VIDEO: Filmaři vypustili dron do věže střežené jaderné elektrárny Temelín

  • 43
V přísně střeženém okolí reaktorů temelínské elektrárny létal poprvé v historii dron. Legálně ho vypustili filmaři pořizující záběry jaderné technologie. „Podíval se dokonce i do útrob obří chladicí věže. V České republice a patrně i Evropě šlo o premiéru,“ uvedl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Speciálnímu dronu s integrovanou kamerou se podařilo vylétnout z chladicí věže až napotřetí. Předtím se dvakrát dostal do výšky čtyřicet metrů, výš to nešlo. Železobetonová konstrukce chladicí věže bránila v navázání spojení se satelitem.

„V chladicí věži nebyl dostatečný GPS signál. Souřadnice jsme museli nahrát mimo věž. Poté už to šlo a ve výšce 140 metrů se povedlo spojit se satelitem,“ popsal vedoucí štábu Tomáš Folprecht.

Nakonec se dron dostal až do výšky 300 metrů. Po celou dobu pořizoval unikátní záběry pro ČEZ.

„Bylo to hodně extrémní. Kromě špatného signálu jsme se ve věži museli vypořádat i s komínovým efektem a nad věží zase se silným větrem,“ řekl Folprecht.

Po zhruba deseti minutách bezpilotní zařízení bezpečně dosedlo zpátky do vnitřní vestavby věže patnáct metrů nad zemí.

Na temelínské elektrárně bylo natáčení uvnitř chladicí věže pomocí dronu už druhou letošní netradiční akcí. „V červnu zde ve světové premiéře odehrála koncert Jihočeská filharmonie,“ upřesnil Sviták.

Chladicí věže jaderné elektrárny Temelín jsou největší v Česku. Na výšku měří každá z nich 155 metrů, dohromady mají objem přes čtyři miliony metrů kubických vzduchu a dovnitř by se vešlo osm fotbalových hřišť. Jsou vidět z dálky přes 50 kilometrů, a kdyby se rozvinuly jejich pláště, dohromady by zabraly zhruba 324 tisíc metrů čtverečních.