Okolí Slavonic nabízí spoustu zážitků pro cyklisty.

Okolí Slavonic nabízí spoustu zážitků pro cyklisty. | foto: Petr Kubát, MF DNES

Kvůli koronaviru stoupl na jihu Čech zájem o rekreaci mimo velká střediska

  • 2
V jižních Čechách zažívají neobvykle velký zájem rekreační zařízení, která leží mimo velká střediska s davy lidí. Souvisí to s tím, jak rodiny přehodnocují kvůli koronaviru plány na léto. V Jihočeském kraji nyní zamlouvají hlavně chalupy a chaty mimo turistická centra.

„Máme zprávy, že se rychle naplňují hlavně ta nejmenší ubytování jako chaty, chalupy a malé penziony. Řada z nich už hlásí vyprodáno. Lidi teď láká hlavně příroda a pohyb venku, bez velkých shluků turistů,“ vysvětluje ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

Nebývalou poptávku po chalupách zaznamenávají sami pronajímatelé. Potvrzuje to Marek Meitner, jednatel firmy Tourtrend, která provozuje web nabízející chaty a chalupy k pronájmu po celém Česku.

„Březen byl co se týče rezervací nejprve slabý, lidé se najednou přestali po zavedení opatření úplně zajímat. Ale trvalo to asi jenom týden. V současnosti je zájem podstatně vyšší v porovnání s minulými roky ve stejném období,“ upozorňuje.

Řada rodin nebo skupin přátel plní chaty v týdenních turnusech. Nejen letos podle Meitnera platí, že jižní Čechy jsou mezi nimi nejpopulárnější. Kromě historických měst a památek oceňují hlavně velké množství cyklistických a pěších tras a stezek. Vedle tradiční Šumavy je oblíbené i Třeboňsko nebo Česká Kanada. Nevysoké kopce zde znamenají méně náročný terén, jaký zajišťuje vyžití pro ne tolik zdatné turisty, kteří si netroufnou jet vyloženě do hor.

Výběr padá na jihočeský region také díky počasí. „Když se letní počasí v zemi náhle zkazí a začne pršet, v jiných oblastech se zároveň rázem ochladí. To pro jihočeský kraj tolik neplatí, dá se tam vydržet i v těchto chvílích. To třeba na Vysočině takto není,“ doplňuje Meitner.

Kdo se naopak nemůže těšit z počtu rezervací, jsou větší zařízení ve městech. Proto bude paradoxně pro zdejší cestovní ruch rána, pokud se hranice otevřou. Hoteliéři své pokoje nemusí stihnout zaplnit. Poukazuje na to i Polášek.

„Pokud se bude cestovat směrem ven, mohl by pro ně nastat problém,“ vyhlíží ředitel centrály. Hotelům totiž budou oproti minulým rokům chybět turisté ze zahraničí.

Volné termíny rychle mizí

Některé oblasti jsou ovšem natolik vyhledávané, že jejich letní sezonu ani současná situace neovlivní. Například na Šumavě očekávají ještě větší nápor v případě neprostupných hranic. V nedávném rozhovoru pro MF DNES to naznačil ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený. Jeho předpoklady potvrzuje rychlost, kterou mizí volné termíny na ubytování.

„Náznaky, že se hranice v létě otevřou, sice jsou. Ale situace se rychle mění, proto jsou lidé v nejistotě. U nás se to podepisuje na enormním zájmu. V minulých letech turisté dlouho vyčkávali, teď zamlouvají rychle a byli by nejraději, kdybychom otevřeli dříve než smíme,“ hodnotí starosta oblíbené šumavské Kvildy Václav Vostradovský, který v obci provozuje ubytování.

Podle něj je největší sháňka po dovolené v centrální části Šumavy, tedy ve Kvildě, Horské Kvildě nebo Modravě, pokud zájemci neseženou tam, volí sousední lokality.

Například Ski Penzion Kvilda má téměř plno každé léto, letošek jiný neočekává. Vládní nařízení a jejich změny však ovlivnily červnové rezervace. „Měli jsme první týden naplněný, ale přesunuli jsme to na později s tím, že ještě nebude možné ubytovávat. Takže teď tam máme volno,“ konstatuje Zuzana Nováková z penzionu.

Úspěšnost sezony bude záviset i na tom, zda se ji podaří prodloužit o podzimní měsíce. V tomto období však závisí hlavně na počasí. Například o chaty a chalupy je na podzim zájem především o víkendech, klienti se pro rezervace rozhodují často až týden předem, kdy se dá do jisté míry počítat s předpovědí meteorologů.

Někteří stále věří v zahraniční dovolenou

Nabízí se také, že letos Češi využijí menší ruch zahraničních turistů na jindy velmi vytížených památkách. To platí pro Český Krumlov, který si už několik týdnů zvyká, jaký je život bez davů asijských hostů. Právě přeplněná centra tuzemské výletníky často odradí.

Někteří však dále doufají v dovolenou v zahraničí. „S rodinou máme naplánované na červenec Maďarsko a na srpen Chorvatsko. Zatím vyčkáváme, na bezplatné zrušení rezervací ještě máme čas. Situace se stále mění, ještě nedávno se mluvilo o tom, že budou zavřené hranice až dva roky, to už teď neplatí, ale za měsíc to může být zase jinak,“ předpokládá obyvatel Českých Budějovic Zbyněk Pechar. Dovolenou v Česku zatím neplánuje.

Na odpočinek v zahraničí se stejně jako v předchozích letech těšil Jindřich Hofbauer s rodinou. Do Itálie k moři však v souvislosti s omezeními nepojedou a ještě navíc není jasné, jak se k celé věci postaví cestovní kancelář.

„Složili jsme první část peněz. Pak jsme se snažili s cestovkou komunikovat, zda nám je vrátí, když nebylo možné do zahraničí vycestovat. Jenže oni se odmlčeli a přestali reagovat. Budeme žádat o vrácení peněz,“ říká Jindřich Hofbauer ze Srubce u Budějovic. Věří, že příští rok už budou dovolené u moře zase běžnou věcí.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček před několika dny uvedl, že hranice se sousedními zeměmi by se mohly začít otevírat v červenci. V srpnu možná budou následovat cesty do Řecka nebo Chorvatska.

Současná situace se ještě projevila v jednom trendu. Prodejcům a firmám strmě rostou tržby za bazény na zahrady. Lidé počítají s tím, že v létě budou doma trávit více času.

„Za březen a duben evidujeme pětinásobné prodeje oproti stejnému období vloni. V první fázi byla poptávka spíše po velkých a dražších. Velmi dobře jdou však na odbyt také venkovní vířivky, které ohřívají vodu a umožňují i v chladnějším počasí relaxovat na zahradě,“ komentuje obchodní ředitel společnosti Alza Petr Bena.