Z dřevěné rozhledny u Českých Žlebů jsou za dobrých podmínek vidět i Alpy. | foto: Pavel Pechoušek

Z nové vyhlídky u Českých Žlebů na Šumavě dohlédnete až na Alpy

  • 0
Trojmezí a krajinu kolem horního toku Vltavy můžete vidět ze dvou nových dřevěných vyhlídkových věží, které postavila správa šumavského národního parku. Podobné už jsou u Srní a pod Černou horou.

První stojí u zaniklé osady Kamenná hlava a turisté se k ní dostanou po žluté turistické značce z Českých Žlebů.

"Mohutná hora Stožec se Stožeckou skálou rámuje výhled zleva. V údolí Studené Vltavy jsou po svazích roztroušené domy obce Stožec. Horizont uzavírá hřeben s Třístoličníkem a Plechým. Za průzračné viditelnosti, což bývá právě na podzim, jsou vidět i Alpy," popisuje výhled Josef Štemberk ze správy parku.

Vyhlídka u Plešného jezera stojí v kamenném moři na zelené turistické značce.

Druhá vyhlídka zpestří výlet k Plešnému jezeru, stojí na zelené turistické trase uprostřed kamenného moře. Z ní je vidět například hora Knížecí stolec nebo horní část Lipna.

Podobné rozhledny už jsou na svahu Černé hory a u Srní a turisté si je oblíbili. Za pěkného počasí je navštíví desítky lidí denně.

"Počítáme s tím, že lidé na Šumavu jezdí kvůli zdejší neopakovatelně hornaté krajině, a proto se jim snažíme pobyt v přírodě zpříjemnit a zpestřit," doplňuje ředitel šumavského národního parku Jiří Mánek.

Všechny vyhlídkové věže vyrábí správa parku ze dřeva, které původně mělo zůstat ležet v lesích a bez užitku zetlít. "Náklady na stavbu jsou minimální," uvedl Mánek.