Finalistky Miss Dominika Košťálová (vlevo) a Vendula Neumannová.

Finalistky Miss Dominika Košťálová (vlevo) a Vendula Neumannová. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Dvě Jihočešky sahají po titulu Miss. Jedna miluje zpěv, druhá fitness

  • 3
Po korunce královny krásy touží studentky Dominika Košťálová a Vendula Neumannová. Jedna miluje zpěv a ráda by procestovala celý svět. Druhá se zase zhlédla v kariéře fitness trenérky, modelky a herečky.

Dominika Košťálová a Vendula Neumannová. Obě studentky Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích nespojuje jen rodný kraj a vysoké ambice, ale také úspěšná účast v letošní soutěži Česká Miss. Probojovaly se už do finálové desítky a v sobotu 2. dubna se budou ucházet o blyštivou korunku královny krásy.

„Jsem rozená exhibicionistka. Odmala jsem byla ráda středem pozornosti a toužila stát před lidmi na pódiu. To se mi daří i díky zpěvu, kterému se aktivně věnuju už asi dvanáct let. V sezoně vystupujeme skoro každý víkend a v budoucnu bych hudbě ráda věnovala ještě víc energie,“ říká dvaadvacetiletá Dominika Košťálová, studentka fyzioterapie a zpěvačka budějovického Big Bandu Metroklub. Do soutěže ji přihlásila její nejlepší kamarádka Lenka.

Miss Jižní Čechy a Dívka Šumavy

Na rozdíl od Dominiky, pro kterou je účast v České Miss první zkušeností tohoto typu i uvedením do světa modelingu, druhá Jihočeška rozhodně žádným benjamínkem v soutěžích královny krásy není. Může se už pochlubit titulem Miss Jižní Čechy z roku 2011 a úspěchem v soutěži Dívka Šumavy, ve které se o rok později umístila na druhé příčce. Loni se navíc probojovala do semifinále České Miss.

„Baví mě neustále zvyšovat vlastní limity. Proto si do cesty ráda kladu nejrůznější překážky, které mě mohou v životě posouvat dál. Někdo se třeba přihlásí do kurzu přežití nebo si skočí padákem a já jsem se přihlásila do České Miss,“ popisuje třiadvacetiletá studentka teritoriálních studií jednu z motivací pro svou účast v soutěži.

Nejkrásnější Jihočešky

Iva Kubelková (38 let)
Rodačka z Písku nastartovala svou kariéru v roce 1996, kdy uspěla v soutěži Miss Česká republika a stala se první vicemiss.

Iveta Vítová (32 let)
Narodila se v Jindřichově Hradci a roku 2009 zvítězila ještě jako Iveta Lutovská v soutěži Česká Miss. Bodovala i na Miss Universe, kde obsadila 8. místo.

Jitka Nováčková (23 let)
Kráska z Českých Budějovic si korunku královny krásy nasadila v roce 2011.

Nikol Švantnerová (23 let)
Loňská vítězka České Miss se narodila v Šumperku, ale žije v Českých Budějovicích.

Narodila se ve Velešíně a po studiu na střední obchodní škole v Českých Budějovicích nastoupila na Jihočeskou univerzitu. Studium Evropských teritoriálních studií vnímala jako přirozenou nadstavbu toho, čím se zabývala už na střední škole.

„Trocha ekonomie, trocha obchodu a hodně jazyků. Baví mě němčina, které se věnuju odmala, ale v angličtině mám asi pořád co dohánět. Zpětně si dost dobře dokážu představit, že bych studovala úplně jiný obor. Třeba sport, výživu nebo klidně herectví. Studium mě momentálně příliš nenaplňuje, ale ráda bych si dodělala alespoň bakaláře, než si ujasním, co dál,“ doplňuje Vendula Neumannová.

Ve svém volném čase se realizuje hlavně ve sportu a právě studiu zdravé výživy. Od nadbytků energie jí momentálně pomáhají šestiletí fotbalisté, kterým jako trenérka pomáhá s kondicí a protahováním.

Budoucnost? Modelka na Floridě

Cestu ke studiu výživy našla v době, kdy měla sama zdravotní problémy. Nyní ji vnímá jako přirozenou součást zdravého životního stylu a doplnění svého sportovního záběru. Díky soutěžím prý v sobě ale objevila i komika.

Účast v soutěži Česká Miss je pro obě dívky nejen výzvou, ale také překlenovacím obdobím v jejich dosavadním životě. Ačkoliv studují vysokou školu, mají dobré rodinné zázemí a jasné priority, touží po změně.

„Jižní Čechy a konkrétně České Budějovice miluju. Myslím si, že tu máme skvělé podmínky pro život. Dokážu si naprosto jasně představit, že se sem jednou vrátím a budu tady vychovávat svoje děti. Jenže vzhledem k tomu, že jsem se odsud prakticky nikdy nehnula, tak momentálně cítím, že je na čase načerpat ještě další zkušenosti a poznat nové lidi. Očekávám, že účast v soutěži mi dá rozhled a hlavně nové kontakty, které mi v tom pomohou,“ říká Dominika, která sama sebe za pár let vidí jako zpívající fotomodelku žijící na Floridě.

Vendula se ke snu o životě mimo rodné město přidává. „Jsem ráda, že jsem vyrostla ve Velešíně, ale momentálně cítím, že potřebuji prostor a mnohem víc inspirace. Jsem hyperaktivní člověk, který musí neustále něco vymýšlet a nevydrží sedět chvíli na jednom místě,“ přemýšlí.

Obě dívky jdou ve stopách mnoha úspěšných Jihočešek, kterým se díky soutěži ze dne na den proměnil život. Jitka Nováčková, které se díky vítězství v České Miss v roce 2011 otevřely dveře ke světovému modelingu, zažila koncem minulého roku křest ohněm v talentové soutěži SuperStar i jako moderátorka. Daří se také loňské vítězce Nikol Švantnerové, která se sice narodila v Šumperku, ale v Českých Budějovicích trvale žije.

Pro obě letošní finalistky jsou prý jejich krajanky vzorem hlavně proto, že jim ukazují, jak se z „neviditelné Jihočešky“ může stát dívka, kterou obdivuje celá země.

„Jsem přesvědčená o tom, že u nás na jihu se rodí ty nejhezčí holky,“ říká Vendula Neumannová, která za svou největší ctnost nepokládá krásu ani zdravé sebevědomí, ale hlavně upřímnost. Kdyby jí prý někdo rovnou řekl, že na to nemá, rozhodně by se nezlobila, ale zamyslela by se nad tím, co může zlepšit. A tak si nedělá hlavu ani z negativních komentářů, které se začínají objevovat pod jejími fotografiemi nebo články, ve kterých rezonuje její jméno.

Pro Dominiku byl střet s mediálním světem na začátku údajně šok, ze kterého se také brzy oklepala. „Myslím si, že člověk musí brát určité věci s nadhledem a rezervou. Když mě kritizuje mamka nebo moje nejlepší kamarádka, vím, že jsem opravdu udělala něco špatně a musím to napravit. Ale když jde kritika od cizích lidí, kteří navíc vystupují obvykle jen anonymně, není to důvod k tomu, abych se trápila,“ míní.

Přímý přenos finálového večera České Miss bude v sobotu přenášet TV Prima.