Těžká technika bourá univerzitní aulu zvanou Bobík. Její přestavba vyjde na 250 milionů korun | foto: Petr Lundák, MF DNES

Budějovické vysoké školy budou šetřit, ale o distanční výuce neuvažují

  • 1
Univerzity na jihu Čech hlásí o 15 procent více přihlášených studentů než v jiných letech. Jihočeská univerzita a vysoké školy v Českých Budějovicích připravily novinky, zároveň se musejí vyrovnat se zdražováním energií.

Jen na Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích nastoupí k 29. září, kdy začne na všech fakultách výuka, celkem 9 100 studentů. Do prvních ročníků je zapsaných přes 3 300 studujících.

Řada z nich poprvé zaujme místa v nových studijních programech, například ekonomická fakulta nově nabízí bakalářský program podniková informatika.

„Na něj navazuje aplikovaná informatika, kterou fakulta nabízí ve dvou specializacích – podniková informatika a softwarové inženýrství nabízené společně s přírodovědeckou fakultou. Novinkou je i navazující magisterský program management regionálního rozvoje,“ vyjmenoval mluvčí univerzity Štěpán Kuděj.

Filozofické fakultě se podařilo pro letošek akreditovat hned několik programů a specializací zaměřených na překladatelství z cizích jazyků. Novinkou na zdravotně sociální fakultě je obor ochrana obyvatelstva se zaměřením na chemické, biologické, radiologické a jaderné noxy a výbušniny, který připravuje odborníky i pro práci ve státní správě.

Se změnou přišla i pedagogická fakulta, která přináší novou koncepci přípravy kantorů Učitel pro futuro. Co se týče programů, nabízí nově speciální pedagogiku akreditovanou pro magisterské studium či bakalářský program asistent se zaměřením na vzdělávání a informatiku.

Největší novinkou je změna názvu zemědělské fakulty na fakultu zemědělskou a technologickou, která odráží aktuální vývoj v zemědělství a zapojení moderních technologií v něm.

„Při té příležitosti také otevřela tři nová pracoviště – Výzkumné centrum pro robotizované dojení, Vývojové centrum pro expertní systémy v rostlinné produkci a Mezinárodní školící a vývojové centrum společnosti DeLaval,“ doplnil Kuděj.

Kromě programové nabídky se studenti mohou těšit také na opravenou kolej K4 a nedávno začala přestavba univerzitní auly zvané Bobík za 250 milionů korun. Stejně tak dělníci zahájili práce na pavilonu chemie fakulty zemědělské a technologické, které vyjdou na více než 200 milionů.

Plánují, jak ušetřit

Vedle velkých investic ale plánuje vedení univerzity kvůli drahým energiím a dalším vstupům spíše šetřit. „Už dříve jsme přešli na LED svítidla, u nichž používáme fotobuňky. Samozřejmě hledáme další zdroje úspor, například budování fotovoltaických systémů, zateplení a podobně,“ konstatoval Kuděj. Zároveň dodal, že kvůli šetření vedení univerzity nehodlá zavádět distanční výuku.

Ani na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích (VŠTE) neplánují z úsporných důvodů uzavírat budovy pro výuku, ačkoliv je na to škola připravená.

„Náklady na plyn a elektřinu chceme snížit tak, aby se to nedotklo studia. V úvahu přichází reorganizace akademického roku s pauzou v energeticky nejnáročnějších zimních týdnech,“ sdělil mediální zástupce VŠTE Zdeněk Zuntych.

Na škole začal akademický rok už v minulé pondělí, kdy nastoupilo celkem 3 500 studentů, mezi nimi také tisícovka prváků. Vedení nijak výrazně nezasahovalo do současného nastavení studijních programů a novinek si pro letošek připravilo jen minimum, jednou je, že studenti se s problémy ve výuce budou moci obrátit na takzvané Support centrum, kde mohou požádat o doučování.

Totožnou nabídku studijních programů mají letos i na Vysoké škole evropských a regionálních studií, kde nabízejí jediný bakalářský program bezpečnostně právní činnost. Nových studentů nastoupí okolo 150.

„Dohromady by jich mělo být lehce přes 300, ale přijímací řízení pokračují do začátku října, počty se tedy ještě mohou měnit,“ vysvětlil rektor budějovické školy Jiří Dušek.

Ani zde neočekávají, že by kvůli úsporám nebo šíření koronaviru uzavírali některou ze tří budov. „Nic takového neplánujeme. Důvodem by byla na přechodnou dobu pouze nemoc vyučujícího. Na druhou stranu se nám osvědčily fakultativní distanční semináře pro nové studenty či k psaní bakalářských prací. Proto je plánujeme zavádět i letos,“ doplnil Dušek.

Navzdory hrozbě podzimní vlny koronaviru chce vedení Jihočeské univerzity zachovat i většinu tradičních akcí včetně Noci vědců, která se bude konat příští víkend. Novinkou v tomto ohledu bude takzvaný Alumni festival, což je dvoudenní hudební akce s doprovodným programem pro studenty i veřejnost.

„Kromě toho se vrátíme i k Akademickým půlhodinkám, jež v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích pořádáme společně s Biologickým centrem AV ČR,“ řekl Kuděj.