Dárková taška s Adolfem Hitlerem z obchodu v Suchdole nad Lužnicí

Dárková taška s Adolfem Hitlerem z obchodu v Suchdole nad Lužnicí | foto: Český Rozhlas / Romana Lehmannová

V obchodě nabízí mezi vánočním zbožím dárkovou tašku s Hitlerem

  • 49
Malebná fotografie zimní Prahy, nad kterou ční na poštovní známce Adolf Hitler. V tašce s takto netradičním motivem lze předat dárek. Prodávají ji mezi vánočním zbožím v jednom z vietnamských obchodů v Suchdole nad Lužnicí na Jindřichohradecku.

Dárková taška stojí 22.90 koruny a na malém štítku je napsáno, že se jedná o luxusní design. Na její prodej upozornil Český rozhlas. Nad snímkem Mostecké věže u Karlova mostu je na tašce známka s profilem Adolfa Hitlera a nápisem Deutsches Reich, tedy Německá říše.

„Hnus. Něco takového jako dárkový předmět mi připadá naprosto zcestné,“ reagoval pro rozhlas Otto Herman, Žid, jehož rodinu postihl holocaust.

Policisté už na prodej dárkové tašky dostali upozornění a celou věc prověřují. Motiv zboží bude muset posoudit znalec. Ten by měl rozhodnout, zdali se vyobrazením Hitlera například jedná o podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, nebo je to pouze obchodní záměr.

Tašku nabízí vietnamský obchod v Suchdole nad Lužnicí na Jindřichohradecku. Dovozce je z Prahy a sídlo má v obchodním centru Sapa, výrobce je z Číny.

Zatímco v České republice je podobný prodej většinou nepřípustný, například v Itálii dlouhodobě nebyl problém v obchodě s potravinami a nápoji zakoupit například pivo, které má na etiketě rovněž portrét Adolfa Hitlera.