Bývalý šéf Jihočeského divadla: Věřím, že diváci se moderní budovy dočkají

  9:04
Jan Dušek byl 16 let ředitelem Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Ustál požár Metropolu, politické tlaky na uvádění her za normalizace i změny, které přinesl rok 1989. Potom se vydal do úplně nové oblasti - public relations.

Bývalý ředitel Jihočeského divadla Jan Dušek | foto: Petr Lundák, MF DNES

Neustále vitální a dobře naladěný muž. Pořád navštěvuje divadelní představení a koncerty, je aktivní i v PR. Jan Dušek byl u většiny významných českobudějovických kulturních a společenských okamžiků v posledních desetiletích.

Ve svých 76 letech by si mohl s knihou na gauči užívat poklidný důchod. Jenže jak říká: „Do tepláků lezete snadno, vylézá se z nich ale špatně.“

Vyrůstal ve Vacově a zažil ještě starou drsnou Šumavu. „V roce 1945 nás osvobodili Američani, já si to nepamatuju, ale mám fotky, jak mě drží dva černoši v uniformě. Táta s nimi měnil šnaps za žvýkačky a čokolády,“ vypráví.

Říká, že měl krásné dětství. I díky své kamarádské a týmové povaze, která mu v dospělosti pomáhala ve všech profesích.

Jan Dušek (76)

Narodil se 27. listopadu 1942 na Šumavě. Dětství prožil ve Vacově. Vystudoval speciální pedagogiku na Univerzitě Karlově a později produkci na Divadelní fakultě AMU. Šest let učil na základní škole, jejíž součástí byla také Zvláštní škola při Dětské psychiatrické léčebně v Opařanech. V letech 1972 až 1976 byl ředitelem táborského Divadla Oskara Nedbala. Potom se stal ředitelem Jihočeského divadla, které vedl až do roku 1991 a ještě v roce 1996. V 90. letech začal působit v oblasti public relations. Pracoval jako manažer Press-klubu Syndikátu jihočeských novinářů, byl manažerem PR holdingu M. I. C. B. (dnešní Motor Jikov Group), vedoucím tiskového oddělení Města České Budějovice a mluvčím Nemocnice České Budějovice. Rád chalupaří, hraje na akordeon, čte, navštěvuje kulturní akce. S manželkou Marií má syna Ivana a dvě vnoučata. Žijí v Budějovicích.

„Na Velikonoce jsme chodili s obřími řehtačkami, v lednu zase za tři krále. Jednou jsem neměl parťáky, tak jsem šel sám a vzal jsem si do každé ruky kartu s králem, abychom byli tři. Zimu jsem trávil na sáňkách nebo na prkýnku, na kterém byla přišroubovaná brusle, a na něm jsme sjížděli silnice. Samozřejmě jsem lyžoval, na škole jsem vyhrál i nějaké závody,“ líčí štíhlý muž.

Jeho otec byl živnostník, vlastnil ve Vacově vyhlášenou cukrárnu. Letní hosté z Prahy k nim pravidelně jezdili na zákusky. Po Únoru 1948 ale cukrárna přešla pod Jednotu a časem se výroba úplně zastavila.

Už jako kluk začal Jan Dušek hrát divadlo. „Nedělalo mi problém být za šaška a převléct se do kostýmu. Víc než hraní mě ale lákalo organizování kolem divadla. Hrál jsem také na klavír a jezdil autobusem do hudební školy ve Strakonicích. Musel jsem cvičit ve škole, doma jsme piano neměli. Potom jsem přešel na akordeon a housle,“ popisuje.

Vystudoval pedagogickou školu v Budějovicích a po vojně krátce učil na trojtřídce na Šumavě.

„Žena ale pocházela z Tábora a táhlo ji to zpět. Učila na základní škole ve Vacově. Požádali jsme o přeložení, bylo to na umístěnky, člověk si nemohl vybírat. Nakonec jsme nastoupili na devítiletou školu, jejíž součástí byla také zvláštní škola při Dětské psychiatrické léčebně v Opařanech. Strávil jsem zde šest let,“ říká.

Byly to roky, které ho ovlivnily na zbytek života. Poznal pacienty s menšími poruchami chování i těžké schizofreniky.

„Pomáhal jsem dělat rozvrhy a další administrativní činnost. Tehdejší ředitelka už měla před důchodem a nabízela místo mně. Když jsem ale viděl kolegy po dvaceti letech této práce s tiky ve tváři, odmítl jsem. Nelíbilo se mi také drsnější jednání některých učitelů k pacientům. V konkurzu jsem nakonec získal místo na táborském odboru kultury a záhy přešel do Divadla Oskara Nedbala, kterému jsem čtyři roky šéfoval.“

Byl jedním z nejmladších ředitelů

Na táborské scéně hrála skoro všechna česká divadla, kapely, pořady tam natáčela i Československá televize. Součástí dramaturgie byla i představení budějovické činohry, opery a baletu.

„Poznali jsme se s tehdejším ředitelem Jihočeského divadla, režisérem Milanem Fridrichem. On se chtěl věnovat tvůrčí práci a řídicí funkci bytostně nesnášel. Tak dlouho mě přemlouval, až jsem to po něm vzal. On byl v té době režisérskou ikonou, takže jeho návrh akceptovaly i řídicí orgány kraje. Ředitelem Jihočeského divadla jsem byl jmenovaný v roce 1976,“ vypráví.

Upozorňuje, že ve své době byl nejen jedním z nejmladších ředitelů takové instituce, ale i šéfem manažerského typu, všichni ostatní totiž zároveň byli i výkonnými umělci. Zpočátku měl velké obavy a respekt. V Táboře šéfoval 60 zaměstnancům, najednou jich dostal 350.

„Když jsem přišel do Budějovic, muzikanti mi zahráli lidovou píseň Od Tábora až k nám a řekli: Snaž se. Měl jsem kolem sebe dobrou partu lidí, která mi moc pomohla. Nejméně rok jsem se všechno učil. Ze školy jsem uměl pracovat s lidmi a dokázal je dobře odhadnout. Vedle organizace práce jsem bral jako jeden z mých největších úkolů i vytváření přátelského prostředí a co nejlepších podmínek pro práci souborů.“

Za jeho vedení divadlo uvedlo přes 250 premiér

První rok bydlel v malé místnosti za zkušebnou činohry a dojížděl za rodinou do Tábora. Pak už se všichni přestěhovali do krajského města. Výsledkem jeho šéfování v Jihočeském divadle bylo přes 250 premiér v Budějovicích, před otáčivým hledištěm v Krumlově a nespočet představení na dalších místech v republice a zahraničí, ale i účast na festivalech a přehlídkách.

Polovina 70. let minulého století byla mimo jiné i dobou tvrdé normalizace. I tak ale herci vzpomínají na divadlo v této éře jako na ostrůvek svobody. Uvádělo se minimum tendenčních her, přesto docházelo občas k nepříjemným okamžikům i absurdním situacím.

„Dramaturgický plán se musel nechat schvalovat. Na odboru kultury na kraji ale nebyli úplní ultrakomunisti a moc nám do toho nemluvili. Dělali jsme tituly, které byly na hraně. Občas se musela udělat úlitba, nasadili jsme Čechova a podobně. Problém byl jednou s Voskovcem a Werichem. Herec Pepa Bulík řekl na premiéře narážku na jednoho funkcionáře a já dostal pokyn, abych ho vyhodil. Neudělal jsem to. Došli jsme se spolu omluvit na město a byl klid,“ líčí Dušek.

Na Mariánském náměstí už bylo vše naplánované a připravené

Největším úkolem pro něj ale bylo vybudování moderního technického i provozního zázemí. Veškeré sklady i kostýmy byly v historické budově na nábřeží, kde se ale v té době vůbec nehrálo. Celý repertoár uváděli v Metropolu. Ve starém divadle vznikla alespoň na čas studiová scéna. Vším pak zahýbal rok 1983.

„V pět hodin ráno zazvonil telefon a já se dozvěděl, že divadelní sál Metropolu hoří. I přes rychlý zásah hasičů požár zničil jeviště, šatnu, kabeláž do zvukové i osvětlovací kabiny. Tři měsíce jsem trnul, jestli mě nezavřou. Při policejním šetření se přišlo na to, že šlo o technickou závadu bez lidského zavinění. Po požáru nám ale zakázali kvůli bezpečnosti hrát i ve staré budově. Všechny premiéry jsme museli uvádět mimo město na různých scénách po celém kraji. Zároveň jsme se naplno dali do boje, který jsme bohužel nevyhráli – myslím výstavbu nové multifunkční budovy na Mariánském náměstí,“ říká Dušek.

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích

Ze staré budovy všechno vystěhovali do nového zázemí a dílen ve Vrátě. Začala generální rekonstrukce Jihočeského divadla s tím, že bude sloužit Malému divadlu. I proto se vše včetně hlediště i jeviště projektovalo pro děti a mladé diváky. Činohra, opera i balet se měly přestěhovat na Mariánské náměstí.

„V roce 1990 jsme slavnostně otevřeli rekonstruovanou budovu a byl už na světě i vítězný návrh brněnského ateliéru na výstavbu na Mariánském náměstí. Mělo se bourat i sídlo policie v ulici 28. října, pro tamní obyvatele už byl vyčleněný i panelový dům na sídlišti Vltava. Jenže po listopadové revoluci bylo vše jinak. Změnily se vztahy, zanikaly podniky, jiné zase vznikaly, rušily se kraje, Jihočeské divadlo přešlo pod město a z výstavby sešlo. Věřím ale, že se diváci moderní budovy jednou dočkají. Ostatně, toto téma se před pár měsíci opět vrátilo do hry,“ naráží Dušek na oživené plány s Mariánským náměstím.

Jako šéf Jihočeského divadla skončil v roce 1991. Dva roky provozoval hotel ve Vodňanech, potom byl manažerem Press-klubu Syndikátu jihočeských novinářů. V roce 1996 se nakrátko do čela divadla vrátil, aby urovnal vztahy s městem, posílil rezervní fond a dal ho celkově do dobré finanční kondice.

Potom se jako PR manažer velkého holdingu M. I. C. B. vydal do tehdy nových vod veřejných vztahů. „Oblast PR byla v plenkách, jezdil jsem na školení do Prahy. Zajímalo mě to a bavilo. Holding M. I. C. B., což je dnes Motor Jikov Group, byl tehdy největším zaměstnavatelem v kraji a patřilo pod něj 26 firem,“ popisuje.

Následovala mise v čele tiskového oddělení na budějovické radnici a svou profesní kariéru zakončil Dušek jako tiskový mluvčí budějovické nemocnice. „Zde jsem byl stále mezi lidmi. Neúřadoval jsem, ani jsem neměl kancelář. Prodloužilo mi to pracovní život a dostal jsem se opět mezi vzdělané osobnosti. Hodně mě to obohatilo. Práci v nemocnici řadím spolu s divadlem k nejhezčím profesním obdobím v mém životě,“ hodnotí Jan Dušek.

Autor:
  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jednasedmdesátiletý řidič předjížděl, zabil ho náraz do protijedoucího vozidla

17. dubna 2024  19:38,  aktualizováno  20:14

Při tragické dopravní nehodě na silnici 2/37 ve směru z Tábora na Slapy ve středu po čtvrté hodině...

Za smrt narkomanky dostal muž 7,5 roku. Soud uvěřil, že jí chtěl opiáty pomoci

19. dubna 2024  13:39

Trest 7,5 roku vězení uložil dnes českobudějovický krajský soud muži obžalovanému ze zavinění smrti...

Krabička jako lék na smutek za ztracené dítě. Usnadňuje truchlení, říká lékařka

19. dubna 2024

Premium Vzpomínkové krabičky jako lék na smutek. I tak lékařka Šárka Pfauserová z českobudějovické...

Opilá řidička nabourala v noci do domu, část zdi museli hasiči strhnout

19. dubna 2024  9:39

Opilá řidička narazila ve čtvrtek v noci do domu v Chlumanech na Prachaticku. Byla opilá a nemá...

Hokejová reprezentace se bude vracet na jih Čech další čtyři roky

19. dubna 2024  8:02

Nejen světový šampionát žen, ale minimálně čtyřletá spolupráce Jihočeského kraje s Českým svazem...

ManpowerGroup s.r.o.
Elektrikář - údržbář

ManpowerGroup s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 27 000 - 27 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...