ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Místo čtyř milionů roušek přišlo 200 tisíc, kraji vyšla až třetí zakázka

  • 2
Celkem čtyři miliony roušek, které hejtmanství objednalo na konci března za více než 80 milionů korun, na jih Čech nakonec nedorazily. Jelikož dodávka nepřišla, nemusí kraj nic platit. Třetí zakázka se stejnou firmou už vyšla, 200 tisíc roušek doputovalo podle smlouvy.

O smlouvě na čtyři miliony roušek v celkové hodnotě 82 milionů korun včetně DPH informovala MF DNES na začátku dubna. Už tehdy kraj zrušil jednu smlouvu na 25 tisíc respirátorů, protože se společnosti Glass Time nepodařilo zboží dostat do Česka. Údajně se zaseklo v Polsku.

Hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) tehdy upozornila, že ani u jedné smlouvy se neplatilo předem. Dodací lhůta byla 20 dní.

I přestože muselo nakonec vedení kraje zrušit s firmou dvě zakázky, podepsalo další. Nová objednávka se týká jednorázových roušek.

„Původní materiál nepřišel a po vypršení smlouvy nám řekli, že mohou dodat 200 tisíc roušek. Proto jsme podepsali novou objednávku, která nakonec dorazila,“ vysvětlila hejtmanka Stráská.

Zakázka vyšla na zhruba čtyři miliony korun včetně DPH. Podle smlouvy stála jedna rouška 17 korun bez daně.

Problémy s dodávkami ze zahraničí měly také jiné kraje. I proto s výrobou pomáhají tuzemští výrobci. Jihočeský kraj od regionálních firem kupuje roušky v hodnotě stovek tisíc až milionů korun. Podle veřejně dostupných smluv se pohybují ceny za kus od 25 do 59 korun.

„Jsou to různé roušky z různých materiálů. Některé jsou klasické chirurgické, jiné mají v sobě stříbro, nebo jde o ty klasické šité, které je možné používat opakovaně,“ uvedla hejtmanka.

Například u českobudějovického výrobce županů Texsr stál jeden kus 25 korun bez daně. „Jsou to dvojvrstvé roušky, které vyrábíme ze stoprocentní bavlny. Tahle cena je pro nás ideální na nějaké přežití firmy. Není to něco, na čem chceme zásadně vydělávat, ale máme prostory v pronájmu a odvádíme sociální a zdravotní, takže musíme situaci nějak zvládnout,“ sdělil společník firmy a krajský opoziční zastupitel Martin Kuba (ODS).

Za 59 korun za kus bez DPH prodala kraji své roušky textilní firma Vavi z Vimperka. Dvě ze smluv se vztahují na 20 tisíc roušek v celkové hodnotě 1,4 milionu korun s daní.

„Máme hodně specifické roušky. Jeden výrobek obsahuje částice stříbra a druhý je ze stoprocentní bavlny. Zároveň je každá rouška podlisovaná výztužnou vložkou. Díky tomu je hodně neprodyšná a svým způsobem má čtyři vrstvy,“ popsala Věra Vávrová, která firmu založila.

Vimperská firma podle ní kraji dodává především druhý typ, jenž je dostupný i na webových stránkách společnosti. Ta upozorňuje, že výrobek zabraňuje šíření nákazy a nefunguje jako respirátor.

Podle hejtmanky má nyní kraj ochranných pomůcek dostatek. „Máme zásobu respirátorů, roušek, rukavic i ochranných obleků. Je toho tolik, abychom v případě ukončení nouzového stavu mohli dva měsíce fungovat dál,“ dodala Stráská.