Ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma.

Ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Na červy a sarančata vždycky stojí fronta, říká ředitel Gastrofestu

  • 0
Brazilské steaky, pravé belgické hranolky, domácí zmrzlina. I to jsou lákadla společného jarního veletrhu gastronomie a turismu, který začíná v pátek na budějovickém výstavišti. Třídenní akce nabídne 70 míst, kde mohou příchozí ochutnat speciality národních kuchyní v sousedství tipů na dovolenou, poznávací cesty nebo výlety.

Jídla z celého světa se snaží pořadatelé obměňovat, protože zjistili, že všechny delikatesy časem příchozím zevšední. U hmyzu to však neplatí.

„Dělali jsme třeba africkou kuchyni, velbloudi a lamy byli hitem, všechno se přejí. Ale červi ne, je o ně obrovský zájem, na červy, cvrčky a sarančata vždycky stojí fronta,“ uvedl ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma.

Festival přitahuje návštěvníky svou rozmanitostí, mohou ochutnávat francouzské šunky, hamburgery, slovenské sýry, ale také jídla mongolské, mexické či maďarské kuchyně. Veletrh sází i na kuchařské mistry, kteří předvádějí své umění na pódiu v pavilonu T1.

Například v pátek se tam bude otáčet šéfkuchař Mirek Dušek, který vařil léta v Americe pro byznysmeny i prezidenty.

„Připravil jsem si louisianská jídla, jedno z nich je jambolaya, což je rýžový pokrm, který musí mít andaluskou omáčku, louisianskou klobásu se špekem, musí tam být kuře a nesmí chybět krevety. A druhou věcí, kterou budu dělat, jsou bignetes, což jsou francouzské minikoblížky a ty se budou podávat s různými druhy marmelád paní Růžičkové,“ popsal Dušek.

Veletrh zaplní tři pavilony

Jarní veletrh gastronomie a turismu obsadí pavilony T1, T2 a Z. „Nejvýznamnější jihočeský veletrh cestovního ruchu Travelfest seznámí návštěvníky s nabídkou využití volného času nejen v jižních Čechách. Zajímavé tipy tam najde každý, kdo si chce užít kultury, zamlsat si, zasportovat nebo si oddechnout,“ řekla manažerka Travelfestu Klára Kaštylová z Jihočeské centrály cestovního ruchu.

V pavilonu T1 se v pátek dozvědí návštěvníci výsledky soutěže o regionální potravinu Chutná hezky.Jihočesky, ale také co mají rádi američtí prezidenti a jak chutnají nejlepší steaky světa.

V sobotu bude Jiří Soukup kouzlit s čokoládou a cestovatel Jakub Vágner povypráví o svých dobrodružstvích v pralesích Nové Guineji. V neděli předvede své umění na pódiu šéfkuchař Pavel Minář, člen národního kuchařského týmu, který loni vyhrál v Singapuru mezinárodní soutěž.

Pavilon T2 bude hostit v pátek hudební vystoupení, pavilon Z bude patřit celý víkend dětem. Vystoupí tam kouzelník Radek Bakalář, připraveny jsou pohádky, skákací hrad i dopravní hřiště. Veletrh skončí v neděli v 18 hodin, základní vstupné je 150 korun.