Obce u Temelína se smířily s elektrárnou, ale sklad jaderného odpadu odmítají

  12:58
Zastupitelé Temelína poslali na ministerstvo životního prostředí dopis proti stavbě hlubinného úložiště jaderného odpadu. Správa úložišť radioaktivních odpadů bude s místními na toto téma besedovat v pátek v hospodě.
Obec Temelín stojí na dohled od jaderné elektrárny.

Obec Temelín stojí na dohled od jaderné elektrárny. | foto: MAFRA

Stane se lokalita kolem temelínské elektrárny jaderným parkem? Obavy z toho mají lidé v okolních obcích, jimž kromě uvažovaného rozšíření elektrárny, postavení modulárního reaktoru v jejím areálu a hlavně příprav na vybudování hlubinného úložiště radioaktivního odpadu hrozí zamoření zelené krajiny těžkou dopravou a průmyslem.

Aktuálně v obcích řeší oznámení geologického průzkumu pro úložiště na ploše 22,7 čtverečního kilometru v místní lokalitě Janoch. Ministerstvu životního prostředí (MŽP), které k tomu zahájilo správní řízení, poslali zastupitelé obce Temelín obsáhlý protest. Upozorňují, že všechny tyto projekty zatěžují okolní krajinu. MŽP teď jejich námitky posuzuje.

V dopise připomínají dosud nevyčištěné nádrže po úpravně uranové rudy MAPE v nedalekých Mydlovarech, které zamořují okolí radioaktivním zářením. K tomu sousedí s elektrárnou a cítí se jako oběť za to, aby měl stát dostatek energie.

„Se současným stavem už jsme se smířili. S projekty ČEZ, jako je budoucí modulární reaktor, rozšíření meziskladu vyhořelého paliva, fotovoltaický park na zemědělské půdě, nebo s rozvodnou elektřiny v osadě Kočín. Hlubinné úložiště v ještě nedotčené krajině však zásadně odmítáme a budeme se proti němu bránit právními prostředky,“ tvrdí zastupitelka Temelína Jana Hájková.

V dopise podepsaném starostou obce Josefem Vácou připomínají, že za jadernou elektrárnu spuštěnou v roce 2002 už zaplatily okolní obce hodně. Zlikvidováním pěti vesnic, devastací přírody a zemědělské krajiny, omezením rozvoje turistického ruchu. Píší, že se nechtějí stát skládkou Evropy.

„Stát sliboval výstavbou elektrárny výrazný rozvoj dotčených obcí, elektřinu zdarma, ale není tomu tak dodnes. Úložiště by přineslo narušení spodní vody, zvýšení kriminality, další vystěhování některých rodin,“ stojí v dopise. Proti úložišti vystupují i další obce, na jejichž katastru má stát.

ČEZ tvrdí, že obce podporuje

Žádost MŽP o geologický průzkum současných čtyř lokalit (kromě Janochu jsou to Horka a Hrádek na Vysočině a Březový potok v Plzeňském kraji) odmítly všechny obce. Podle ministerstva se teď jejich námitky posuzují, rozhodnutí je zatím v nedohlednu. V případě jejich nesouhlasu s konečným výrokem mají právo podat rozklad k ministru životního prostředí.

„Geologický zákon uvádí důvody, kdy MŽP žádost zamítne. Mimo jiné je důvodem, když jiný veřejný zájem převýší zájem na průzkumu. Tato situace bývá předmětem víceoborové správní úvahy,“ vysvětlila mluvčí MŽP Lucie Ješátková.

Kompenzace

Obce dotčené průzkumem dostávají při žádosti jednorázově milion korun, při stanovení průzkumu ročně 600 tisíc korun plus 400 tisíc za každý zasažený katastr. Po vytyčení chráněného území dostane obec jednorázově 60 milionů, k tomu 600 tisíc ročně a dalších 600 tisíc za každý zasažený čtvereční kilometr z katastru. Finální místo pro sklad vybere stát do roku 2028, ten vznikne do roku 2050. Dotčeným obcím poté stát slibuje poplatky ze stoletého provozu úložiště – čtyři miliony ročně a 10 tisíc za každý metr krychlový uloženého odpadu, k tomu poplatky podle geologického zákona.

Zdroj: SÚRAO

Jiný pohled na lokalitu má ČEZ. Připomíná, že aktivity, jako je hlubinné úložiště radioaktivního odpadu, nebo zátěž po uranových odkalištích nesouvisí s jejími kompetencemi a že s obcemi v okolí jaderné elektrárny vychází dobře. Elektrárna přináší do regionu peníze i zájem turistů, například loni navštívilo její informační centrum 35 702 lidí. V posledních deseti letech dostaly okolní obce od ČEZ příspěvek na projekty ve výši 382 milionů korun, dalších 25,5 milionu ročně dostává obec Temelín jako daň z nemovitosti.

„Průzkumy veřejného mínění jednoznačně potvrzují, že obyvatelé podporují rozvoj jaderné energetiky. Přináší minimální zátěž okolí, zaměstnanost, úzkou spolupráci v oblasti regionálních projektů,“ připomněl za ČEZ Petr Šuleř.

Podle výroční zprávy Nadace ČEZ za rok 2021 šlo nejvíce peněz do podpory krajských hasičů a policie. Peněžité dary dostávají od společnosti instituce napříč celým Českem.

Podlehnou obce pokušení z přílivu peněz? Podle temelínské zastupitelky Hájkové jsou tyto kompenzace nejisté i vzhledem k tomu, co společnost ČEZ slibovala dotčeným obcím na počátku stavby elektrárny. Zahnat obavy lidí chce Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) besedami. V Temelíně ji pořádá již tento pátek v místní hospodě.

  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Porsche z Německa dovezli do Čech v přívěsu, zloděje soud poslal do vazby

9. dubna 2024  12:53,  aktualizováno  11.4 10:24

Táborským kriminalistům se podařilo dopadnout muže, kteří podle policie ukradli v Německu sportovní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

Firma Kovosvit MAS Machine Tools dluží miliony, soud zahájil insolvenční řízení

18. dubna 2024  11:49

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS...

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...