Podle náměstka hejtmana Pavla Hrocha patří jižní Čechy k tradičním regionům s výraznou a silnou pivní kulturou. Setkávání v hospodě nebo zvolání „jít na jedno“ se nese napříč generacemi a pomáhá sdílet radosti i starosti všem vrstvám dospělého obyvatelstva.
„Historicky zde existuje velké množství malých i velkých pivovarů. Pokud půjdeme dále do historie, právo várečné patřilo ve středověku například v Českých Budějovicích 387 domům. Jihočeská hospoda tedy byla, je a bude místem setkávání lidí, ve kterém mnohdy funguje a je soustředěná jediná kultura v obci,“ vysvětluje Hroch důvody, proč se hejtmanství rozhodlo hospody v regionu zapsat do seznamu. Na něm nyní figurují jako Jihočeská hospoda a kulturní fenomén.
„Odborná komise vyhověla žádosti Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. To podalo ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven návrh oficiálně uznat setkávání u piva jako svébytný jev lidové komunitní a společenské zvyklosti Jihočeského kraje,“ doplňuje dále náměstek Hroch.
Považujete chození do hospody za tradiční lidovou kulturu?
Podle něho s tradiční jihočeskou pivní kulturou souvisí i lokální gastronomické speciality, vybavení interiérů, specifická dekorace a mnoho dalších místních zvyků a tradic. V Budějovicích je tak populární například hospodská pomazánka na chleba šmitec.
Mladý výčepní má titul Mistr originalu, lidem načepuje prvotřídní pivo![]() |
V regionu jsou desítky pivovarů, nejslavnější je samozřejmě Budějovický Budvar, ale za poslední roky přibylo skutečně velké množství menších pivovarů, což znamenalo i návrat tradice. Například v Prachaticích, Vimperku, Soběslavi, Písku či v Táboře.
3. ledna 2015 |