V muzeu začínal jako fotograf, teď je nejdéle sloužící ředitel

  19:21
Tvrdí o sobě, že už je vlastně tak trochu muzejní exponát. Pavel Šafr je nejdéle sloužícím šéfem Jihočeského muzea v jeho 110leté existenci. Začínal tam jako fotograf. Teď chce hlavně dotáhnout do konce velkou rekonstrukci hlavní budovy a vytvořit vzdělávací a výchovné centrum.

Pavel Šafr, ředitel Jihočeského muzea. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Ačkoliv se Pavel Šafr do důchodu ještě nechystá, už teď ví, že za 110 let existence muzea v Českých Budějovicích je jeho nejdéle sloužícím ředitelem. Žádný z těch šestnácti předchozích tam nevydržel 23 let a 6 měsíců jako on. K tomu je ještě třeba připočítat jedenáct let, kdy tady pracoval jako fotograf.

"Rozhodně se nedržím funkce, ale do rekonstrukce za 119 milionů korun jsme se pouštěli s nějakou vizí a koncepcí a já bych rád ohlídal, aby se vše podařilo dodržet," říká 66letý muž, který původně plánoval, že bude ředitelem nejvýše pět let.

Je pyšný, že byl osobně u toho, když padl v roce 2000 denní návštěvní rekord. Na výstavu orchidejí přišlo tehdy 1 556 lidí. Další rekord, 70 tisíc návštěvníků, pokořila výstava Šumava Karla Klostermanna.

Pavel Šafr (66 let)

Z rodného Kamenného Újezda zamířil na strojní průmyslovku v Budějovicích. Před 12 lety se do Újezda vrátil do domu, který s manželkou Danou postavili. Mezitím byl dva roky technikem v závodech Škoda, pak studentem budějovické pedagogické fakulty – obor čeština a výtvarná výchova a vzápětí 11 let fotografem v Jihočeském muzeu. Poté pracoval v podnikovém časopisu pro Vodní stavby na vznikající Jaderné elektrárně Temelín a na jaře 1990 se do muzea vrátil jako ředitel. Na šéfovské židli sedí dodnes. Je ženatý, má syna Jakuba (38) a Vladimíra (44) z prvního manželství.

"Nestačí vymyslet nějakou odbornou výstavu a bez patřičné propagace čekat, že bude plno. Musíme se naučit nabízet i takové, které lidi do muzea přilákají. Už teď chystáme vytvoření vzdělávacího a výchovného centra pro školy, seniory a handicapované," plánuje Šafr.

Dodává, že na nedostatek návštěvníků si také rozhodně nemohly stěžovat houbařské výstavy nebo ty vánoční a velikonoční. Podle něj je to jasný důkaz, že muzeum je místem, které má co nabídnout. Vadí mu, že podle novely školského zákona je návštěva muzea, kina či divadla vymezena jako mimoškolní činnost. Věří ale, že dokážou ve zrekonstruovaných prostorách připravit program pro atraktivní výuku dějepisu, zeměpisu či přírodopisu.

Sám šel do muzea hlavně proto, že ho bavilo fotografování a učitelská kariéra ho rozhodně nelákala. "Na průmyslovku jsem šel proto, že to byla taková kultovní škola. Na pozici technika v budějovické Škodovce jsem během dvou let zjistil, že to není zaměstnání pro mě. A tak jsem se přihlásil na pedagogickou fakultu,"“ vzpomíná s tím, že chtěl studovat český jazyk a výtvarnou výchovu.

Dobře ale věděl, že mnohem větší šanci uspět má na technickém směru, takže začínal jako student oboru fyzika a dílny. "„Hned jak to šlo, tak jsem přestoupil a s ročním přerušením kvůli cestě do Anglie nakonec dostudoval," shrnuje svou školní kariéru. Ačkoliv ho práce v Jihočeském muzeu bavila a pracoval s partou výborných lidí, nakonec po jedenácti letech odešel.

Přiznává, že totalitní praktiky tehdejšího ředitele už nedokázal snášet. Využil možnosti náboru na vznikající temelínskou elektrárnu, kdy mohl ukončit pracovní poměr okamžitě, a nastoupil jako fotograf a redaktor podnikového časopisu Vodní stavby. "Moje žena Dana tehdy pronesla prorockou větu, že se do muzea stejně jednou vrátím jako ředitel, a to se skutečně po pěti letech stalo," konstatuje.

Netušil, že návrat nebude snadný hlavně proto, že teď už s kolegy jako kdysi nestál v ředitelské opozici. "„Kamarádi očekávali, že budu leccos tolerovat, což rozhodně nebylo možné. Myslím si ale, že jsme nakonec společně dokázali řadu skvělých věcí."

Ostatně, on sám předpokládal, že šéfovskou židli bude podle rad amerických školicích manažerů zahřívat nejvýše pět let. Zatím úspěšně míří k naplnění pětinásobného času. Dobře ví, že je ředitel do funkce jmenován, a tedy kdykoliv odvolatelný. "Zjistil jsem, že ty dlouhodobé vize, které musí muzeum mít, nejdou naplnit během několika let. Věřím, že nám se ty naše podaří dokončit," dodává.

Navíc laik ani netuší, že jsou potřeba tak rozsáhlé prostory pro uskladnění fundusu, tedy inventáře. Takže když kvůli restitucím muzeum přišlo o zámek v Komařicích a statek v Bavorovicích, muselo hledat jinde.

"Dnes obhospodařujeme devět objektů. Stálé expozice máme v Trocnově, Žumberku, v budějovickém strážním domku koněspřežky a naší hlavní budově, pak depozitáře v Pašicích, Ledenicích, na dvou místech v Českých Budějovicích a domek na Dívčím Kameni, kde je základna pro výzkum v Blanském lese," vypočítává s tím, že vše má na starosti 60 zaměstnanců.

Zároveň vysvětluje, že díky revizi sbírek, které se musely přihlásit do centrální evidence po roce 2000, muzeum vlastní asi 900 tisíc kusů nejrůznějších exponátů. „Některé věci se vracely v rámci restitucí Leopoldu Hájíčkovi, potomkům starožitníka Starhoně i vyšebrodskému cisterciáckému klášteru,“ přibližuje.

Když podotknu, že s muzeem žije více než polovinu svého života, pousměje se pod vousy. Jen on sám ví, že mu tahle práce vlastně vzala čas na veškeré koníčky. Vzdal se fotbalu, cyklistiky, volejbalu, muziky, fotografování i malování. Plánuje ovšem, že až bude v důchodu, možná se k některým podle fyzické kondice vrátí.

Relaxuje při práci

"Nejlepší relaxace při mém povolání je fyzická práce. Při opravě prvního hodně starého domu jsem se vlastně za pochodu vyučil všem potřebným řemeslům a to se mi pak hodilo," vysvětluje a vypočítává, že má za sebou kromě toho přestavbu chaty u rybníka Dvořiště, zbourání starého domku s volutovým štítem v Kamenném Újezdu a následnou stavbu dokonalé repliky, přestavbu staršího polostatku syna Jakuba kousek od Prahy a chystá se na dřevěnou roubenku.

"Domy jsem postavil, stromy zasadil, syna mám, ale ještě se mi nechce sedět ve volném čase se založenýma rukama," říká s tím, že život ho přesvědčil, že nejlepším motorem úspěšnosti mužů jsou bezpochyby jejich ženy.

  • Nejčtenější

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:42

Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rysí rodince na Krumlovsku se daří, matka učí koťata ničit fotopasti

26. března 2024  13:50

Fotopast v lesích na Českokrumlovsku zachytila radostné okamžiky rysí rodinky. Tři koťata rysice...

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:42

Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

Majitel stavební firmy o zámku v Chlumu: Dvě patra jsou nazdobená, ale krov hnije

28. března 2024

Premium Zástupci firem, které se podílely na rekonstrukci zámku v městysu na Jindřichohradecku, upozornili...

Policie odhalila gang podvodníků. Při razii zajistila luxusní auta, šperky i perly

28. března 2024  14:46

Mimořádný případ daňových podvodů či úniků řeší jihočeští kriminalisté společně s celníky a...

Dokončí Budějovice velkolepý obrat? Kluci dýchají jeden za druhého, říká kouč

28. března 2024  9:29

Znojmo v roce 2007, Sparta v roce 2021 a Vítkovice loni. To jsou tři týmy, které v historii českého...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...