Jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Hejtman Zimola půjde opět do voleb. „Bude to souboj ČSSD a ANO,“ říká

  • 8
Hejtman Jiří Zimola bude kandidovat v nadcházejících krajských volbách. Své rozhodnutí potvrdil MF DNES. Je velmi pravděpodobné, že úspěšný politik povede ČSSD do voleb na jihu Čech jako lídr kandidátky. Definitivní pořadí potvrdí až členové krajské organizace strany na jaře.

Ani ostatní strany zatím své jihočeské lídry nezveřejnily. Hnutí ANO s největší pravděpodobností povede poslankyně Radka Maxová. U ODS se spekuluje o několika jménech, jedním z favoritů bude zřejmě senátor a starosta Chýnova Pavel Eybert.

„Rozhodl jsem se, že budu kandidovat. Nemohu zatím říct na jakém místě, to je otázka vyjednávání a dalších záležitostí. Troufám si ovšem tvrdit, že budu na některé z čelných pozic, nechci být ale příliš neskromný a říkat, že budu lídrem kandidátky,“ říká čtyřiačtyřicetiletý Jiří Zimola.

Co rozhodlo? V červnu jste říkal, že velmi zvažujete, zda do krajských voleb potřetí jít.
Rozhodla podpora od nejbližších spolupracovníků, ale také od občanů, s nimiž jsem se setkával. To není otázka posledního měsíce, ale cítím to dlouhodobě. Říkal jsem si, že by to možná mohli cítit jako určitou zbabělost, kdybych od toho odešel.

V předchozích volbách jste měl snazší pozici, protože na celostátní úrovni byla ČSSD v opozici. Budou nadcházející volby pro vás jiné?
Budou to pro mě nejtěžší volby. Zatímco v prvním případě jsem kandidoval proti tehdy velmi oblíbenému Janu Zahradníkovi a neměl jsem co ztratit. Pak jsem musel vítězství obhájit, což není jednoduché, ale tehdy nám velmi pomohlo to, že Nečasova vláda byla velmi nepopulární. A to voliče značně ovlivnilo.

Ovlivní je to i v příštím roce?
Pokud bude na celostátní úrovni stávající koalice fungovat, bude to pro nás jednoznačně obtížnější. Poprvé půjdeme do situace, kdy vládne naše vláda. Uvidíme, nakolik to voliči budou chtít kompenzovat a zvýhodnit zástupce opozičních politických stran. Kdo byl u moci na parlamentní úrovni, prohrál krajské volby. Tak to dosud vždycky fungovalo. Pro nás nyní bohužel. Já se budu snažit o to, aby se to v příštím roce konečně zlomilo.

Máte představu, co bude tématem voleb? Nebojíte se, že je ovládne například téma uprchlíků. Ptám se proto, že kandidovat pravděpodobně bude Martin Konvička z iniciativy Islám v ČR nechceme.
Každá politická strana bude mít to své ústřední téma. Já se budu snažit, aby to naše bylo spojené s krajskou tematikou. Ať to bude školství, zdravotnictví, nebo silnice. I třeba zdravotnické poplatky, které nám vyčítali, se týkaly krajů. Pokud někdo bude chtít přicházet s celostátními tématy, jako jsou migranti nebo třeba rozšiřování Evropské unie o Turecko, má na to právo. Ale voliči si musí uvědomit, že v těchto tématech kraj žádné kompetence nemá. Pokud zvolí takového zástupce, který to má v programu, pak jsou to zmařené hlasy.

Koho vnímáte jako největšího konkurenta?
Pokud budu brát v potaz výsledky průzkumů veřejného mínění, ve všech krajích to vypadá na souboj ČSSD proti ANO. Bude to samozřejmě založené na fenoménu Andreje Babiše. Pokud se mě ptáte, kdo bude největším konkurentem, bude to podle mého právě hnutí ANO.

Ve vaší straně budou pro sestavování kandidátky platit kvóty pro ženy. Bude problém najít jich 40 procent?
Já s povinnými kvótami obecně nesouhlasím. Nezpochybňuji to, že by v politice měly být ženy. Podle mě jsou však kvóty vůči nim neuctivé, pokud mají být umisťovány na kandidátku podle hlavního kritéria, kterým je pohlaví. V jižních Čechách máme řadu žen, které jsou volitelné a zastávají funkce starostek, místostarostek ve významných městech, a ty bych rád na kandidátce viděl. Nečekám tedy problémy s naplněním kvót.