Čáp je zpět například v Čejkovicích na Českobudějovicku.

Čáp je zpět například v Čejkovicích na Českobudějovicku. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Na komíny přilétli první čápi. Některé je možné sledovat z domova

  • 10
Do jihočeských vesnic a měst se vrací poslové jara. Čápů už si všimli lidé v několika okresech kraje. Některá hnízda snímají 24 hodin denně kamery, díky kterým je možné ptáky pozorovat z pohodlí domova.

Stovky lidí vyhlížejí v těchto dnech přílet čápů. Některá jihočeská hnízda na komínech už své obyvatele mají. Čáp dorazil třeba do Čejkovic na Českobudějovicku, Netolic na Prachaticku či Vodňan.

Čápi se vrací do Česka

Podle ornitologů jsou to prozatím ptáci zimující ve střední nebo jižní Evropě, většina se začne objevovat v následujících dnech. Kdy obsadí zbývající hnízda, kolik párů přiletí a kolik vyvedou mláďat, zjišťuje Česká společnost ornitologická (ČSO) pomocí veřejnosti.

„Sledujte hnízda ve svém okolí a svá pozorování zadejte na www.birdlife.cz/capi. Jen tak budeme vědět, že hnízdo někdo kontroloval,“ vyzvala Gabriela Dobruská z ČSO.

Zajímavým unikátem se pyšní Záchranná stanice živočichů Makov. Tisíce lidí tu každoročně přes webkameru pozorují hnízdění a péči o mláďata handicapovaného páru čápů černých.

Kamera snímá například hnízdo na kostele v Dubném na Českobudějovicku. Tam se ale zatím čápi nevrátili. V obci věří, že se tak ještě stane.

„Ten, který tady byl původně, se vracel dříve, ale bohužel uhynul. Loni tady zahnízdil mladý pár, který přiletěl později. Pořád věříme, že se tak stane. Odborníci nám vysvětlovali, že hodně záleží na tom, kde tráví zimu. Pokud to je Evropa, vrací se dříve než v případě jižnějších oblastí,“ shrnula starostka Božena Kudláčková.

Čápi se v posledních dnech vrátili do řady regionů po celé republice, mimo jiné třeba na Vysočinu.

,