Tvrz stojí na okraji obce Tichá a patří mezi pět českých zastávek na Zemské...

Tvrz stojí na okraji obce Tichá a patří mezi pět českých zastávek na Zemské cestě, která vede od Dunaje k Malši. | foto: Hrady na Malši

Vysídlené obce na Novohradsku lákají na výlety do přírody i za historií

  • 1
Tajemné zříceniny hradů, zachovalé tvrze nebo zapomenuté sklárny a opuštěné vesnice po vysídlených Němcích. Oblast Novohradska-Doudlebska je plná krásné přírody ale i zapomenutých míst s opravdu zajímavou minulostí a je tak ideální lokalitou pro dobrodružné výlety po českém pohraničí.

Podél malebné říčky Malše se krajina plná tvrzí a zřícenin hradů pomalu zvedá až k nejjižnějšímu cípu republiky. Ještě na konci druhé světové války se v jejím okolí na trojúhelníku mezi Dolním Dvořištěm, Novými Hrady a téměř až Českými Budějovicemi mluvilo hlavně německy, což je ještě dnes na mnoha místech poznat. Destinační oblast Novohradska-Doudlebska díky tomu nabízí spoustu možností na jedinečné výlety.

Krásy Novohradska-Doudlebska

Po stopách zaniklých vesnic se můžete vydat například k Pohorské Vsi v srdci Novohradských hor, které bylo oproti dnešku daleko více osídlené. Kvůli poválečnému vypořádání ale museli čeští Němci odejít.

Kam na výlet po kraji

Jihočeská MF DNES v novém seriálu představuje všech devět turistických oblastí na jihu Čech. Láká i do méně známých míst, která však stojí za vidění. Nabízí tipy na zajímavé jedno- či vícedenní výlety.

1. díl: Toulava
2. díl: Písecko-Blatensko
3. díl: Lipensko
4. díl: Českokrumlovsko
5. díl: Budějovicko
6. díl: Třeboňsko
7. díl: Šumavsko
8. díl: Novohradsko-Doudlebsko

„Na místě tak zůstaly jen opuštěné obce, o které se nikdo nestaral. Největší odsun se týkal hlavně Pohoří na Šumavě, které bylo časem hodně poničené. V posledních letech ale opět ožívá,“ připomíná starosta Pohorské Vsi Jiří Křiklava osadu na dohled od rakouských hranic, která pod jím řízenou obec spadá.

Za návštěvu stojí zcela opuštěná místa, kde stály obce jako Jiřice nebo Polžov, který dnes připomíná pouze kaplička. Zajímavou historii mají například Stříbrné Hutě, kde na konci 18. století stála vyhlášená sklárna. Osídlení také zcela zmizelo na místě bývalého Leopoldova, kde kdysi sídlili voraři plavící dřevo po Pohorském potoce směrem do Budějovic.

„Moc se z těchto obcí nedochovalo, ale návštěvníci by rozhodně neměli minout Pohoří na Šumavě s krásnou přírodou a zajímavou atmosférou. Kousek odtud je takzvaná Jiřická nádrž a oblíbené jsou také trasy k nedalekému Žofínskému pralesu,“ říká Křiklava a zmiňuje ještě Baronův most se starou myslivnou přestavěnou na penzion.

Žumberk připomíná řemesla

Dalším skvostem turistické oblasti je tvrz Žumberk, která stojí přibližně na půli cesty mezi Novými Hrady a Trhovými Sviny. Zajímavá je především tím, že je součástí původního opevnění historického jádra stejnojmenné vesnice.

„Na počátku 17. století byla celá tvrz obehnána hradbou a z celého opevnění zůstalo pět z původních šesti bašt. Společně se zachovalou tvrzí tvoří opevnění skutečný unikát,“ vysvětluje kastelán tvrze Roman Josefík.

Památka nabízí také novou expozici netradičních řemesel včetně tradičního sklářství, truhlářství a provaznictví, které bylo typické pro oblast Kaplicka. „Podařilo se nám získat i cenné exponáty původně patřící rodu Jiskrů z Kaplice, ale toto řemeslo fungovalo i v Trhových Svinech. Nechybí u nás ani kolářství nebo bednářství či koželužství,“ přibližuje Josefík s tím, že interaktivní výstava nabídne dětem i tvořivé dílny vztahující se k těmto řemeslům.

K výletům láká také část takzvané Zemské stezky vedoucí z Českých Budějovic k Dunaji. Nachází se na ní kromě nedávno otevřené tvrze Tichá například hrad Pořešín nebo romantický hrádek Louzek, k němuž se váže také husitská historie.

„Nějakou dobu fungoval jako lupičské hnízdo, v překladu z němčiny jeho název znamená ‚všivý kout‘. Kdysi zde řádil i Jan Žižka, tehdy to byl ještě obyčejný loupežník,“ říká manažer spolku Hrady na Malši Radek Kocanda.

Utajeným pokladem je nedaleká zřícenina hradu Sokolčí, která stojí na skalnatém ostrohu nad říčkou Černá. „Už z dálky připomíná hnízdo umístěné na skále. Lidé tam najdou klid a krásnou přírodu s vyhlídkou na nádherný meandr Černé,“ připomíná Kocanda. Jen nedaleko od zříceniny je navíc 25 metrů vysoká skála vhodná k lezení, která nabízí přes 80 cest ke zdolání.