V parku Dukelská vyroste moderní hřiště. Zásadní proměna čeká nábřeží řeky...

V parku Dukelská vyroste moderní hřiště. Zásadní proměna čeká nábřeží řeky Malše. Lidé se po betonových schodech snadno dostanou k vodě. | foto: Rusina Frei architekti

Park v centru Českých Budějovic nabídne po proměně velké hřiště i náplavku

  • 3
Přestavba parku Dukelská u řeky Malše za 30 milionů korun se blíží. Firmy už se mohou hlásit do soutěže, v únoru má začít kácení. Hotovo by mohlo být do konce tohoto roku.

V červnu roku 2018 vytvořil Martin Novotný ze skupiny Akční Budějčáci s několika přáteli vtipnou nahrávku, kterou věnovali nelichotivému stavu parku Dukelská v centru města.

Zničené chodníky, nepořádek, poškozené lavičky, dávno zarostlé pískoviště – a tak by se dalo pokračovat. Právě toto lehce kousavé video zapůsobilo a kolem parku se začala dít spousta věcí.

Teď, o tři a půl roku později, je hotový projekt a vedení města schválilo vypsání zakázky. Na jaře může začít samotná proměna celého prostoru za odhadem 30,5 milionu korun bez daně. Většina je určená na stavební práce, přes šest milionů na následnou péči o zeleň.

V parku Dukelská vyroste moderní hřiště.

Výsledkem bude třeba úplně nový přístup k řece Malši, u níž bude možné příjemně si posedět díky nově vzniklé náplavce. Jeden opotřebovaný vláček pro děti nahradí hřiště o délce téměř sto metrů, kde bude věž se skluzavkou, velká prolézačka s atrakcemi a další prvky.

Nové budou i chodníky a stezka pro cyklisty a další vybavení včetně laviček či osvětlení.

Návrh proměny připravila společnost Rusina Frei architekti, která zvítězila v soutěži. „Místo je specifické tím, že je blízko centra a v okolí je řada veřejných budov, jako jsou například školy. Nejzajímavější je unikátní sestava nábřeží. To se v jiných českých městech hledá těžko,“ uvedl už dříve architekt Martin Rusina.

On a jeho kolegové museli mimo jiné reagovat i na požadavky obyvatel, kteří se do projektu také zapojili a jichž byly přes tři stovky. Na parku účastníci průzkumu i veřejného jednání nejvíce oceňovali stromy a zeleň celkově.

Naopak jim vadil objekt teplovodu, který se podaří zakomponovat do budoucího hřiště. Chyběl jim také přístup k řece a oddělení chodců a cyklistů. I to se brzy změní

Do 28. ledna mohou zájemci podávat své nabídky do výběrového řízení. Z něj pak vzejde vítěz, který místo nedaleko KD Slavie kompletně předělá. „Někdy na konci března, či na začátku dubna bychom rádi podepsali smlouvu, práce by pak měly trvat osm měsíců,“ upřesnil náměstek budějovického primátora Ivo Moravec.

Pokud nenastanou komplikace při soutěži nebo samotných pracích, hotovo by mohlo být ještě před koncem letošního roku. „Parkem lidé pouze procházejí a naší ambicí je, aby se tam zastavili, relaxovali a vnímali krásu tohoto jedinečného místa v centru města,“ pokračoval náměstek.

V únoru začne kácení

Zástupci města rovněž oznámili, že pravděpodobně už v únoru se v místě začne také kácet.

„Je nutné na rovinu říci, že to bude předcházet všem plánovaným úpravám. Je to vždy citlivé téma. Proto jsme si zadali dendrologický posudek a řešili každý strom. Snad lepší zprávou je, že v náhradní výsadbě jich bude více než dosud,“ uvedl Moravec.

Na tu se má dostat nejpozději do kolaudace a nejdéle do jednoho roku od samotného kácení.

Všichni se ale s odstraněním části dřevin nechtějí smířit a dlouhodobě proti tomu protestují. Je to například spolek Domovina za živé město. Ten už také před mnoha měsíci zaslal vedení města otevřený dopis s názvem 18 důvodů proč zvednout hlas za zachování stávajícího parku Dukelská v péči zahradníků, arboristů a dendrologů.

„Stoletý strom porazí za několik minut. Nahradit jej výsadbou mladého stromku je jen slabá útěcha,“ píše mimo jiné v dopise Irena Šefčíková z Domoviny. Má obavy i z toho, že těžká technika může při budování náplavky poškodit dřeviny a jejich kořeny, které v místě zůstanou. K otevřenému dopisu přiložila i stanovisko dendrologa.

Jiní se na proměnu naopak těší. „Dětské hřiště se tam rozhodně hodí. Poblíž jsou dvě, na Sokolském ostrově a u Malého jezu. A obě jsou při dobrém počasí hodně plná. Myslím, že sem pak zamíří také hodně rodičů s dětmi. Snad bude i pro ty úplně nejmenší,“ uvedla maminka Tereza Marečková z Budějovic.

A spokojený je nakonec i Martin Novotný z Akčních Budějčáků. „Vítězný návrh považuji za velmi odvážný, protože dojde k vykácení několika stromů na nábřeží, s čímž například druhý a třetí návrh soutěže nepočítal v takové míře. Kdybych mohl rozhodovat já, zachovám více stromů, nicméně respektuji, že vybraný návrh obstál v hodnocení poroty. Za Akční Budějčáky budeme proměnu sledovat. Pak nás bude zajímat následná údržba parku, která bude zásadní pro udržení jeho kvality,“ sdělil Novotný.