Eduard Levý umí kapra na mnoho způsobů. Prezidentovi z něj dělal jitrnice

  7:31aktualizováno  7:31
Než vám zavoní na Štědrý den kuchyní kapří řízky, stojí za to načerpat inspiraci od kuchaře, který hostí rybími delikatesami podnikatele i českého prezidenta. Eduard Levý říká, že bychom měli mít na stole 200 gramů kapra týdně.

Eduard Levý dělá nejraději kapra na přírodní způsob se zeleninou. | foto: Marek Podhora, MAFRA

„Z kapra se dá udělat všechno. Je to maso pro moderní stravování, protože se dá připravit rychle a snadno. Během deseti minut uděláte báječná jídla,“ říká 64letý Eduard Levý, který učí gastronomii na Fakultě rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a je zástupcem vedoucího její prodejny ryb a rybích produktů.

Sám dělá nejraději kapra na přírodní způsob se zeleninou, ale podává ho i jako svíčkovou nebo vepřo knedlo zelo. Z tradiční české ryby rád připravuje i lančmít, segedínský guláš, tatarák, saláty, paštiku, jitrnice, jelita či tlačenku. Eduard Levý hostí rybími delikatesami podnikatele i českého prezidenta. Milovníkovi zabijačkových dobrot Miloši Zemanovi udělal kapří jitrnice a jelita.

Fotogalerie

Některé ze specialit si můžete koupit i v rybí prodejně v budějovické Husově ulici. „Největším úskalím je, že musíme kapra dobře připravit. V naší prodejně chystáme i filety bez ocasu. Ten je pro mnoho lidí plný kostí a neví, co s tím. Ale nařezáním ocasní části na příčné centimetrové proužky se kůstek zbavíme a maso využijeme třeba na polévku. Orestujeme si na másle zeleninu, zalejeme zeleninovým nebo rybím vývarem, přidáme proužky kapra a během deseti minut máme výbornou polévku,“ radí Levý, který je původem rybář.

I proto mu jde příprava ryb před kuchyňskou úpravou rychle od ruky a pro všechny zájemce, kteří to chtějí umět taky, to ukazuje na videu na webu www.rybyprozdravi. Léta patří mezi největší propagátory kapra na českém jídelníčku.

„Na stole bychom ho měli mít aspoň jednou týdne dvě stě gramů. U nás je k dostání i omega3kapr, který má díky speciální výživě zvýšený obsah pro lidi příznivých omega 3 mastných kyselin. Ale velmi dobře je na tom i klasický kapr. Živí se hlavně přirozenou potravou a dokrmuje většinou ječmenem,“ srovnává.

Díky chovu v přirozeném prostředí a čisté přírodě má kapří maso z rybníků vysokou kvalitu, ale Češi ho stále podceňují. „Doslova se nad ním ofrňujeme, na milost ho bereme jen o Vánocích. Přitom tím, že se vyváželo už za socialismu na Západ, je pod drobnohledem a splňuje přísné normy včetně těch na těžké kovy,“ upozorňuje.

A vzápětí vyvrací mýtus, že je třeba rybu podávat na stůl hned po zabití. „Rybí maso stejně jako maso jiných zvířat musí uzrát. Kapr se má nechat v lednici zabalený do fresh folie odležet aspoň 24 hodin. Doporučuju na něj kápnout pár kapek citronu, lehounce ho potřít ze všech stran. Tím zabijeme veškeré bakterie nebo zamezíme rozmnožování mikroorganismů,“ říká.

Takto ošetřené rybí maso vydrží podle něho v lednici osm dní. Ale základem je, že nesmí dlouho ležet na teple, pak zešedne a chytne nepříjemný pach. Důležité je i nesolit dopředu, ale těsně před úpravou.

„Já preferuju přípravu rychlou. Nezabaluju, neobaluju v ničem, dělám rybu přírodně s česnekem, kmínem, zeleninou. Řízek je u nás jenom na Vánoce. A ještě si kapra namarinuju, uvařím v páře a zaleju kyselým nálevem z cibulek. Přidám trochu kapary, případně orestované žampiony, a mám na silvestra fantastické studené jídlo,“ dodává Levý.

Nejčtenější

Huawei si staví „Čínský Krumlov“, kopii jihočeského města v sídle firmy

Pohled na kopii českokrumlovského zámku v Číně.

Číňané si natolik zamilovali Český Krumlov, že staví jeho přesnou kopii. Ve městě Tung-kuan dokončuje firma Huawei...

Slavia porazila Budějovice, Vsetín vyhrál ve šlágru nad Kladnem

Hráči Vsetína se radují ze vstřeleného gólu v utkání proti Kladnu.

Hokejisté druhého Vsetína zdolali ve šlágru 48. kola první ligy třetí Kladno 6:1 a po sedmé výhře za sebou se...

Lékařka vypila v noci půl litru vodky a druhý den řídila. Narazila do stromu

Tragická dopravní nehoda mezi obcemi Velíková a Hrobice na Zlínsku.

V noci vypila půl litru vodky a druhý den po poledni usedla za volant, ale do cíle nedojela. Jindřichohradečtí...

Řidič po nehodě upadl do bezvědomí. Záchranáře přivolal systém v autě

Škoda na havarovaném vozidle byla vyčíslena na 700 tisíc korun.

V úterý ráno vyjížděly všechny složky integrovaného záchranného systému k nehodě u Hořic na Šumavě na Českokrumlovsku....

Soud musí po více než půlstoletí projednat žalobu na určení otcovství

Občanský zákoník 2014 úzký (ilustrační foto).

Ústavní soud dal šestapadesátileté ženě novou šanci ověřit, kdo je jejím otcem. Okresní soud v Písku musí projednat...

Další z rubriky

Jihočeši dostanou na nové kotle 301 milionů korun. Letos naposledy

Kraj Vysočina v pondělí ráno zahájil příjem žádostí o kotlíkové dotace. Před...

Potřetí a zároveň naposledy mohou získat vlastníci zastaralých kotlů na jejich výměnu kotlíkovou dotaci. Jihočeský kraj...

O stopy pro běžkaře u Nové Pece se rolbař stará ve svém volném čase

V okolí Nové Pece na Šumavě se stará o údržbu běžkařských stop strážce NP...

V okolí šumavské Nové Pece leží nejvíc sněhu za posledních 12 let. Rolbař Luděk Švejda tak má v posledních dnech plno...

Do vedení třeboňských lázní míří dcera bývalého ředitele

Libuše Kotilová se stará o výstavu hub v Třeboni. Než začne, musí nasbírat...

Nově vzniklé místo generálního ředitele ve Slatinných lázních Třeboň obsadí místní rodačka Libuše Kotilová. Výběr...

MIKUPEX TRADE s.r.o.
Zámečník / svářeč, Praha, 25-30 000 Kč

MIKUPEX TRADE s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 25 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz