Vojtěch Adamčík, mladý budějovický skladatel a autor několika muzikálů.

Vojtěch Adamčík, mladý budějovický skladatel a autor několika muzikálů. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Chtěl dát šanci začínajícím umělcům, založil pro ně divadlo Ze:Mě

  • 1
Českobudějovické divadlo se rozroste o další scénu. Nové divadlo s názvem Ze:Mě chce pod vedením muzikálového skladatele Vojtěcha Adamčíka pomoci hlavně mladým umělcům. Útočiště našlo v KD Vltava, kde na konci září zahájí svou první sezónu.

Dlouho měl sen. Až bude starší, chtěl si založit vlastní divadlo. Ovšem povedlo se to dříve, než čekal. Jednadvacetiletý českobudějovický skladatel Vojtěch Adamčík je hlavní tváří nového projektu, který začne od září fungovat v krajském městě. Představení divadla Ze:Mě budou od příští sezony lidé navštěvovat v KD Vltava v Českých Budějovicích.

„Rádi bychom se vydali cestou příležitostí pro začínající umělce, kteří ještě nemají zkušenost s velkým jevištěm a třeba stojí na stejné startovní čáře jako my před lety, když jsme pracovali na Údělu osudu,“ vysvětluje skladatel Vojtěch Adamčík, který už má za sebou několik muzikálů, na něž přilákal na dvacet tisíc diváků.

Pravidelně bude vypisovat konkurzy a nabídky spolupráce. „Amatérští umělci budou mít možnost učit se od profesionálních kolegů, třeba režiséra Davida Codyho nebo Jana Bubáka, který je momentálně dirigentem v ansámblu Národního divadla v Praze,“ podotýká Adamčík. 

Tvůrčí tým, který čítá devět lidí, by se chtěl zaměřovat převážně na českou tvorbu, výjimečně pak zahraniční. Nechce uvádět jen muzikály, ale i další žánry jako taneční show. 

„Máme například přislíbená práva na muzikál mladého britského spisovatele. Zhlédl jsem ho a myslím, že má velký potenciál zaujmout místní publikum,“ doplňuje skladatel a klavírista.

Zatímco dříve se jeho muzikály hrály na malé scéně Metropolu, KD Vltava nabídne velké jeviště. Velikost prostoru hrála při výběru místa důležitou roli. Vhodná je i variabilní kapacita sálu, kam se vejde 400 až 700 diváků. 

Navíc není tento kulturní dům tolik termínově vytížen. Kromě divadelních her tu nadále budou koncerty a plesy. Divadelníci se nebojí ani lokality mimo centrum města. Poukazují na dostatek parkovacích míst v okolí i na blízkou zastávku MHD s frekventovaným spojem.

Premiérová sezóna nové hudební scény, která má podle zakladatelů obdoby pouze v Praze, Brně a Ostravě, začne ve středu 25. září slavnostním koncertem Muzikálové gala. Show bude jakýmsi průřezem české i zahraniční muzikálové tvorby. 

První muzikálovou premiérou bude Cyrano

Příchozí pobaví hity z Jesus Christ Superstar, West Side Story nebo Kdyby tisíc klarinetů. Vystoupí i tvář známá z televize, herec a zpěvák Milan Peroutka, nebo muzikáloví zpěváci Lukáš Randák a Elis Ochmanová. Zároveň se na akci uskuteční i křest divadla.

První muzikálovou premiérou bude 28. a 29. února následujícího roku nová inscenace muzikálu Cyrano.

„Rozhodli jsme se pro tento titul, protože byl velmi úspěšný. Doteď mi někteří diváci píší, zda se Cyrano ještě vrátí. Chtěli jsme mu navíc dát možnost, aby se rozvinul do velké jevištní podoby,“ pokračuje Adamčík.

Z nového prostoru bude vycházet režisér David Cody. „Hudba tohoto muzikálu vybízela k provedení na větší ploše. Chceme vytvořit scénu, která bude příběh otevírat s větší dynamikou. Upravili jsme činoherní pasáže a věřím, že tento muzikál posuneme na profesionální úroveň, která nové divadlo nakopne do dalšího fungování,“ říká David Cody, jenž pochází z Českých Budějovic, bydlí však v Plzni. 

Na konci září vypíšou konkurz, kde dostane příležitost každý talentovaný uchazeč. Hudební divadlo Ze:Mě bude podle jeho zakladatelů financováno sponzorskými příspěvky, granty a dotacemi.