Legendární hokejista Jaroslav Pouzar bude mít na kandidátce TOP 09 číslo 13.

Legendární hokejista Jaroslav Pouzar bude mít na kandidátce TOP 09 číslo 13. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Kalousek „draftoval“ do krajských voleb vítěze Stanley Cupu Pouzara

  • 34
Nové voliče má TOP 09 na jihu Čech přitáhnout v podzimních krajských volbách hokejová legenda Jaroslav Pouzar. Bývalého skvělého hokejového útočníka, který získal v polovině 80. let třikrát s týmem Edmonton Oilers slavný Stanley Cup, "draftoval" na kandidátku 1. místopředseda celostátní organizace TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

"Jaroslav Pouzar je na 13. místě společné jihočeské kandidátky TOP 09 a STAN, kterou vede poslanec Zdeněk Bezecný. Doporučil nám ho Miroslav Kalousek, který je jeho kamarád," potvrdil krajský manažer TOP 09 Jiří Žižka.

Jaroslav Pouzar

V lednu oslavil šedesátiny. První gól v lize dal v Jihlavě 16. října 1970, tedy v 17 letech. Později v lize přidal dalších 278 branek. Reprezentační debut měl 18. prosince 1972 proti Švédsku. Zápas skončil 2:2, Pouzar si připsal gól a asistenci. Je dvojnásobným mistrem světa, zažil Kanadský pohár 1976. V letech 1984 a 1985 jako první Čech vyhrál Stanley Cup. Později přidal třetí. Po roce 1989 ukončil kariéru a začal podnikat. Provozuje fitness-centrum. Je podruhé ženatý, s manželkou Ditou má devítiletého syna. Staví hokejovou halu, založil tým Českobudějovičtí lvi.

Pouzar už získal zkušenosti v komunální politice na českobudějovické radnici, kde byl v 90. letech jedno volební období zastupitelem za Stranu podnikatelů, živnostníků a rolníků. "Myslím si, že v krajském zastupitelstvu je to podobné," podotkl.

Po rozpadu této strany pomáhal Pouzar podle svých slov ODS, i když nebyl na její kandidátce.

"ODS mě ale zklamala, mohla udělat mnohem víc, kdyby se pořád neštěpila. I budějovický primátor Thoma byl v ODS a už v ní není. A taky jsou tam lidi, kteří jsou podezřelí z různých afér," uvedl Pouzar, který fandí TOP 09 proto, že ji považuje za jedinou stranu, která dělá potřebné reformy a není spojena s žádnými korupčními skandály.

Své třinácté místo na kandidátce za handicap nepovažuje. "Je mi jedno, jestli jsem pátý nebo třináctý. Ti důležité lidé, kteří by měli pracovat jako uvolnění, jsou na prvních čtyřech místech kandidátky. A pokud mě lidé budou chtít v krajském zastupitelstvu, mohou mi dát preferenční hlasy," konstatoval.

Není jediným slavným sportovcem do krajských voleb. ODS chce oslovit voliče s legendárním fotbalistou Karlem Poborským. Věci veřejné zase lákaly do podzimních voleb do Senátu jako nezávislého bývalého skifaře a olympionika Václava Chalupu, ten ale nakonec nabídku nepřijal.