Eduard Levý umí kapra na mnoho způsobů. Prezidentovi z něj dělal jitrnice

  7:31aktualizováno  7:31
Než vám zavoní na Štědrý den kuchyní kapří řízky, stojí za to načerpat inspiraci od kuchaře, který hostí rybími delikatesami podnikatele i českého prezidenta. Eduard Levý říká, že bychom měli mít na stole 200 gramů kapra týdně.

Eduard Levý dělá nejraději kapra na přírodní způsob se zeleninou. | foto: Marek Podhora, MAFRA

„Z kapra se dá udělat všechno. Je to maso pro moderní stravování, protože se dá připravit rychle a snadno. Během deseti minut uděláte báječná jídla,“ říká 64letý Eduard Levý, který učí gastronomii na Fakultě rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a je zástupcem vedoucího její prodejny ryb a rybích produktů.

Sám dělá nejraději kapra na přírodní způsob se zeleninou, ale podává ho i jako svíčkovou nebo vepřo knedlo zelo. Z tradiční české ryby rád připravuje i lančmít, segedínský guláš, tatarák, saláty, paštiku, jitrnice, jelita či tlačenku. Eduard Levý hostí rybími delikatesami podnikatele i českého prezidenta. Milovníkovi zabijačkových dobrot Miloši Zemanovi udělal kapří jitrnice a jelita.

Fotogalerie

Některé ze specialit si můžete koupit i v rybí prodejně v budějovické Husově ulici. „Největším úskalím je, že musíme kapra dobře připravit. V naší prodejně chystáme i filety bez ocasu. Ten je pro mnoho lidí plný kostí a neví, co s tím. Ale nařezáním ocasní části na příčné centimetrové proužky se kůstek zbavíme a maso využijeme třeba na polévku. Orestujeme si na másle zeleninu, zalejeme zeleninovým nebo rybím vývarem, přidáme proužky kapra a během deseti minut máme výbornou polévku,“ radí Levý, který je původem rybář.

I proto mu jde příprava ryb před kuchyňskou úpravou rychle od ruky a pro všechny zájemce, kteří to chtějí umět taky, to ukazuje na videu na webu www.rybyprozdravi. Léta patří mezi největší propagátory kapra na českém jídelníčku.

„Na stole bychom ho měli mít aspoň jednou týdne dvě stě gramů. U nás je k dostání i omega3kapr, který má díky speciální výživě zvýšený obsah pro lidi příznivých omega 3 mastných kyselin. Ale velmi dobře je na tom i klasický kapr. Živí se hlavně přirozenou potravou a dokrmuje většinou ječmenem,“ srovnává.

Díky chovu v přirozeném prostředí a čisté přírodě má kapří maso z rybníků vysokou kvalitu, ale Češi ho stále podceňují. „Doslova se nad ním ofrňujeme, na milost ho bereme jen o Vánocích. Přitom tím, že se vyváželo už za socialismu na Západ, je pod drobnohledem a splňuje přísné normy včetně těch na těžké kovy,“ upozorňuje.

A vzápětí vyvrací mýtus, že je třeba rybu podávat na stůl hned po zabití. „Rybí maso stejně jako maso jiných zvířat musí uzrát. Kapr se má nechat v lednici zabalený do fresh folie odležet aspoň 24 hodin. Doporučuju na něj kápnout pár kapek citronu, lehounce ho potřít ze všech stran. Tím zabijeme veškeré bakterie nebo zamezíme rozmnožování mikroorganismů,“ říká.

Takto ošetřené rybí maso vydrží podle něho v lednici osm dní. Ale základem je, že nesmí dlouho ležet na teple, pak zešedne a chytne nepříjemný pach. Důležité je i nesolit dopředu, ale těsně před úpravou.

„Já preferuju přípravu rychlou. Nezabaluju, neobaluju v ničem, dělám rybu přírodně s česnekem, kmínem, zeleninou. Řízek je u nás jenom na Vánoce. A ještě si kapra namarinuju, uvařím v páře a zaleju kyselým nálevem z cibulek. Přidám trochu kapary, případně orestované žampiony, a mám na silvestra fantastické studené jídlo,“ dodává Levý.

Volby do EP proběhnou v České republice 24. a 25. května. Volební místnosti budou otevřeny v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00. Do Evropského parlamentu kandiduje 39 uskupení.

Nejčtenější

Druhá liga: baráž o postup si zahrají Jihlava a Brno, o sestupu jasno není

Brněnští fotbalisté se radují z výhry nad Třincem a postupu do baráže o první...

Ve druhé fotbalové lize je kolo před koncem jasno o účastnících baráže. O postup mezi elitu budou hrát Jihlava a Brno....

Oblíbený zmrzlinový stánek v Hluboké shořel. Je to pomsta, říká majitel

Dřevěný zmrzlinový stánek v Hluboké nad Vltavou skončil v plamenech. Majiteli...

Oheň zničil v noci na dnešek zmrzlinový stánek v Hluboké nad Vltavou. I když se nikomu nic nestalo, škody přesáhly...

Legendární motocyklový závodník Staša zemřel, bylo mu 75 let

Bohumil Staša, dvacetinásobný šampion Československa a výborný konstruktér...

Bohumil Staša, legendární motocyklový závodník, v 75 letech zemřel. Dvacetkrát triumfoval na domácím šampionátu, na...

Řidič sjel na louku, po půl kilometru narazil do stromu a zemřel

Řidič ujel po louce téměř půl kilometru, pak narazil do stromu. Na místě zemřel.

Na Českobudějovicku vyjel dopoledne jednašedesátiletý řidič s autem mimo silnici. Notný kus cesty ještě ujel po louce,...

Myslel jsem, že se mi posmívá, tvrdí muž obžalovaný ze zabití ranou pěstí

Ilustrační snímek

Až 16 let vězení hrozí třicetiletému Jakubu Formanovi, který je obžalovaný, že loni prosinci zabil ranou pěstí o rok...

Další z rubriky

Budoucí podnikatelé vyhráli na veletrhu s fiktivním botelem na Vltavě

Na snímku jsou zleva učitelka Olga Tupá, Veronika Bayerová, Adriana...

Studenti Střední školy obchodní a Vyšší odborné školy v Českých Budějovicích uspěli se svým podnikatelským plánem na...

Vymýšlení fórů občas leze na mozek, říká stand-up komik

Osmadvacetiletého komika Jiřího Jakimu už vystupování před publikem živí.

Stand-up comedy poznal před lety na videu, teď s vystoupeními objíždí česká města. Okolí bavil už na základní škole,...

Opilý řidič v Budějovicích skončil v poutech, nadýchal 2,73 promile

Mladík nadýchal dvě promile, řidičák nedostane.

Jedenačtyřicetiletý muž usedl v sobotu ráno za volant svého vozu i přesto, že se před tím posílil nejednou sklenkou...

Najdete na iDNES.cz