Při dni otevřených dveří v Domově pro seniory v Lidické ulici ve Strakonicích si zájemci mohli prohlédnout prostory domova a vyzkoušet ruční práce, které senioři provozují. Bohumíra Baierová ukazuje Miroslavu Ratajovi tkaní na kolíkovém tkalcovském stavu.

Při dni otevřených dveří v Domově pro seniory v Lidické ulici ve Strakonicích si zájemci mohli prohlédnout prostory domova a vyzkoušet ruční práce, které senioři provozují. Bohumíra Baierová ukazuje Miroslavu Ratajovi tkaní na kolíkovém tkalcovském stavu. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Domovy pro důchodce: pořadníky jsou plné, ale soukromá zařízení mají volno

  • 0
Ačkoliv je na jihu Čech v 36 domovech pro seniory celkem 3 223 lůžek, stále ještě 5 085 žadatelů v nich na volné místo čeká. Ředitelé domovů tvrdí, že reálný počet zájemců o místo je nižší. Kdo o místo v domově skutečně hodně stojí, najde ho i v soukromých zařízeních.

Například Věra Jerhotová žije od jara v budějovickém Senior domě na Husově třídě. "Mamince je 84 let, nemohla jsem s ní zůstat doma a čekat několik měsíců, než se uvolní místo v nějakém městském domově seniorů v Budějovicích. Tak jsme raději v soukromém zaplatili 75 tisíc korun a ona za ubytování bez stravy měsíčně teď hradí osm tisíc korun," vysvětluje dcera, šestapadesátiletá Radka Pechová. Její maminka je i přes vysoký věk poměrně soběstačná a nepotřebuje intenzivní zdravotní péči.

Soukromý českokrumlovský domov pro seniory by okamžitě mohl ubytovat 33 lidí. Jednatelka společnosti Hana Spoladore vypočítává výhody, které nabízejí: "Na každém pokoji je trezor, lednička, postele jsou elektricky polohovatelné a pochopitelně každý pokoj má vlastní sociální zařízení."

Lidé si však ještě zřejmě na soukromé domovy teprve zvykají. Jejich výhodou je, že jsou zcela nové. V Českém Krumlově otevírali jeden počátkem května, v písecké Seniorském domě vloni v září. Přitom cena je srovnatelná se zařízeními, která provozují kraj a města.

Zpestření pro seniory? Vaření, bazén i slepice a králíci

Šéfka budějovické diecézní charity Michaela Čermáková je přesvědčena, že důležité je seniorům nabídnout prostředí připomínající domov. "Provozujeme veselský dům svatého Františka a v každém pokoji je třeba kuchyňka. Snídaně a večeře si často chystají sami a kupují jen obědy. Snažíme se, aby byli co nejdéle soběstační," poznamenává Čermáková.

V objektu je rovněž vyhřívaný bazén. "Překvapilo mne, jak intenzivně ho využívají," podotýká.

Starost o fyzickou aktivitu klientů nabízejí téměř všechna zařízení. V Sousedovicích sázejí zase na to, že jejich senioři se mohou starat o domácí zvířata. "Máme tu slepice, králíky, psy, dva kocoury a papoušky," říká šéfka domova Olga Medlínová. Výhodou je podle ní i skutečnost, že se jedná o objekt pouze s 30 lůžky, takže atmosféra je velmi rodinná. Většina domovů má i vlastní zahrady nebo jsou v ­blízkosti parků. A například ve Veselí poskytují ve zvýšené míře fyzioterapii a rehabilitaci.

Ředitelé všech oslovených domovů pro seniory shodně tvrdí, že počet žádostí nevypovídá o aktuální potřebě umístění. "Mnozí lidé si jen zažádají, ale přitom jsou soběstační," soudí Martina Dvořáková z hornoplánského domova. A dodává, že pro takové seniory je žádost pojistkou pro bezmocné stáří.