Ve strakonickém pivovaru Dudák byla slavnostně uvedena do provozu nová degustovna. Návštěvníci pivovaru v ní po prohlídce výroby mohou ochutnat výrobky podniku. Na otevření nechyběl spisovatel Karel Klostermann s manželkou Bety, které hráli členové vimperského divadelního spolku Bouček František Suchý a Jarmila Kůsová. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Pivovar Dudák má degustovnu. Návštěvníci v ní sedí pod lustry z půllitrů

  • 5
Lustry z pivních půllitrů, umyvadla ze sudů, po zdech vitríny s pivními tácky, v televizi film o pivovaru. Tak vypadá nová degustační místnost strakonického pivovaru Dudák, kterou ve středu otevřel pro své návštěvníky i obchodní partnery.

Pivovar, který je jediný v zemi vlastněný radnicí, věří, že se mu do nových prostor podaří přílákat místní i turisty na ochutnání všech svých devíti druhů piv.

Pokud chtěli návštěvníci v pivovaru posedět, až dosud mohli jen v jedné malé místnosti připomínající kancelář. Novou degustovnu navrhl architekt Antonín Malec. „Interiér je moderní a neotřelý. Při návrhu jsme použili věci, které mají spotřebitelé s pivem spojené. Lustry jsou ze sklenic, nástěnné vitríny z lahví a na jedné stěně jsou například nasvětlené pivní tácky,“ komentoval Malec.

Rekonstrukce a přestavba místnosti vyšla na 875 tisíc korun. Pivovar na její zřízení vydělal více než stoprocentním meziročním nárůstem svého polotmavého třináctistupňového speciálu Klostermann, který je nejúspěšnějším pivem strakonického podniku.

Ve strakonickém pivovaru Dudák byla slavnostně otevřena nová degustovna....
Ve strakonickém pivovaru Dudák byla slavnostně otevřena nová degustovna....
Ve strakonickém pivovaru Dudák byla slavnostně otevřena nová degustovna....

Už dnes se kdokoliv může objednat u sládkové pivovaru na prohlídku podniku. Využívají toho turisté, pivaři, hospodští, kteří čepují Dudáka, se svými štamgasty i třeba vodáci, kteří plují přímo pod pivovarem po Otavě. „Přijít může každý, kdo projeví zájem něco se o pivovaru dozvědět a hlavně ochutnat naše pivo přímo ze zdroje, z ležáckého sklepa,“ komentuje obchodní ředitel pivovaru Marek Pohanka.

Pivovar, lákadlo pro turisty

Zájem o prohlídku pivovaru stoupá rok od roku. Jen za loňský rok prošlo podnikem 113 exkurzí, letos tu zatím provedli 96 výprav. Nová degustační místnost má zájem lidí o pivovar ještě zvýšit.

„Pojme 60 osob. Díky tomu můžeme vyjít vstříc i cestovním kancelářím, které jsme dříve museli z kapacitních důvodů odmítat. Do pivovaru se tak podívá mnohonásobně více lidí a ochutnají naše piva,“ popisuje ředitel pivovaru Jaroslav Tůma.

Návštěvníci přijdou na prohlídku, při které uvidí výrobu nepasterizovaných piv ve filtrované i nefiltrované podobě, projdou varnou a uvidí i kádě se zrajícím pivem a pivovarské sklepy. Celou trasu projdou za hodinu a půl a zaplatí za ni 100 korun. V ceně je ochutnávka a 1,5litrová lahev ležáku Sklepák.

Starosta Strakonic Pavel Vondrys (Jihočeši 2012) věří, že degustovna bude k prohlídce lákat. „Když jsme uvažovali o privatizaci pivovaru, tak jsme počítali s tím, že ho zachováme. Strakonice nemají tolik památek jako Praha nebo Český Krumlov, a proto pivovar je jedním z míst, které může turisty oslovit,“ uvedl Vondrys.

Strakonický pivovar chce do pěti let vybudovat v areálu i vlastní restauraci, kde by lidé mohli popíjet přímo z pivovarských tanků. Vznikla by mezi spilkou a sklepem a měla samostatný vchod od řeky Otavy. Zároveň uvažuje i o pivních lázních, kde by podnik zužitkoval stažkové kvasnice z ležáckého tanku.

Design své degustovny chce přenést i do dalších restaurací. „Od příštího roku by mohly vznikat ve městech nad 20 tisíc obyvatel, postupně i v menších,“ uvažuje obchodní ředitel Pohanka.