Dvěma útočníkům z Horusic dal soud 17 a 12 let, tři hlavní stále unikají

  • 36
Krajský soud v Táboře vynesl rozsudek nad dvěma Ukrajinci, kteří se podíleli na brutálním přepadení rodinné dílny na výrobu motosoučástek v Horusicích na Táborsku. Dva z napadených po ní zemřeli. Za loupež a porušování domovní svobody dostal Ivan Ivanovský 17 let a Róbert Simon 12 let vězení.

„Jsme limitováni tím, že se nám nepodařilo zajistit všech pět pachatelů. Z toho plyne i nejistota, zda tito dva obžalovaní se podíleli na vraždě. Jak to ve skutečnosti na místě vypadalo, lze sestavit jen na základě střípků výpovědi obžalovaných i svědků,“ řekl soudce Petr Černý.

Detailně popsal průběh přepadení. Říkal, jak dva útočníci, kteří jsou na útěku, ubili majitele firmy Hadrávka a málem zabili i jeho syna. „Ale ne kvůli penězům, proto, aby se jim pomstili, že otravují a dělají problémy,“ uvedl Černý. 

Dodal, že Simon nebyl zkušený zločinec, nešlo mu napadené poutat. Důkazem je, že si sundal rukavice, proto tam byly jeho otisky.

„Simon nešlapal po panu Kopačkovi (švagr majitele, který zemřel). Znalci říkají, že je neagresivní a mírný člověk. Byl ve stresu z toho, co se tam dělo,“ prohlásil soudce a dodal, že kvůli tomu dostal obžalovaný i nižší trest ve věznici s mírnějším režimem než Ivanovský, který si trest odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Černý pokračoval, že Simon pouze položil jednoho z mužů na zem poměrně ohleduplně. Řekl ať „drží hubu“ a nic se mu nestane. Soudce dodal, že Simonovi bylo jedno, že byl při přepadení někdo zraněn. V tomto smyslu odpovídá za zranění švagra majitele firmy.

Ivanovský dostal trest na horní hranici sazby, protože má kriminální minulost, měl blízko k hlavnímu organizátorovi přepadení a má disociální poruchu osobnosti. Emoce drží spíš pod kontrolou, jedná uvážlivě, ve vyhrocených situacích je ale agresivní, není empatický.

Obzaloba žádala tresty 20 až 30 let vězení

Obžaloba pro dva Ukrajince, které policie zadržela loni v březnu, žádala trest odnětí svobody od dvaceti do třiceti let s tím, že se dopustili loupežné vraždy.

„Jednali úmyslně, mohli si vybrat jinou dobu přepadení, kdy se třeba ve firmě nepracovalo. Předem se domluvili na přepadení a patřičně se na něj připravili. Domnívám se, že v daném případě jsou v případě obou obžalovaných splněny podmínky pro uložení výjimečného trestu,“ řekla před soudem státní zástupkyně Libuše Pospíšilová.

Obhájci obžalovaných shodně tvrdili, že jejich klienti se akce účastnili s cílem loupit. Netušili prý, jak tragická událost se v Horusicích stane. Proto pro obžalované žádali trest vězení v rozmezí od pěti do 12 let.

Prostor pro vyjádření dostali i oba obžalovaní. Třiatřicetiletý Róbert Simon prohlásil, že lituje toho, že se na přepadení podílel a že chce být potrestán.

Druhý obžalovaný, 37letý Ivan Ivanovský, poprosil poškozené o odpuštění, ale nechce zodpovídat za to, co způsobili ostatní.  

Na zbylou trojici je vydán mezinárodní zatýkací rozkaz

V polovině září 2015 přepadla pětice Ukrajinců rodinnou firmu v Horusicích, která vyrábí díly na motocyklové veterány. Všechny lidi na místě surově zbili.

Majitel firmy a jeho švagr brutální útok nepřežili a způsobená škoda včetně krádeže peněz byla vyčíslena na zhruba půl milionu korun.

„Pachatelé při přepadení dva muže prakticky utloukli,“ uvedl tehdy policejní mluvčí Jiří Matzner.

„Postupně napadli všech osm lidí, kteří se pohybovali ve firmě, tudíž museli dobře vědět, pro co jdou a proč tam jdou,“ řekla policejní vyšetřovatelka Renata Míková.

Dva z pěti lupičů dopadli policisté loni koncem března v Brně. Obvinili je ze zločinu loupežné vraždy, pokusu vraždy a těžkého ublížení na zdraví. Po zbylé trojici dál pátrají, je na ně vydán mezinárodní zatýkací rozkaz.

Obžalovaný třiatřicetiletý Róbert Simon na svou obhajobu u soudu tvrdil, že pouze svázal dva lidi a pak hlídal venku, jestli někdo nejde. Nikdy podle svých slov na podobném přepadení nebyl.

Druhý obžalovaný 37letý Ivan Ivanovský byl podle svého obhájce v době přepadení v té části dílny, kde k vážným zraněním poškozených nedošlo.

Měl by být potrestaný pouze za loupežné přepadení, ostatních činů se dopustili ti, kteří jsou na útěku,“ tvrdí obhájce obžalovaného Petr Novotný.

,