaplici-nádraží vznikne park pro 50 kamionů, odpočívky chybí i na D3

  8:56
Města v Jihočeském kraji řeší, kam s parkujícími kamiony. Ty mnohdy postávají na nejrůznějších místech. Odpočívadla navíc chybí i na dálnici D3. Ředitelství silnic a dálnic slibuje, že se situace zlepší.
kamion, odpočívadlo (ilustrační snímek)

kamion, odpočívadlo (ilustrační snímek) | foto: Martin Přibyl / CNC Profimedia.cz

Dát si v klidu sprchu, občerstvit se a odpočinout si v čisté posteli. Pro běžného člověka normální věc, pro řidiče kamionu to, o čem se jim při cestách po Jihočeském kraji může většinou jen zdát. Změnit to chtějí firmy Egal a Giomir z Kaplice-nádraží na Českokrumlovsku zabývající se mimo jiné silniční dopravou. Na dvouapůlhektarovém pozemku v Kaplici-nádraží chystají výstavbu truck centra.

„Věnujeme se hodně dopravě, známe tuto problematiku. Víme, čemu musí řidiči vyhovět, a kolikrát to není ani možné, protože k tomu nemají podmínky,“ říká jednatelka společnosti Giomir Kamila Smudková s tím, že řidiči kamionů například nesmí trávit víkendový odpočinek ve vozidle, ale současně ručí za náklad.

„To jsou protipóly, které nikdo moc nechce řešit. Když padá sníh, mají povinnost odstraňovat ho z aut, ale nikde nejsou lávky. Po žebříku nahoru lézt nemohou, to je proti bezpečnosti práce,“ vysvětluje Smudková.

Studie počítá s 50 až 60 místy

Projekt, na kterém spolu s Hermannem Wagnerem, majitelem firmy Egal, pracuje, právě na tyto věci myslí.

„Teď finalizujeme studii, která počítá v tuto chvíli s přibližně 50 až 60 parkovacími místy. V areálu budou toalety, sprchy, wi-fi. Chtěli bychom tu také jednoduchý motel s pokoji, aby měli řidiči možnost důstojného přenocování, a bistro,“ plánuje Smudková, podle níž je ale nejdůležitější, že bude celý areál hlídaný kamerami, takže se řidiči nebudou muset bát opustit kamion.

Připravena tu pro ně bude i myčka a také čerpací stanice. Kromě klasické i na LNG, tedy zkapalněný zemní plyn. Právě společnost Giomir totiž loni koupila první kamion na LNG v kraji a plánuje pořídit celou flotilu tahačů na ekologický pohon.

„Touto cestou se chceme ubírat, protože nám není životní prostředí lhostejné. Už teď jednáme se společností GasNet o čerpací stanici na LNG a počítáme i s dobíjecími místy pro elektromobily,“ dodává Smudková.

Na kolik peněz projekt vyjde, ukáže až hotová studie. Jednatelé společností počítají s tím, že budou postupovat po etapách. Kdy truck park vznikne, je kvůli situaci s covidem otázkou.

„Trochu nás pandemie zabrzdila, stejně jako všechny. Budeme se ale snažit otevřít, co nejdříve to bude možné,“ slibuje Smudková. Areál šoféři najdou u silnice E55 a jen kilometr od plánovaného sjezdu D3 na 159. kilometru.

Na D3 je jen u Mezna

Na faktu, že podobná zázemí pro řidiče kamionů na jihu Čech chybí, se shodují dopravci i představitelé měst.

„Řidiči vědí, že si po čtyřech a půl hodinách potřebují odpočinout, jenže nemají kde. Tak postaví auto, kde mohou. Pak přijede policie a dostanou pokutu. Je to problém v celém kraji. Firma Giomir je jediná, o které vím, že zázemí pro kamiony chystá,“ potvrzuje František Holub, ředitel budějovické pobočky Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia. A podotýká, že problém by měl řešit hlavně stát a myslet na něj, už když se staví nové silnice, jako třeba D3.

Jenže právě na jihočeské dálnici odpočívadla chybí. V provozu je nyní 70 kilometrů D3 a na nich je jen odpočívka u Mezna. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) budou další postupně přibývat.

„U jihočeské dálnice D3 aktuálně připravujeme odpočívadlo Suchdol, které bude součástí úseku Kaplice-nádraží – Nažidla. Dále se chystá odpočívka Chotýčany, na kterou pokračuje výběrové řízení s termínem podání nabídek v dubnu,“ avizuje mluvčí ŘSD Jan Studecký s tím, že v úseku mezi Táborem a státní hranicí s Rakouskem plánuje ŘSD ještě čtyři další oboustranné odpočívky. „Aktuálně prověřujeme jejich možné umístění,“ uvádí.

S kamiony se dlouhodobě potýká například Planá nad Lužnicí, kde se rozrůstá průmyslová zóna.

„Problém s parkujícími nákladními vozy u nás začíná narůstat. Lidé si stěžují, že stojí, kde nemají. My je vykážeme, ale vlastně nemáme, kam je přesunout. Odstavné plochy u nás nejsou,“ říká za tamní městskou policii strážník Libor Filip, podle kterého se jedná zpravidla o kamiony přijíždějící do firem v okolí, které nemohou parkovat přes noc v areálech společností.

V Písku mělo být truck centrum hotové už loni

Podobný problém řeší i v písecké průmyslové zóně. „Situace je katastrofální. Vznikají velmi nebezpečné situace. Řidiči parkují, jak chtějí, mezi nimi kličkují lidé i auta. Divím se, že se tam ještě nic nestalo, a je to otázka času,“ popisuje Ladislav Dolejš, jednatel společnosti Lovato Electric sídlící v průmyslové zóně.

Právě tam mělo vzniknout truck centrum se zázemím. Jenže investor, firma Milan Král z Litvínovic u Českých Budějovic, tvrdí, že do plánů zasáhl covid a loni v říjnu požádal Písek, aby mu lhůtu na výstavbu prodloužil o tři roky.

Město společnosti pozemky prodalo už před čtyřmi lety a truck centrum, jehož vybudování mělo vyjít na necelých 140 milionů korun, mělo být zkolaudované do konce loňského roku. Radnice se proto rozhodla firmě prodloužit čas na výstavbu jen o rok a k tomu má zaplatit sankci přes 409 tisíc korun. „Řešíme teď se společností zahájení výstavby, a do budoucna je tak celá situace nejasná,“ míní místostarostka Petra Trambová.

A podobná situace je i v Českých Budějovicích, kde stojí kamiony na Dlouhé louce. Centrum pro kamiony mělo vyrůst v areálu letiště v Plané. Ale i tady se projekt zastavil.

„Projekt by znamenal poměrně velké investice ze strany kraje a navíc s výstavbou dálnice D3 se tu těsně před Českými Budějovicemi na severním okraji chystá velká odpočívka a místo pro parkování kamionů. Proto tak úpěnlivě čekáme na její dostavbu, abychom kamiony z města dostali,“ naznačuje primátor Budějovic Jiří Svoboda.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

Začala přestavba Žižkových kasáren, bude z nich justiční areál za 600 milionů

25. dubna 2024  17:07

Po dlouhých letech jednání a příprav začala v Českých Budějovicích proměna bývalých Žižkových...

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Obchody a park ve Vimperku postaví na místě, kde původně parkovaly autobusy

25. dubna 2024  13:13

Ve Vimperku na Prachaticku ladili podobu retail parku, aby nevyčníval ze zástavby. Budovu s obchody...

Rozvoj jaderné energetiky může na jih Čech přilákat stovky nových pracovníků

25. dubna 2024  9:04

Zástupci skupiny ČEZ očekávají, že s dostavbou bloků v Temelíně a Dukovanech i s vybudováním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...