Zdravotnická škola otevřela první obor pro dentální hygienisty na jihu Čech

  • 0
Vyšší odborná zdravotnická škola v Českých Budějovicích chce zvýšit počet dentálních hygienistek na jihu Čech. Od září začala v novém tříletém oboru připravovat prvních 16 studentek.

Nová odborná učebna pro dentální hygienu v českobudějovické zdravotnické škole připomíná moderní zubní ordinaci. Je v ní pět kompletně vybavených křesel v různých pastelových barvách včetně počítačové technologie a rentgenu. Učebna vyšla na 3,1 milionu korun.

Studenti s maturitou tu budou během tříletého odborného studia vykonávat praxi pod dohledem zkušených stomatologů a dentálních hygienistek.

Vyšší odborná škola zdravotnická v krajském městě otvírá tříletý obor diplomovaná dentální hygienistka v denním studiu od září poprvé. Na jihu Čech dosud chyběl.

„K otevření oboru nás vyzvali jihočeští zubaři. Zhruba před rokem a půl jsme s nimi navštívili hejtmanku a oznámili jí, že tady vznikla ta potřeba. Zhruba 140 zubních lékařů na Budějovicku nemá dostatečný počet dentálních hygienistek a vzhledem k tomu, že region nemá žádnou takovou školu a my jsme jediní v druhém největším kraji v republice, ani nikomu studenty nebereme,“ uvedl ředitel českobudějovické zdravotnické školy Karel Štix s tím, že dosud musely adeptky dojíždět do Prahy, Plzně nebo Brna, kde tento typ studia je.

Budějovická škola otvírá denní studium, akreditaci má však podanou i pro kombinované studium. To je atraktivní hlavně pro sestřičky, které si chtějí školu udělat během zaměstnání. Při práci si mohou dodělat tuto nástavbu a pak se jí živit.

„Dentální hygienistka je dneska běžnou součástí stomatologického týmu, je jich však citelný nedostatek v celém Jihočeském i Plzeňském kraji. Proto vnímáme otevření tohoto oboru jako zcela zásadní krok v preventivní stomatologii, a to nejen na Českobudějovicku, ale v celém kraji,“ zdůraznil budějovický zubní lékař Jan Šafář, jenž stojí i v čele odborníků z praxe, kteří budou nový obor na zdravotnické škole učit.

Pacient přijde jednou, ale i čtyřikrát za rok

Současný stav je tristní, například na nejlidnatějším Budějovicku pečuje o chrup pacientů 140 zubních lékařů a pouhých 15 aktivních dentálních hygienistek. Přitom síť ordinací dentální hygieny by měla být tak hustá, aby fungovalo jedno takové pracoviště na dva až tři stomatology, a to v celém regionu.

Podle Šafáře není jednoduché říct, kolik by mělo mít pacientů, protože každý potřebuje jiný počet návštěv.

„Někomu to stačí jednou za půl roku, ale pacienti, kteří mají problémy už i se závěsným aparátem zubů, potřebují tu péči čtyřikrát až šestkrát ročně. Obvykle se říká, že zubní lékař je schopný starat se o 1 200 až 1 500 pacientů, takže si myslím, že dentální hygienistka by jich mohla vzhledem k rozsahu a délce výkonů zvládnout tři tisíce, ale záleží na jejich složení,“ popsal Šafář.

Na odborný obor dentální hygienistka nabírá budějovická vyšší odborná zdravotnická škola absolventy středních škol s maturitou. Nemusí však mít výhradně jen zdravotnické vzdělání, mohou být z gymnázií či jiných typů škol.

„Studentky budou pracovat na čtyřech křeslech, to páté bude pro vyučujícího. Dohodli jsme se, že je ideální mít na praxi dvě studentky ke každému křeslu. Takže budou po dvou a ve dvou směnách, to je celkem šestnáct,“ upřesnil Štix.

A na kom se budou v moderní školní ordinaci učit? Podobně jako v oboru masér na zaměstnancích školy i známých a příbuzných. „Na těch, co mají zájem a nebojí se, když se to na jejich zubech budou budoucí dentální hygienistky učit,“ vysvětlil šéf zdravotnické školy.

Otevření nového oboru v kraji uvítala i ředitelka písecké zdravotnické školy Helena Šatrová.

„Je to přínosem i pro naše maturantky, protože většina z nich jde studovat dál. Nejvíc jich chce dělat všeobecnou sestru, ale řada z nich se chce profilovat i v jiných zdravotnických směrech. A vím o několika děvčatech, která řešila tyhle obory v minulosti, ale byly pro ně hodně daleko, takže radši zvolila něco jiného,“ řekla.