Z oblíbených rybníků na okraji Budějovic se stala měsíční krajina

  • 13
O Vánocích se bagry zastavily, ale s novým rokem těžká technika opět pokračuje v odbahňování Vrbenských rybníků na okraji Českých Budějovic. Území se tak na několik měsíců proměnilo v měsíční krajinu, kterou si o svátcích přišla prohlédnout řada místních.

Teď ale musí znovu počítat s omezením v této ptačí rezervaci. Důvodem jsou rozsáhlé manévry na rybnících Domin a Bažina, odkud postupně mizí silná vrstva usazenin. Bahno způsobovalo nedostatek vody a s tím i nízký obsah kyslíku, což se změní.

„Spolu s tím dojde k úpravě ostrovů pro hnízdění ptactva. Vzniknou i nové,“ informoval náměstek budějovického primátora Ivo Moravec. Hotovo má být na konci února.

„Akce se mohla protáhnout do druhé poloviny roku, ale zatím pokračuje vše podle plánu. To je dobrá zpráva pro živočichy i místní obyvatele, kteří k rybníků chodí na procházky,“ dodal Moravec.

Celá investice vyjde na 110 milionů korun a zaplatí ji krajský úřad. Díky ní zmizí z vodních ploch asi 47 tisíc metrů krychlových usazenin. Vrbenské rybníka mají od roku 2013 status evropsky významné oblasti.

Jsou součástí Natury 2000 a chráněné ptačí oblasti. Celé území tvoří čtyři rybníky - Starý, Nový, Domin a Černiš, který je s 47 hektary tím největším.

Celková rozloha území je 315 hektarů. Z ptáků tam kromě jiného žijí zrzohlávka rudozobá, polák chocholačka, potápka černokrká nebo třeba volavky.