VIDEO: Profesionální drogový gang nahánělo 500 policistů a celníků

  • 9
Přes pět set policistů a celníků se zapojilo do usvědčení a zadržení třicetičlenného drogového gangu. U podezřelých objevili marihuanu, amfetamin, kokain, anabolika i nelegálně držené zbraně. Třináct osob obvinili ze spáchání velmi závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

Policisté a celníci zadrželi drogový gang 17. května na Českobudějovicku, Českokrumlovsku a Liberecku. Přípravy na zásah trvaly několik měsíců. Podílelo se na něm 500 lidí, použili přes dvě stě vozidel.

Skupina měla tři šéfy, všechny z České republiky, kteří rozdávali úkoly. Jednali profesionálně.

„Skupina dokonce měnila své postupy, v průběhu prošetřování změnila komunikaci i zajištění své bezpečnosti,“ sdělil Robert Šlachta, zástupce generálního ředitele Generálního ředitelství cel.

Mezi zadrženými byla většina Čechů, ale také občané ze zemí bývalé Jugoslávie a Rakušané. Při samotném zásahu policisté a celníci vnikli a prohledali na padesát objektů, nejvíce na Českobudějovicku a Českokrumlovsku, několik pak také na Liberecku.

Vyšetřovatelé předpokládají, že skupina za zhruba rok prodala nejméně 120 kilogramů marihuany a minimálně čtyři kilogramy pervitinu v hodnotě minimálně 120 tisíc eur. Kromě toho, že drogy pachatelé distribuovali do Rakouska, tak je prodávali ve značném množství i přímo na území Jihočeského kraje.

„Akce byla natolik rozsáhlá, že se můžeme domnívat, že zdroje v oblasti drog v Jihočeském kraji hodně vyschly,“ doplnil Luděk Procházka, šéf jihočeské policie.

Zajistili i anabolika a nelegálně držené zbraně

Při zásahu policisté zajistili minimálně 1,5 kilogramu amfetaminu a metamfetaminu, 7,5 kg marihuany, 0,5 kg hašiše a také kokain a extázi. Nalezli také pět tisíc anabolik v ampulích a tabletách a bezmála milion korun v hotovosti.

„Byly tam i nelegální střelné zbraně včetně velmi zákeřné zbraně, takzvané střílející tužky,“ upřesnil policejní mluvčí Jiří Matzner.

Policisté a celníci objevili i chemikálie na výrobu drog, takže se do akce zapojili i hasiči, kteří museli látky bezpečně zlikvidovat. Zajistili také tři automobily, které pachatelé používali k trestné činnosti.

Zatím obvinili třináct lidí ze spáchání velmi závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, kterého se dopustili jako organizovaná skupina, dokonce působili ve více státech.

U jedenácti obviněných byl podán podnět na vzetí do vazby a soudce ho akceptoval, jeden z obviněných šel rovnou do vězení, protože už byl dřív odsouzen.

„Teď bude následovat několikaměsíční vyšetřování, než se případ dostane před soud,“ doplnil Matzner.