Důvodem nezvyklého řešení dopravního značení před strakonickou nemocnicí je...

Důvodem nezvyklého řešení dopravního značení před strakonickou nemocnicí je umístění autobusových zastávek přímo na silnici. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Slalom mezi zastávkami vyřešili cestáři kuriózním esíčkem

  • 170
Ve Strakonicích malovali na silnici značení a asi u toho byli opilí. Tak si mnozí řidiči s humorem vysvětlují neobvyklé "esíčko" na výpadovce ve směru na Blatnou. Objevilo se na konci loňského roku a hodně lidí vidělo takové dopravní řešení vůbec poprvé v životě.

Strakonické esíčko je podle předpisů. Nezávisle na sobě to potvrdila dopravní policie i zástupce městského úřadu. Důvodem nezvyklého řešení je umístění autobusových zastávek přímo na silnici. Povolení ke změně strakonický odbor dopravy vydal na základě návrhu policie.

"Kvůli úpravě na úřad nedorazila jediná připomínka nebo stížnost," dodal Václav Býček, vedoucí strakonického odboru dopravy.

Menší nástraha čeká řidiče ve Strakonicích také u školy Dukelská. Překvapí je hrb, který vbíhá do silnice.

Policie vybrala tento způsob i díky značné šířce vozovky, která má v místě zastávek u nemocnice v Radomyšlské ulici devět metrů.

Ve chvílích, kdy tam stojí autobusy, je ostatní vozidla mohou pohodlně objet v obou směrech, aniž by vybočila ze svého jízdního pruhu. Když však v zastávce nikdo není, vypadá vlnovka z přerušované čáry kuriózně.

"Je to vtipné. Takové opatření je však skutečně možné. Používá se většinou na starých, mnohem širších komunikacích postavených podle dřívějších norem," konstatoval Stanislav Vorel, vrchní komisař jihočeské dopravní policie.

Dodal, že ve městech se dnes staví spíše užší komunikace, které tolik nesvádějí řidiče k rychlejší jízdě a porušování předpisů.