Vzrostlé duby u Hrdějovic někdo pokácel bez povolení

  • 97
Čtveřici až stoletých dubů stojící u silnice mezi Úsilným a Hrdějovicemi na českobudějovicku někdo před týdnem bez povolení pokácel. Stromy však na místě zůstaly a úředníci z odboru životního prostředí budějovického magistrátu mluví o nevyčíslitelných škodách. Policie nyní hledá svědky, kteří mohli pachatele zahlédnout.

Desítky let lemovaly vzrostlé duby silnici spojující obce Hrdějovice a Úsilné, před týdnem však čtveřice z nich šla k zemi. Starostové obou obcí jsou takovým činem zaskočení, někdo totiž pokácel téměř stoleté vzrostlé stromy, které navíc na místě nechal tak, jak padly na zem.

„Dozvěděli jsme se to minulý týden v pátek od starosty Úsilného. Ten den dostal informaci od místních, že stromy jsou pokácené a ve čtvrtek ještě stály,“ říká starostka Hrdějovic Radka Šulistová. Čtveřice dubů se nacházela na rozhraní katastrů obou obcí.

O případu byli informováni i pracovníci odboru životního prostředí budějovického magistrátu, podle nichž jsou v takovém případě nevyčíslitelné škody. „Když jsme se s nimi dříve o těchto stromech bavili, tak nám potvrdili, že mají být tyto duby ochráněny před možnou zástavbou,“ vysvětluje starosta Úsilného Pavel Kašpárek.

Podle něho je totiž možné, že za likvidací vzrostlých stromů stojí společnost RB Strakonice a.s. a Pavel Smetana, kteří jsou vlastníky pozemku. Dlouhodobě totiž usilují na této lokalitě o vybudování několika sedmipatrových bytových domů až pro 900 lidí.

„Jsou to sice jen mé domněnky, ale všechno směřuje k tomu důvodu, proč duby zmizely. Taková zástavba se nám starostům z okolních obcí nelíbí. Společnost se ale podle starostky Hrdějovic záměru nevzdala,“ popisuje Kašpárek možné důvody pokácení čtveřice dubů.

To však vyvrací předseda představenstva společnosti RB Strakonice a.s. Pavel Sova, podle něhož neměl nikdo ze společnosti v úmyslu čtveřici dubů jakkoliv odstraňovat.

„Kdybychom o to stáli, řešili bychom to oficiální cestou. Už v minulosti na jižní části pozemku někdo stromy kácel a řešili jsme to i s policií. Tentokrát to spíše vypadá na to, že někdo nedokonal své dílo do konce a dřevo na místě nechal,“ reaguje na starostova slova Sova.

Kašpárek i Šulistová se přesto obrátili na policii. „Kolegové z obvodního oddělení v Hluboké nad Vltavou přijali oznámení o této věci od starostky Hrdějovic. Předpokládáme, že stromy někdo pokácel v noci ze čtvrtka na pátek. Zatím ale k případu nemáme žádné stopy,“ říká mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner.

Dvojici starostů tak nezbývá nic jiného, než čekat, zda se nějaký svědek na policii nepřihlásí. „Mrzí mě to i z toho důvodu, že se tu ze všech sil bráníme šířící se nákaze koronaviru a pak si tu někdo dovolí takovou věc udělat,“ neskrývá rozhořčení Šulistová. Policie dále vyzývá případné svědky, aby se s podrobnostmi obrátili na linku 158.