Přípravy skončily a stavba D4 se rozběhla naplno. Řidiče čekají omezení

  15:48
Mezi Příbramí a Pískem se řidiči musí připravit na první omezení dopravy kvůli stavbě dalších kilometrů dálnice D4 z jižních Čech do Prahy. Silnice kolem Milína ve středních Čechách bude dočasně užší.
Loni v červnu začala stavba dalších kilometrů D4 slavnostním poklepáním na základní kámen. Následovaly přípravné práce, nyní už se buduje naplno.

Loni v červnu začala stavba dalších kilometrů D4 slavnostním poklepáním na základní kámen. Následovaly přípravné práce, nyní už se buduje naplno. | foto: Lukáš Marek, MF DNES

Archeologické průzkumy vrcholí, na polích už je shrnutá ornice a po zimě a mnoha přípravách tak naplno začíná stavba dlouho očekávané dálnice D4 v úseku přibližně mezi Příbramí a Pískem.

Zahájení další části prací potvrdili zástupci sdružení Via Salis složeného z francouzských firem, kteří vybudování 32 kilometrů D4 řídí.

„Projekt postupuje podle plánu. Po měsících příprav začíná etapa, v níž bude stavba stále viditelnější,“ potvrdil Christian Biegert, generální ředitel Via Salis.

Budoucí úsek dálnice z velké části kopíruje současnou silnici I/4. A právě na ní musí řidiči už v nejbližších dnech počítat s omezeními. První takové bude u Milína ještě ve Středočeském kraji. Tam zúží jízdní pruhy tak, aby se v tomto úseku mohl rozšířit původní násyp.

Přípravné práce naplánovali na uplynulý víkend do doby nejslabšího provozu, aby byla co nejméně narušená plynulost dopravy. Poté tam v tomto týdnu osadí betonová svodidla, která oddělí vozidla od staveniště.

„Prosíme řidiče o ohleduplnost a dodržování stanovené rychlosti, aby v místech omezení docházelo k co nejmenšímu zdržení,“ doplnil Christian Biegert.

Připravení jsou i v přilehlém Milíně. „Vítáme, že stavební práce pokračují. Sice to bude znamenat dočasná omezení, ale ve finále se zbavíme každodenního hluku a kouře z projíždějících kamionů. Obec bude tišší a bezpečnější. Současné silnice skutečně nebyly plánované na takovou intenzitu dopravy, která je tu v posledních letech,“ reagoval Pavel Nekl, starosta Milína.

Kromě vrcholících průzkumů archeologů, pokračují také v úseku přeložky elektrického vedení a ostatních sítí křižujících budoucí dálnici.

Stavba oficiálně začala před osmi měsíci a podle smlouvy má být hotová v prosinci roku 2024. Práce tak budou pokračovat zároveň na několika úsecích najednou. Také proto budou následovat i další menší omezení v dopravě.

Od tohoto pondělí jsou zavřené sjezdy z I/4 do obce Nerestce. V dubnu pak podobně jako u Milína zúží vozovku u Mirovic, aby tam mohli začít silnici rozšiřovat na dálnici.

Stavba 32 kilometrů D4 od jihočeských Mirotic kolem Čimelic až po středočeské Háje je prvním českým PPP projektem takového rozsahu v oblasti infrastruktury. To znamená, že ji konsorcium financuje a pak bude dalších 24 let provozovat, a to včetně dalších 16 navazujících kilometrů. Stát bude stavbu postupně splácet a po 24 letech ji má převzít v bezvadném stavu.

Pro řidiče se nic nezmění, budou dálnici využívat za stejných podmínek jako ostatní. Zhotovitelem nových úseků je společnost DIVia stavební, člen skupiny Eurovia CS. Celkem by stát měl za využívání nové dálnice zaplatit postupně 17,8 miliardy korun. Nová D4 ponese název Via Salis neboli Solná stezka podle středověké cesty vedoucí z Alp přes Šumavu do Prahy.

Pokrok u Nažidel

Kromě dálnice D4 je ve velkém rozestavěná také část jihočeské D3, a to dva úseky kolem Českých Budějovic a jeden dál směrem k hranicím s Rakouskem do Kaplice nádraží na Českokrumlovsku. Dohromady zhruba 28 kilometrů.

A ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl minulý týden oznámil, že pokročila i příprava dalšího úseku, od Kaplice nádraží k Nažidlům. „Požádali jsme o vydání stavebního povolení,“ potvrdil na svém twitterovém účtu.

Zároveň pro tuto část ŘSD dokončuje výkupy pozemků a pokračuje i další příprava. Výběrové řízení na zhotovitele ředitelství také plánuje ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

Obchvat Budějovic a část ke Kaplici mají být v provozu do konce roku 2024, o další rok později i celá jihočeská D3 k hranicím s Rakouskem. Nyní funguje přibližně 70 kilometrů.

Autor:
  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jednasedmdesátiletý řidič předjížděl, zabil ho náraz do protijedoucího vozidla

17. dubna 2024  19:38,  aktualizováno  20:14

Při tragické dopravní nehodě na silnici 2/37 ve směru z Tábora na Slapy ve středu po čtvrté hodině...

Za smrt narkomanky dostal muž 7,5 roku. Soud uvěřil, že jí chtěl opiáty pomoci

19. dubna 2024  13:39

Trest 7,5 roku vězení uložil dnes českobudějovický krajský soud muži obžalovanému ze zavinění smrti...

Krabička jako lék na smutek za ztracené dítě. Usnadňuje truchlení, říká lékařka

19. dubna 2024

Premium Vzpomínkové krabičky jako lék na smutek. I tak lékařka Šárka Pfauserová z českobudějovické...

Opilá řidička nabourala v noci do domu, část zdi museli hasiči strhnout

19. dubna 2024  9:39

Opilá řidička narazila ve čtvrtek v noci do domu v Chlumanech na Prachaticku. Byla opilá a nemá...

Hokejová reprezentace se bude vracet na jih Čech další čtyři roky

19. dubna 2024  8:02

Nejen světový šampionát žen, ale minimálně čtyřletá spolupráce Jihočeského kraje s Českým svazem...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...