Začínal v modrých montérkách na humnech sladovny. Ve stejném pivovaru se pohybuje už jednadvacet let, posledních osm roků jako generální ředitel. Daniel Dřevikovský vede pivovar Samson a tomu se daří. Budějovické pivo objevuje stále více restaurací a také zákazníků.
„Za deset let bych byl rád, aby se Samson ještě více zabydlel na domácí scéně a expandoval i do jiných krajů mimo jižní Čechy,“ přeje si sedmačtyřicetiletý Dřevikovský.
Rok 2025 je pro pivovar významným datem. Slavíte 230 od založení. Jaké jsou začátky Samsonu v Budějovicích?
Tehdy ještě ve městě fungovaly dva pivovary. Jeden patřil městu, druhý patřil měšťanům. A měšťané si celou dobu toho fungování obou pivovarů stěžovali na to, že jsou porušovaná jejich várečná práva. Tenhle spor mezi radnicí a měšťany doputoval roku 1795 až na císařský dvůr do Vídně, kde jej císař rakouský František II. rozhodl ve prospěch měšťanstva. Vydal listinu, která vlastně zakládá Budějovický měšťanský pivovar (dnes pivovar Samson, pozn. red.). Ten sídlil tam, kde bývala věhlasná kavárna Savoy, a druhý provoz byl na místě dnešního Malého pivovaru. Na průčelí hotelu je dodnes patrný znak našeho pivovaru.
Když jdu do hospody na samson, a to pivo mi z nějakého důvodu nechutná, jsem si jistý, že to není tím pivem, protože od nás odchází v absolutně špičkové kvalitě.