U Géčka v Českých Budějovicích se staví.

U Géčka v Českých Budějovicích se staví. | foto: Karel Hrdina, MF DNES

U Géčka v Českých Budějovicích vyrostou domy se sto šedesáti byty

  • 3
České Budějovice se stále více zahušťují. Developeři usilují o pozemky na sídlištích. Aktuální je projekt Nová Vltava. Pokračuje výstavba v lokalitách Stromovky nebo u Lučního jezu

Je to boj o každý čtvereční metr. Zájem o bytovou výstavbu dohání developery ke snaze získat poslední volné plochy i na takových místech, jako jsou sídliště Vltava nebo Šumava. V poslední době je aktuální projekt s názvem Nová Vltava. Poblíž obchodního centra Géčko vyrostou nové domy se 160 byty.

Horká půda je také na sídlišti Máj, kde se ocitly ve hledáčku stavitelů tenisové kurty SK Čtyři Dvory.

Majitele řadových garáží při ulici Větrná vyděsily zprávy, že jejich stavby ustoupí projektu výstavby bytových domů. Radnice už zadala pro tento případ studii zastavitelnosti této lokality.

Rozloha vybraných krajských měst

České Budějovice
93 470 obyvatel
rozloha 55,6 čtverečního kilometru

Pardubice
90 000 obyvatel
rozloha 82,6 čtverečního kilometru

Hradec Králové
92 929 obyvatel
rozloha 105,7 čtverečního kilometru

„Je to pravda, ale zatím ji neschválila. Má připomínky,“ uvedl autor dokumentace, architekt Kamil Gasseldorfer.

Podle zastupitele a předsedy územního výboru města Ivana Nadberežného (KSČM) je jakýkoliv poplach kolem garáží předčasný. Záměr takzvané smíšené zástavby se týká pouze pozemku, na kterém dnes stojí tenisové kurty. Vedlejší garáže jsou v soukromém vlastnictví a jejich případné výkupy budou složité.

Zhruba 1,8 hektaru plochy s kurty patří sportovnímu klubu. V poslední době jsou ale nevyužité a pustnou.

„Na vině jsou i nízké dotace od města pro náš sportovní klub. Před dvaceti lety kurty žily díky dobrovolníkům, fungovala tu i malá restaurace. Co bude s pozemkem dál, zda ho prodáme, je na rozhodnutí našeho vedení,“ řekl člen výboru SK Čtyři Dvory Pavel Novák. Lokalita při ulici Evžena Rošického přitom není jediným ostře sledovaným místem.

Mnohem dál už je společnost ProInvest CB, která odkoupila od města za 25 milionů korun hektarový pozemek na sídlišti Vltava a do roku 2020 zde hodlá postavit několik bytových domů. Prodej bytů už přitom nabízí zájemcům. Jde spíše o malometrážní byty bez balkonů v ceně od 1,6 do 2 milionů korun.

Další developerské projekty bydlení se rýsují také mezi Vrbenskou a Rudolfovskou ulicí, pokračuje výstavba v lokalitách Stromovky nebo u Lučního jezu. Bytové domy vzniknou rovněž na pozemcích po bývalých čtyřdvorských kasárnách.

Město, které má k dispozici relativně malé katastrální území, se přitom zahušťuje bytovými domy, aniž by počet jeho obyvatel rostl. Podle odborníků je za vším byznys, byty jsou stále zajímavou investicí.

„Nevadí mi tolik, že se nově staví byty na levém břehu Vltavy, kde se s tímto rozvojem počítá. Zájem developerů je logický, ale město je podle mě na něj málo připravené a při dohadování s nimi, tak říkajíc, tahá za kratší provaz. Důkazem toho jsou i plánované domy na Vltavě s levnějšími byty,“ míní předseda Klubu přátel Českých Budějovic, architekt Vladimír Musil.

Negativně vnímá zastavování volných ploch na sídlištích Pavel Novák z SK Čtyři Dvory. Podle něj stále víc ustupují bytové výstavbě veřejné plochy, jako parky a sportoviště, které by měly fungovat právě na takových okrajových částech města.

Například čtyřdvorská sídliště, kde žije třetina obyvatel města, zažila za dobu své více než čtyřicetileté výstavby četné velkorysé projekty sportovišť a prostorů pro volný čas. Většina nikdy nevznikla.