Drážní hasiči z jihu Čech mají v novém areálu i vyprošťovací tank

  • 0
Dosud měli českobudějovičtí drážní hasiči základnu v pronajatých prostorech depa na vlakovém nádraží. Nyní se stěhují do vlastních budov v areálu takzvaného Trianglu v Hrdějovicích na severu krajského města.

„Díky opravě mají naši hasiči moderní zázemí s nejnovější technologií pro vyhlašování poplachů, řízení zásahů a s plným začleněním do civilního integrovaného systému. Současně budou mít k dispozici důstojné pracovní prostředí pro svou službu,“ těší generálního ředitele Správy železnic (SŽ) Jiřího Svobodu.

Navíc se tam vejde rozměrnější automobilová technika, pro niž drážní hasiči neměli v předchozím působišti dostatek prostoru. Svou garáž má u základny i bývalý vojenský vyprošťovací tank VT 72b.

Oprava stála 173 milionů

„Je drobně uzpůsobený potřebám Správy železnic. Jedná se o největší vyprošťovací techniku, která se používá. Naposledy jsme s ním například odstraňovali uhelné vagony. Tank pomůže tam, kde se nedostane nehodový pomocný vlak a nestačí ani další stroje,“ popisuje Petr Vodička, ředitel Hasičského záchranného sboru SŽ, který vyjíždí především k nehodám na železnici či vlakových přejezdech.

Areál rekonstruovala společnost Edikt za 173 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Budějovičtí drážní hasiči nyní mají nejmodernější zázemí v porovnání s ostatními kolegy z celé republiky.

„Navíc jsme tady blíže tunelům na koridoru na Prahu, což jsou na železnici nejrizikovější místa pro požár,“ dodává Vodička.

Triangl se místu říká, protože leží uprostřed napojování železničních tratí. Hasiči se tam stěhují do několika budov. Kromě operačního střediska a pracoviště řízení provozu tam mají také kanceláře a technické zázemí.

Další budova zahrnuje hlavní prostor pro hasiče ve službě, místnosti pro denní a noční pohotovost, v přízemí jsou garáže pro výjezdovou techniku záchranného sboru.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz