Na Lipně se pod koněm prolomil led, záchranáři s lany ho dostali na břeh

  • 7
Tenký led se v neděli prolomil pod klisnou na Lipenské přehradě nedaleko Dolní Vltavice. Zvíře se dostalo kilometr od břehu, kde je čtrnáctimetrová hloubka, a v ledové vodě bojovalo o život. Náročná záchranná akce se nakonec zdařila a koně, který utekl z ohrady, si převzala majitelka.

Klisna Zoja utekla v neděli před devátou hodinou z ohrady u vesnice Kovářov, která je v katastru městyse Frymburk.

„Dozvěděli jsme se, že běhá po okolí. Služba v Dolní Vltavici proto vyrazila na nejvyšší kopec, odkud zvíře bylo vidět. Pohybovalo se po okolí, ale pak vběhlo na led, který se pod ním zhruba kilometr od břehu probořil. V těchto místech je teď hloubka asi 14 metrů,“ popsal šéf Vodní záchranné služby ČČK Český Krumlov Milan Bukáček.

Záchranáři se ke klisně dostali po zhruba 15 minutách, ta klidně šlapala vodu a držela hlavu nad hladinou. Mezitím dorazili na místo i hasiči z nedalekého Frymburka.

„Nejdříve jsme uvázali lano kolem hlavy koně, abychom ho měli alespoň částečně pod kontrolou. Bylo to náročné, ale kolegům se pak podařilo dostat lana pod zvíře, díky čemuž bylo možné ho vytáhnout na led,“ informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Unavenému zvířeti svázali nohy a vytáhli ho a břeh

Jenže zvíře bojující o život se pokoušelo postavit a znovu se bořilo do tenkého ledu, který byl silný necelých deset centimetrů.

„Bylo to velmi náročné, protože kůň váží zhruba 400 až 500 kilogramů. Až když se kůň vysílil a bylo možné svázat mu nohy, aby záchranáře nepokopal, bylo možné jej za velkého úsilí při několika pokusech vytáhnout,“ přidal Bukáček.

Poté se hasičům i záchranářům podařilo položit Zoju na nafukovací lávku. Speciální technika pak pomocí lan zvíře pod termofólií vleže táhla směrem ke břehu. Tam už čekali majitelka i veterinář.

„Zoja se postavila na nohy a vypadala v pořádku. Ihned ji odvezli do tepla do stáje. Velké poděkování si zaslouží hasiči,“ uzavřel Bukáček. 

Na Lipně v těchto dnech bruslí stovky lidí, ale ledová magistrála oficiálně otevřená není.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz