Náměstek jihočeské hejtmanky Novák má covid-19, rada je v karanténě

  18:46
Náměstek jihočeské hejtmanky Jaromír Novák má nemoc covid-19. Celá rada včetně hejtmanky Ivany Stráské je v preventivní karanténě. Někteří absolvovali testy dnes, další je podstoupí v úterý. Ve čtvrtek by mělo zasedat krajské zastupitelstvo, je ovšem možné, že bude zrušeno.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Onemocnění covid-19 proniklo i do vedení krajského úřadu v Českých Budějovicích. Koronavirus potvrdil o víkendu test u náměstka hejtmanky Jaromíra Nováka (ČSSD). Ten informaci MF DNES potvrdil, ale věc nechtěl víc komentovat.

„Zdrojem nákazy je zřejmě přítomnost úředníka s pozitivním testem na posledním jednání rady kraje minulou středu,“ oznámil mluvčí kraje Radek Šíma.

Hejtmanství informaci dostalo v neděli. I proto se na úřadě ze dne na den upravovala bezpečnostní opatření. Podle ČTK jsou radní v preventivní karanténě.

„Nařídili jsme využívat oddělovací bariéry, je nutné dodržovat minimálně dvoumetrové odstupy a lidé by se neměli shlukovat. Po úřadě jsou rozmístěny stojany pro dezinfekci rukou, musí se dezinfikovat podlahy, kliky, dveře, zábradlí i tlačítka výtahů,“ vyjmenoval pravidla platná od pondělí ředitel krajského úřadu Milan Kučera.

Lidé tam musí nosit roušky ve všech vnitřních prostorách. Ve svých kancelářích mají pracovníci používání ochranných prostředků doporučeno. Pokud ale vstoupí někdo jiný, musí si roušku vzít. Omezil se i osobní kontakt na pracovišti. Pokud zaměstnanci pociťují příznaky, mají informovat svého lékaře.

Jaromír Novák je nyní v izolaci. „Členy rady čeká na základě zjištění pracovníků hygienické stanice postupné testování,“ vzkázal Šíma.

„Omezujeme události, kde se setkáváme s lidmi, a schůzky řešíme přes videokonference,“ uvedla v pondělí odpoledne hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

„Dbám ale na hygienická doporučení a změnila se některá nařízení v budově krajského úřadu. O změnách rozhodne bezpečnostní rada,“ vyjmenoval náměstek hejtmanky Pavel Hroch (Jihočeši 2012) s tím, že další postup by se měl určit v úterý.

Se zaměstnanci úřadu nyní pracuje Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje (KHS). „Ihned jsme reagovali. Od potvrzení jsme v kontaktu s nakaženým, abychom přesně zjistili, s kým byl ve styku. Trasujeme a vyhodnocujeme ty, kteří sním byli v nejbližším kontaktu. Všichni absolvují testy,“ vysvětlila ředitelka KHS Květoslava Kotrbová.

Hygienici řeší s hejtmanstvím i dezinfekci všech rizikových prostor. Samotné testování by mělo pokračovat průběžně po celý týden. „Na krajském úřadě nicméně platí určitá opatření a nařízení již nějaký čas. Lidé tam nosí roušky, což by mohlo případnému rozsáhlejšímu šíření nákazy zabránit,“ oznámila Kotrbová.

„Záměrně jsme se sešli venku“

Ta je stejně jako Jaromír Novák na kandidátní listině ČSSD pro podzimní krajské volby. V sobotu se všichni setkali při slavnostním zahájení kampaně v Hluboké nad Vltavou. Akce se konala venku.

„Všechny kontakty vyhodnocují hygienici. Byli jsme úmyslně na vzduchu. To, že se s někým potkal, neznamená, že dotyčného nakazil. KHS kontakty vyhodnocuje, trasuje a testuje,“ reagovala Stráská.

Zatím není jasné, jestli se uskuteční čtvrteční zastupitelstvo kraje, nebo bude zrušeno. Podle hejtmanky bude záležet na testech z tohoto týdne. Postup projedná úterní bezpečnostní rada kraje.

K pondělnímu podvečeru bylo v kraji 368 aktuálně nemocných obyvatel, celkem 496 lidí se uzdravilo a šest lidí zemřelo.

Hygienici doporučují vzhledem k nárůstu čísel preventivní nošení roušek nad rámec nového nařízení, které platí od 1. září. Ústa je nutné zakrýt na úřadech či ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Podrobnosti jsou na webu ministerstva zdravotnictví.

Hejtmanka půjde na test v úterý. Zdrojem nákazy byl podle ní krajský úředník, který se zúčastnil jednání radních a pak měl ještě schůzku se dvěma náměstky. 

„Ti šli na testy a jeden z nich je pozitivní. Bude další epidemiologické šetření. Dnes jsme si dali poradu videokonferenčně, abychom se nesetkali, preventivně pracujeme z domova. Já a ještě další dva kolegové jdeme na test v úterý. Běží nám karanténa. Musíme se chovat tak, abychom neohrozili ostatní, budeme úřadovat přes techniku,“ řekla Stráská.

Program a všechny kontakty s veřejností zrušili radní už dnes. V úterý by měl hejtmance právník říci, zda je možné, aby ve čtvrtek zasedlo krajské zastupitelstvo. 

„Náš právní řád takovou situaci nezná, kdyby celá rada, která řídí zastupitelstvo a předkládá materiály, byla v karanténě. Rozhodneme v úterý,“ řekla Stráská. Dodala, že zasedání lze odložit.

Preventivně dnes zůstal doma i náměstek pro dopravu Jiří Švec. Na testu byl dnes. Čeká, až se od hygieniků dozví výsledek. Radní podle něj dostali doporučení, aby šli na testy.

„Předpokládám, že pokud budu negativní, nemůže mi hygiena uvalit karanténu. Pokud to tak bude, zajímalo by mě, zda budou v karanténě všichni ti, kteří byli s panem Novákem na sobotním dýchánku (zahájení kampaně) sociální demokracie. Kandiduje (za ČSSD) i paní (krajská hygienička Květoslava) Kotrbová a nemám informace, že by na testech byla,“ řekl Švec.

Kotrbová  ovšem opáčila, že na test nepůjde, ani nebude v karanténě, protože se s náměstkem Novákem vůbec nesetkala. „I když se pak pořizovaly fotky, byl na úplně jiném konci. Bylo to v otevřeném prostoru. Jak se nakazila hlavní hygienička, tak se velmi hlídám, jsem opatrná a udělám vše pro to, abych se ani nedostala do karantény,“ řekla Kotrbová.

Členové krajské rady budou v preventivní karanténě. Švec předpokládá, že hygienici otestují všechny, kdo s náměstkem Novákem přišli do styku. „V sobotu tam byla přítomná kompletní kandidátka ČSSD,“ řekl Švec.

Preventivní karanténu si podle svých slov „naordinoval“ i další náměstek hejtmanky Josef Knot. Na testy půjde v úterý.

Autor:
  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Porsche z Německa dovezli do Čech v přívěsu, zloděje soud poslal do vazby

9. dubna 2024  12:53,  aktualizováno  11.4 10:24

Táborským kriminalistům se podařilo dopadnout muže, kteří podle policie ukradli v Německu sportovní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

Firma Kovosvit MAS Machine Tools dluží miliony, soud zahájil insolvenční řízení

18. dubna 2024  11:49

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS...

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...