Jihočeši nevystoupali až na vrchol himálajské šestitsícové hory Mt. Abi. Jejich...

Jihočeši nevystoupali až na vrchol himálajské šestitsícové hory Mt. Abi. Jejich cestu vyznačuje červená linka. | foto: archiv expedice

Chtěli jako první zdolat severní stěnu Mt. Abi. Počasí bylo proti

  • 1
Plánovaný prvovýstup na jednu z šestitisícovek v Himálaji překazilo Jihočechům nepříznivé počasí. Expedice skončila pár stovek metrů pod vrcholem.

Měli být první na světě. Chtěli zdolat severní stěnu himálajské šestitisícovky Kangchung Peak, nazývanou také Mt. Abi. Jihočeši David Kovařík, Martin Kleštinec a Tomáš Svoboda po silném sněžení i větru nakonec uznali sílu přírody a téměř dvě stě metrů pod vrcholem Mt. Abi se museli vrátit.

„Nějakou dobu před samotným výstupem přišel cyklon, který samozřejmě změnil podmínky a naše plány. Čekali jsme, až popadají laviny. První den to bylo trochu lepší, ale druhý den to ve stěně nebylo ideální, terén se stával stále víc lavinézní a místy padaly deskové laviny,“ popisuje 35letý David Kovařík z Českých Budějovic.

Až třetí den výstupu se trojice horolezců rozhodla definitivně. Je konec, i když cíl byl tak blízko. „Objektivní nebezpečí pádů lavin bylo opravdu veliké, museli jsme se vrátit. Zdraví je nejdůležitější,“ doplňuje Kovařík.

Chvíli cítili tři kamarádi zklamání, ale na zpáteční cestě domů už brali vše s úsměvem. „Momentálně se nejvíce těšíme na teplo Káthmandú a až ze sebe smyjeme několikatýdenní himálajské pyžmo,“ napsali na svůj facebookový profil, když se vraceli.

„Říkali jsme si, že je to stejné, jako když čtyři roky trénujete jen na jeden závod na olympiádě, a pak v závodu skončíte čtvrtí. Ale nemůžeme s tím nic udělat, po horách všichni lezeme řadu let a víme, jak to tam chodí,“ říká horolezec.

Jihočeši se pohybovali v okolí Mt. Abi zrovna v době, kdy v Himálaji zemřela řada horolezců a turistů kvůli špatnému počasí, které přivál cyklon z Indického oceánu až do místních velehor.

„Naše rodiny a přátelé věděli, že jsme v pořádku. My jsme se jim normálně hlásili telefony. Epicentrum těch bouří bylo dál od nás někde v oblasti Anapurny,“ líčí Kovařík zážitky z Nepálu s tím, že hezky popsal situaci horolezec Honza Kreisinger.

„Najít v dnešní době prvovýstup v Himálaji, mít dobré podmínky a počasí, tak to je veliké štěstí. Neúspěch vás může potkat stejně snadno jako úspěch,“ cituje Kovařík svého kamaráda.

Kangchung Peak je jedním z vrcholů na severozápadě Nepálu v Himálaji. Mt. Abi má dva vrcholy - Cholo (6 103 metrů nad mořem) a Kangchung (6 063 metrů nad mořem). Jihočeská výprava chtěla zdolat jeden ze dvou vrcholků hory strmou severní stěnou. Tou, kterou ještě nikdo nikdy nezkusil jít. A to ani Novozélanďan Edmund Hillary, který v roce 1953 zdolal vrchol Mount Abi od jihu v rámci aklimatizace a testování výstroje před premiérovým výstupem na Mount Everest.