Režisér Zdeněk Troška natáčí svůj nový film v Dobčicích.

Režisér Zdeněk Troška natáčí svůj nový film v Dobčicích. | foto: MF DNES

Dobčice u Českých Budějovic změnil režisér Troška na Babovřesky

  • 2
Z jihočeských Dobčic se do začátku července staly Babovřesky. Režisér Zdeněk Troška tam natáčí stejnojmennou letní komedii ve stylu Slunce, seno... Mezi herci se objeví například Veronika Žilková jako paní starostová a Lucie Bílá coby prostořeká cikánka. Natáčení přibližuje reportáž MF DNES.

Pod velkým ořešákem se na zemi válí Lukáš Langmajer. Zahradou k němu běží Lucie Vondráčková. "Péťo, ty blbe, ty jsi spadl? Co se ti stalo?!"

"Střelil mě Stehlík. Určitě se mi chtěl pomstít, když jsem se mu smál, že ho žena kopla do stejnýho místa," nadává Langmajer a drží se u toho v rozkroku. Stop!

"Dobrý. Vezmeme to ještě jednou. Lucinko, běž támhle na mezičku a zkus to trochu rychlejc," udává pokyny svérázný režisér v modro-bílých kraťasech a žabkách. "Právě točíme scénu, kdy na zahradě spadl farář při řezání suchých větví. Sestřelil ho totiž omylem soused vzduchovkou. Jeho sestra ho odvádí na faru. Je to jedna z posledních částí filmu," líčí Zdeněk Troška.

Do jihočeských Dobčic dorazil se štábem v pondělí odpoledne. Během úterý a středy už stačil natočit několik obrazů.

Zatímco se štáb a herci připravují na další scénu, přichází na zahradu hokejista Tomáš Plekanec. V náručí drží synka Matyáše, který s úžasem pozoruje svoji maminku Lucii Vondráčkovou před kamerou. Chvílemi se směje. Do toho kokrhají místní kohouti, kuňkají žáby a štěkají psi.

"Budeme tady celý měsíc. Až budu mít víc volno, tak si určitě projdeme okolí a uděláme nějaký výlet. Tohle natáčení je moje nová letní zkušenost. Dosud jsem měla štěstí hlavně na zimní filmy," říká Vondráčková.

Aspoň se u nás něco děje, pochvalují si místní

Cvrkot na návsi pozorují místní. Na lavičce u obecního rybníka sedí tři ženy. "Aspoň se u nás něco děje. Užíváme si to. Třeba nás Troška taky obsadí. Ale zase tak slavné jako Hoštice být nechceme," přemýšlí Alena Pavlíčková.
"Leze slunec! Na místa," volá režisér.

Mraky na chvilku zastavily natáčení. Na pořadu je druhá část scény pod ořešákem. Vondráčková má podpírat kulhajícího Langmajera. "Ty jsi blázen. Vždyť jdeš jako Mr. Bean," směje se Vondráčková kolegovi.

Mezitím přichází zpráva, že dorazila Lucie Bílá. "Ať se jí ujmou v maskérně. Musí z ní udělat krásnou cikánku," burácí Troška. Se svým týmem se v následujících týdnech vypraví i do Pištína,  Záboří nebo Horních Chrášťan. Babovřesky budou směsí všech vísek u Českých Budějovic.

"Hned, jak mi asistent Marek Kališ Dobčice ukázal, věděl jsem, že to je naše hlavní vesnička pro film. Je tu nádherná atmosféra. Místní nám vycházejí vstříc. Plní nám všechna přání. Dokonce za mnou chodí a říkají: Pane Troška, my vám děkujeme za vaše komedie a pohádky. To je pro mě největší ocenění," pochvaluje si režisér.

Vtom z vrat Grandhotelu u Černého supa vychází vyfešákovaná Lucie Bílá. Za chvilku přijde její čas. Předtím však ještě padne pár kapek.