Uhynulý orel mořský, který byl nalezen poblíž obce Pohoří nedaleko Kardašovy Řečice. | foto: Jakub Mráz

Na Jindřichohradecku našli ve stejný den dva mrtvé orly, zřejmě otrávené

  • 13
Ke dvěma uhynulým orlům mořským vyjížděli minulé úterý pracovníci záchranných stanic v Jihočeském kraji. Zda vzácné dravce někdo otrávil, ukáže pitva. Podobné případy se minulý týden staly i na dalších místech České republiky. Na Vysočině někdo otrávil vydru, na severu Moravy orla.

Uhynulou tříletou samici orla mořského našla mladá žena při procházce se psem minulé úterý na okraji lesa u obce Pohoří nedaleko Kardašovy Řečice na Jindřichohradecku. Podle amatérského ornitologa Jakuba Mráze měla samice příznaky otravy.

„Ležela přímo pod dubem. Takže sedla na strom, nažrala se a padla. Byl to mladý pták, vypadal v kondici, okolo nebyly elektrické dráty, které by ho mohly ohrozit. Měl navíc zaťaté drápy, což je příznak otravy,“ vysvětlil Mráz.

Zhruba tři kilometry vzdušnou čarou od místa nálezu hnízdí orli mořští, které Jakub Mráz dlouhodobě kroužkuje.

„Tento označení neměl. Důležité je, že tato orlice ještě nebyla v reprodukční době a nebylo to v době hnízdění. Loni jsme měli otravu u Bechyně, přímo mláďat v hnízdě, a samce se samicí. Orlů mořských v Jihočeském kraji hnízdí zhruba padesát. Každý rok číslo roste,“ podotkl Mráz. Uhynulý dravec byl předán Státnímu veterinárnímu ústavu. Zda byl opravdu otráven, ukáže pitva (o otravě orlů u Bechyně čtěte zde).

Ve stejný den a opět na Jindřichohradecku našli lidé dalšího uhynulého orla. Pro něj jeli pracovníci Záchranné stanice při Zoo Hluboká.

„Orel mořský byl nalezen nedaleko zámku Červená Lhota. Rentgen ukázal, že nebyl postřelený. Ve středu jsem ho odeslal na pitvu,“ popsal Petr Skála ze Záchranné stanice při Zoo Hluboká. Pokud se prokáže u uhynulých ptáků otrava, začne případy vyšetřovat policie.

Hlaste trávení zvířat, vyzývají ochránci přírody veřejnost

Otráveného, ale ještě živého orla mořského nalezli lidé minulou středu v Kravařích na Opavsku.

„Dospělý jedinec měl příznaky těžké otravy. U otrav ptáků je typická poloha se svěšenými křídly a hlavou, křečovitě sevřenými pařáty. Přes naši veškerou snahu a pomoc veterináře v nočních hodinách uhynul. Obsah volete byl odebrán a odeslán k toxikologickému vyšetření na Státní veterinární ústav v Olomouci,“ oznámili pracovníci stanice v Bartošovicích.

Na Vysočině někdo otrávil vydru, u jejíhož těla bylo nalezené ještě žijící káně, které se podařilo zachránit.

Na Vysočině poblíž Měřína na nelidské chování doplatila vydra, u jejíhož těla bylo nalezené ještě žijící káně. Výsledky pitvy a toxikologie potvrdily podezření na otravu karbofuranem. Jedná se o nervový jed, kdy zvíře umírá v křečích udušením. Káně se v tomto případě podařilo zachránit.

Zvířata v naprosté většině hynou po požití vysoce toxického furadanu, který býval používán jako insekticid. Ač je tento i další přípravky obsahující látku karbofuran zakázaný, jsou mezi lidmi jeho zásoby.

„Je proto pravděpodobné, že zvířata budou umírat dál. Jedinou možností, jak tomu zabránit, je traviče a případné vlastníky jedovaté látky zastavit. Nahlásit je lze na policii třeba i anonymně. V případě nalezení uhynulého zvířete v přírodě je také dobré případ nahlásit policii, případně na záchrannou stanici,“ upozornila Zdeňka Nezmeškalová z Českého svazu ochránců přírody.