Inspektor dostal za útok na prodejce vyšší trest i vyhazov z práce

  • 2
Za loňské napadení vietnamského obchodníka Šona Chunga dostal kontrolor České obchodní inspekce Miroslav Suchan přísnější trest. Musí zaplatit vyšší pokutu a navíc dostal výpověď.

Miroslav Suchan byl původně jindřichohradeckým okresním soudem odsouzen k celkové pokutě 25 tisíc korun za výtržnictví a poškození cizí věci. Krajský soud však oba prohřešky rozšířil ještě o ublížení na zdraví. Navíc mu zvýšil pokutu na 35 tisíc korun.

Suchan za své chování přišel také o práci. „V okamžiku, kdy rozhodnutí nabylo právní moci, jsme s ním rozvázali pracovní poměr,“ potvrdila Martina Střihavková, ředitelka inspektorátu ČOI pro Jihočeský kraj a Vysočinu.

Incident se odehrál v Jindřichově Hradci na začátku loňského dubna. Podle Chunga se kontrolor v jedné z rodinných prodejen choval nevhodně a po upozornění mu začal vyhrožovat vysokými pokutami.

„Poté dokonce plival a odhazoval nedopalky v průjezdu našeho domu, tak jsem ho poprosil, aby toho zanechal. Odpověděl mi slovy: Uklidni se, ty Vietnamčíku! Chtěl jsem jeho počínání natočit na mobilní telefon, ale prakticky hned jsem od něho dostal úder na spánek, po němž jsem upadl na zem. Přitom se mi rozbil telefon a brýle,“ popisoval tehdy Chung celý spor.

Z rozmíšky si odnesl zranění, kvůli němuž teď Suchan dostal přísnější trest. „Hned po incidentu jsem žádné potíže nevnímal, ale po dvou dnech jsem zaznamenal drobné závratě a pískalo mi v uchu. A bolela mě krční páteř,“ podotkl Chung.