Obchvat Češnovic a Dasného má i odpůrce, místní se obávají možných záplav

  8:58
Obyvatelé Češnovic a Dasného na Budějovicku čekají na obchvat 50 let. Před šesti lety dokonce demonstrovali, aby na špatný stav dopravy upozornili. Nyní, když se přípravy obchvatu daly do pohybu, se ukázalo, že má i odpůrce. Někteří lidé se bojí, že by nová silnice na náspu mohla zapříčinit záplavy.

Zahradu školky v Dasném dělí od rušné silnice plot z plexiskla. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Je to už šest let, kdy obyvatelé Dasného a Češnovic na Českobudějovicku blokovali silnici, aby upozornili, jak zoufalá je dopravní situace v obou obcích. Tehdy se zdálo, že na obchvat tam čekají úplně všichni.

Příprava nyní zase o něco pokročila, ale ukazuje se, že i v tomto případě jsou u projektu také odpůrci. Plánovaná přeložka silnice první třídy mezi Pištínem a Českým Vrbným, která je hlavním tahem z Budějovic do Písku či Plzně, některé tamní obyvatele straší. Bojí se, že způsobí záplavy, které jsou tu i tak časté.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce u Češnovic vytvořit na navážce novou silnici, mimoúrovňovou křižovatku a čtyřmetrovou protihlukovou stěnu. To dohromady vytvoří bariéru. A protože domy často zaplavuje místní potok tekoucí z opačné strany, ocitnou se po dokončení stavby jako v bazénu.

„Původně tu měla být kruhová křižovatka posazená v rovině. Pak přišel zpracovatel dokumentace, firma Pragoprojekt, s řešením, že křižovatka bude mimoúrovňová a silnice na vysokém násypu. Představuje to obrovskou navážku do několika metrů, změnu krajinného rázu a prakticky utopení Češnovic v okolním terénu,“ varuje tamní obyvatel a architekt Petr Chaloupek.

ŘSD jako investor přeložky podal nedávno žádost o stavební řízení. Čeká ho výkup pozemků od více než dvou stovek vlastníků. Stavba odpovídá územnímu plánu příslušné obce Pištín, pod kterou Češnovice spadají, má za sebou připomínkování i veřejné projednání.

Úsek o délce 8,5 kilometru se má začít stavět příští rok. Na nebezpečí povodní v Češnovicích, kde se vylévá Břehovský potok, upozorňoval i Pištín. Nyní je jeho starosta Jaroslav Havel klidný.

„Zprávy o povodních tu roznáší několik lidí, kteří brzdí stavbu. Projekt počítá s protipovodňovými opatřeními, například zvýšením kapacity koryta potoka. Navržená mimoúrovňová křižovatka bude menší než předchozí varianty. Lidé se mohli přijít podívat na projektovou studii, ale nepřišel nikdo,“ kritizuje nespokojené obyvatele Havel.

Myslí na obojživelníky a ne na lidi

Podle ŘSD bude nová silnice, která se vyhne dvěma vesnicím, pro jejich obyvatele přínosem. Projede tudy i přes 20 tisíc vozidel za den a na obchvat někteří čekají už půl století. Až bude hotovo, zmizí tranzitní doprava, která je zdrojem hluku, znečištění ovzduší i častých nehod. Zatím naposledy se dvě osobní auta v Češnovicích srazila minulý týden.

„Vliv stavby na povrchové a podzemní vody bude malý. Pozitivní pro okolí je lepší faktor pohody,“ píše se mimo jiné v posudku investora.

Kritici považují taková slova za výsměch. Daleko víc totiž podle nich věnovalo ŘSD pozornost třeba obojživelníkům, pro které projektant navrhl zábrany o délce tří kilometrů, aby nemohli vstoupit na silnici. Pro žáby se tu počítá s podchody. Stavba se nachází v krajině jihočeských Blat, kterou charakterizují mlhy či podmáčené louky.

Vodou zaplavené Češnovice popisují ve svých zprávách místní dobrovolní hasiči. Kromě katastrofálního srpna roku 2002 museli evakuovat některé domy a návesní hospodu i v roce 2005. Přímo v nejnižším místě obce, kde byl dříve rybník, stojí čerpací stanice a restaurace. Velká voda přichází do obce z jihozápadu, silnice na zvýšeném náspu ohradí severní stranu obce.

„Poslední roky tu záplavy nemáme. Samozřejmě že v případě výstrah před dešti monitorujeme potok a máme připravené pytle s pískem,“ uvádí dobrovolný hasič a současně místostarosta Pištína Tomáš Peterka.

Řešení s mimoúrovňovou křižovatkou, která bude stát u odbočky na Netolice a umožní průjezd na zemědělskou půdu, podporuje ŘSD.

„Mimoúrovňová křižovatka bude pro dopravu bezpečnější než kruhová. V projektu ani nikdy nebyla. Jen to zaznělo jako jeden z návrhů v počátcích záměru. Počítáme i s odvodněním lokality,“ tvrdí mluvčí jihočeského ŘSD Aleš Koloušek.

Potíže s odvedením povrchové vody z této lokality ŘSD přiznává. Píše, že místní rovinatý terén způsobuje určité potíže s vytvořením odtokových poměrů. Proto se musí zvednout terén nové silnice, což bude znamenat značný nárůst násypových partií. Nespokojení obyvatelé zase tvrdí, že nechtějí brzdit potřebnou dopravní stavbu, ale některá řešení považují za nesmyslná.

„Jako kdyby projektant dělal práci jen takzvaně od stolu a neznal místní poměry,“ míní jedna z dlouholetých obyvatelek Češnovic, která si nepřála zveřejnit jméno, ale redakce ho zná.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

K dálnici D3 u Budějovic staví přivaděč, pak ho prodlouží na obchvat Srubce

23. dubna 2024  14:25

Bude to další silnice do skládačky, která má ve výsledku výrazně pomoci dopravě v Českých...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...