Utopenou dodávku vytáhl z Jordánu jeřáb, který přijel z Českých Budějovic.

Utopenou dodávku vytáhl z Jordánu jeřáb, který přijel z Českých Budějovic. | foto: HZS Jihočeského kraje

Hasiči lovili dodávku z desetimetrové hloubky. Sama sjela do Jordánu

  • 3
Po odbahnění je táborská nádrž Jordán napuštěná teprve pár měsíců. A už má prvního utopeného. Naštěstí na dně v desetimetrové hloubce skončila jen dodávka. Ta vjela pod hladinu pravděpodobně kvůli technické závadě. Případem se zabývá policie a vyšetřovat ho bude i odbor životního prostředí v Táboře. Do vody totiž unikla nafta.

Událost se stala ve středu ráno. „Krátce před osmou hodinou vyjela profesionální jednotka z Tábora s cisternou a člunem k vozidlu potápějícímu se do vodní nádrže Jordán,“ sdělila Vendula Matějů, mluvčí jihočeských hasičů.

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že majitel vozidla je na břehu a že vůz značky Ford Tranzit, který už nebyl vidět, je uzamčený a nikdo v něm naštěstí není.

„Dodávka byla v době příjezdu hasičů přibližně 20 metrů od břehu v hloubce přibližně deset metrů,“ potvrdila Matějů. Velitel zásahu na místo povolal potápěčskou skupinu a automobilový jeřáb ze stanice České Budějovice. Než přijeli, táborská jednotka spustila na hladinu člun a připravila norné stěny k zajištění místa proti úniku kapalin z auta.

Na místo zásahu přijel i táborský zástupce odboru životního prostředí. Pomocí techniky nakonec hasiči auto přizvedli vznosnými vaky a postupně přitáhli ručně ke břehu a ukotvili na jeřáb. Ten pak ford vytáhl z vody a naložil na odtahový vůz. „Hasiči zlikvidovali uniklé látky zachycené nornými stěnami,“ doplnila mluvčí.

Podle dosavadních výsledků vyšetřování byla příčinou nehody technická závada na vozidle, kdy zřejmě selhala ruční brzda. „Případ je řešený jako přestupek a pravděpodobně si ho převezme odbor životního prostředí v Táboře,“ dodal jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

.