Biologové procházejí břehy nádrže Jordán a sbírají vzácné škeble.

Biologové procházejí břehy nádrže Jordán a sbírají vzácné škeble. | foto: Akademie věd ČR

Déšť plní už prázdné rybníky nad Jordánem, vypouštění se komplikuje

  • 0
Vypouštění nádrže Jordán v Táboře, která se má čistit, velmi komplikuje počasí. Déšť totiž znovu naplnil už vypuštěné rybníky nad nádrží a vodohospodáři z nich musí znovu pouštět vodu do Jordánu. Kvůli nočnímu mrazu navíc nelze nádrž vypustit až na samé dno, protože by umrzly vzácné škeble, které je třeba vysbírat.

Stavaři tak z Jordánu upouští pouze dva až tři centimetry za den. Přesto věří, že se jim podaří dodržet všechny termíny plánovaného odbahnění.

Akce v Jordánu

Vypouštění: Začalo loni 8.prosince a má trvat do poloviny letošního června. Při něm musí stihnout odborníci pyrotechnický a archeologický průzkum a odlov ryb.
Přehrazení nádrže: Jordán bude přehrazen provizorní hrází napůl. Její stavba má začít 1. února a být hotova do měsíce.
Odbahnění: Práce na první půlce začne 15. září a potrvá do března příštího roku. Pak začne přepouštění vody z jedné části nádrže do druhé a skončí v srpnu. Po tříměsíční nutné prodlevě začne odbahnění druhé půlky v listopadu.

"Přes štičí líheň teď upouštíme dva až tři centimetry denně. Zároveň vypouštíme do Jordánu rybníky Malý Jordán a Košín, které budou sloužit jako retenční nádrže třeba v případě jarních povodní. Oba už vypuštěné byly," řekl vedoucí odboru investic Tábora a zároveň manažer odbahnění Karel Hotový.

Z Jordánu nyní potřebují dělníci upustit zhruba dva metry, aby mohli začít sypat hráz, která přehradí údolní nádrž napůl. "Věřím, že termíny dodržíme. Do 14 dnů budeme mít také savku, která odpouštění urychlí," doplnil Hotový.

Rychleji než nyní však vypouštět Jordán nelze a to kvůli škeblím, které by se ocitly na suchu a zahynuly by (více o vzácných škeblích v Jordánu čtěte zde). Navíc Jordánu chybí právě spodní výpusť, kterou stavaři vybudují při odbahnění za 460 milionů korun.

Na to, až bude Jordán bez vody, čekají i pyrotechnici. Chystají se prozkoumat dno nádrže, kde velmi pravděpodobně mohou být nevybuchlé letecké pumy (více se o nich dočtete zde).