Vila vlivného majitele dolů kdysi ukrývala knihy zakázané po roce 1968

  10:07
Příběh rodinné vily podnikatele Antona Eggerta stojící už 160 let v ulici Na Sadech v Českých Budějovicích je napínavý i tajemný zároveň. Sloužila jako reprezentativní sídlo, za války se v ní usadil německý soud, od roku 1946 je knihovnou. Dodnes se stoprocentně neví, kdo byl jejím stavitelem.

Eggertova vila byla postavena v roce 1859 ve stylu pozdního klasicismu se známkami nastupující novorenesance. | foto: archiv Jihočeské vědecké knihovny, Ladislav Němec,  MAFRA

Při dnešní digitalizaci a internetu si na oblíbenou budějovickou „vědárnu“ v podobě před rokem 1989 vzpomenou jen pamětníci.

Třeba na žádanky, které museli vyplnit podle kartiček v pořadačích a potom třeba týden čekat, jestli se vůbec dohledá patřičná publikace. V jejím podzemí ležely v dobách takzvané normalizace tisíce svazků zakázaných knih. Naštěstí přežily rok 1990.

„Navštěvoval jsem ji jako student pedagogické fakulty. Jiná možnost, jak sehnat odborné publikace, nebyla. Menší podobná knihovna byla ještě v Dukelské ulici. Depozita byla na různých místech, mimo jiné i ve Zlaté Koruně,“ vzpomíná současný ředitel Jihočeské vědecké knihovny Ivo Kareš.

Jako knihovna funguje bývalá Eggertova vila v českobudějovické ulici Na Sadech už více než 70 let. Obklopená zahradou vypadá romanticky.

Kde se tam tato půvabná stavba vzala? Umístění malebné vily uprostřed zahrady při vnitřním okruhu Budějovic dává této pozdně klasicistní stavbě punc výjimečnosti. Je zde jedinou budovou, která stojí mimo pásmo řady dalších domů u parku.

Vila postavená v roce 1859 pro rodinu majitele grafitových dolů Antona Eggerta přežila díky zápisu na seznam kulturních památek až do dnešní doby. Několikrát měla namále. Její původní majitel se zadlužil a na vilu padla exekuce. Dům chtěl v roce 1904 koupit německý spolek Theaterverein a postavit místo něj divadlo.

Na konci 80. let minulého století zase vznikly plány zabrat část jeho zahrady pro trasu trolejbusů a nakonec byla vila v roce 1994 kvůli havarijnímu stavu pro veřejnost uzavřena. Objevily se projekty na její přestavbu. Skutečnost, že se zachovala až do dnešní doby ve své původní podobě, berou milovníci historické architektury s povděkem.

„Je to nádherná stavba na překrásném místě. Jako rodinná vila svědčí o vkusu původního majitele, který do ní vložil nemalé peníze. Kéž by se tak chovali někteří bohatí obyvatelé města i dnes,“ míní architekt a předseda Klubu přátel Českých Budějovic Vladimír Musil.

Kdo byl Anton Eggert?

Podle historických záznamů byl Anton Eggert v 60. letech 19. století vlivným budějovickým občanem a majitelem grafitových dolů na Českokrumlovsku. Narodil se v Českém Krumlově v rodině sedláře, vystudoval techniku ve Vídni a po otci zdědil grafitové doly v Mokré u dnešní Lipenské přehrady.

V roce 1857 už žil a pracoval jako úředník v Českých Budějovicích. Zde také koupil stavební pozemek a plánoval zařídit rodinné sídlo. Jako významnému podnikateli s konexemi a členovi různých spolků mu prošlo nerespektování dané stavební linie v úseku okružní silnice, tehdy Lange Fahrt, dnes Na Sadech, a dům posunul za tuto hranici hlouběji do bloku.

Vila ve stylu pozdního klasicismu se známkami nastupující novorenesance vyrostla v průběhu roku 1859. Pravděpodobně podle původního návrhu pražského architekta Ignáce Ullmana. Někteří badatelé v ní ale vidí rukopis budějovického stavitele Josefa Sandnera a tvrdí, že ten projekt upravil.

Jako rodinné sídlo vila manželům dlouho nesloužila. Anton Eggert zemřel už po šesti letech ve věku 57 let na ochrnutí plic, jeho choť Johanna pak v roce 1904.

Na rodinný majetek padla exekuce. Objekt získala Českobudějovická obchodní a průmyslová komora, která jeho část pronajímala nebo ho používala na reprezentační účely. Z této doby je i záznam v kronice, že 7. června 1924 se v něm ubytoval během návštěvy města prezident T. G. Masaryk.

Eggertovu vilu pak vlastnil krátce Českobudějovický akciový pivovar, předchůdce Budějovického Budvaru, a plánoval v ní zřídit restauraci. Ve 30. letech minulého století vilu získala Českobudějovická záložna, která ji dala k dispozici městu. Radnice do ní chtěla umístit muzejní expozici 19. století. Plány zarazil nástup protektorátu, ve vile po celou válku sídlil německý soud.

V roce 1945 se stala majitelem Eggertovy vily znovu Českobudějovická záložna. Nechala ji městu, které rozhodlo, že bude sloužit jako vědecká knihovna.

„Z korporací podpořily knihovnu Beseda českobudějovická, okresní školní výbor a především Českobudějovická záložna, která poskytla Jihočeské vědecké knihovně umístění ve šťastně položené vile Eggertově na Třídě míru,“ píše 6. června 1946 Jihočeská pravda.

Už v dubnu 1947 sílí tlaky na spojení vědecké knihovny pod lidovou knihovnu na nedalekém Mariánském náměstí. Po kritice ze strany veřejnosti radní městského národního výboru od sloučení ustupují a ponechávají ji jako jedinou vědeckou knihovnu v kraji.

Další ataky pocítila vila ze strany plánů linek městské hromadné dopravy. Léta zastavovaly před plotem knihovny vozy MHD, a hrozilo dokonce zabrání zahrady.

Knihovnu omezil havarijní stav

V roce 1974 prošla vila první rekonstrukcí. Na dobu vzpomíná jedna z nejdéle sloužících zaměstnankyň knihovny Martina Bílkovská. O svazky tu pečuje od roku 1969. „Museli jsme uzavřít studovnu a hudební oddělení v horním patře, protože střechou zatékalo,“ vypráví.

V jejích vzpomínkách je i sklad takzvaného zvláštního fondu ve sklepě vily. Knih veřejnosti nepřístupných. Ty se na seznam zakázaného čtení dostaly z politických důvodů. Díla po roce 1968 nežádoucích spisovatelů si směli vypůjčit zájemci jen ze studijních důvodů a na potvrzení některé fakulty, což se houfně praktikovalo.

Před rokem 1989 vznikly plány a projekty na celkovou rekonstrukci budovy. Projektové studie předložili architekti Jiří Střítecký a Martin Krupauer, z jejich návrhů se nakonec dostalo jen na budovu skladů. Část rozlehlé zahrady získali restituenti.

Od září roku 1999 je velká část knižního fondu ve druhé budově vědecké knihovny zřízené původně jako Muzeum dělnického revolučního hnutí na Lidické třídě. Podle jejího zřizovatele, Jihočeského kraje, má knihovna v Eggertově vile naději, že publikace v ní vydrží nejméně dalších padesát let.

„Ačkoliv připravujeme dostavbu a rozšíření vědecké knihovny na Lidické třídě, její druhá část v ulici Na Sadech bude sloužit dál. V současnosti v ní sídlí vedení knihovny,“ upřesnil její ředitel Ivo Kareš.

Také Martina Bílkovská se ze stálého zájmu o dům s knihami těší. „Chodí sem i stálí klienti, které si ještě pamatuji jako studenty. Dnes je jim sedmdesát i více let. Vila v zahradě se pro ně stala součástí života,“ míní knihovnice.

Témata: Jihočeský kraj
  • Nejčtenější

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

Porsche z Německa dovezli do Čech v přívěsu, zloděje soud poslal do vazby

9. dubna 2024  12:53,  aktualizováno  11.4 10:24

Táborským kriminalistům se podařilo dopadnout muže, kteří podle policie ukradli v Německu sportovní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rekordní most přes Orlík v sobě skrývá „duši“. Nahlédli jsme dovnitř

10. dubna 2024  16:15

Stavba nového železničního mostu přes Orlík je v poslední fázi. Bude 316 metrů dlouhý, překlene...

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novou halu staví dvojice robotů, je rychlá a tichá. Nahradí deset dělníků

11. dubna 2024  15:45

Pracují rychle, efektivně, přesně a bez jakéhokoliv hluku. Obvodové zdi nového multifunkčního sálu...

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice je nesjízdná

18. dubna 2024  9:37

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikuje dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

Jednasedmdesátiletý řidič předjížděl, zabil ho náraz do protijedoucího vozidla

17. dubna 2024  19:38,  aktualizováno  20:14

Při tragické dopravní nehodě na silnici 2/37 ve směru z Tábora na Slapy ve středu po čtvrté hodině...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...