Zúžená část D3 u motocentra. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Stát vyvlastní pro dostavbu D3 pozemky motocentra u Tábora, rozhodl kraj

  • 94
Jihočeský krajský úřad rozhodl, že stát vyvlastní pozemky motocentra pro stavbu dálnice D3 u Tábora. Vyvlastnění chtělo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), teď může dostavět asi 400 metrů D3. Ve chvíli, kdy bude mít ŘSD všechna povolení, dokončí D3 v místě za čtyři až pět měsíců.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl iDNES.cz potvrdil, že už mají rozhodnutí krajského úřadu v ruce a seznamují se podrobně s celým dokumentem, který má 27 stran.

„Zabýváme se tím s našimi právníky. Potřebujeme přesně vědět, zda je možné proti tomuto rozhodnutí ještě nějaké odvolání, což se nyní zdá, že nikoli. Možná ale může být ještě žaloba,“ konstatoval Rýdl. 

Zopakoval, že ve chvíli, kdy bude vše jasné a budou moci k Táboru vyjet stroje, bude tam pak dálnice dokončená za čtyři až pět měsíců a poté už se tudy bude jezdit úplně bez omezení.

Pavel Bratránek jako jeden z vlastníků pozemků a motocentra řekl, že mu rozhodnutí krajského úřadu zatím nepřišlo. 

12. listopadu 2019

Na dálnici D3 u Tábora chybí z důvodu letitého sporu zprovoznit několik stovek metrů na straně ve směru do Českých Budějovic. Místo je tam zúžené do jednoho pruhu v každém směru a rychlost omezená.

Ředitelství silnic a dálnic požádalo o vyvlastnění už v roce 2019, kvůli pozemkům nemůže dostavět 400metrový úsek dálnice.

Vlastníkům pozemků navrhlo ŘSD již dříve odškodnění, majitelé nabídku nepřijali. Návrh odškodnění zaslalo ŘSD jak Bratránkovým, jimž patří pozemky s motocentrem, tak i firmám Milan Král a Taartrade.

„Ze strany státu žádný nový návrh nepadl. Nesouhlasíme s vyvlastněním, označujeme ho jako nezákonné. Stát nám zmařil naše investice, vydal nezákonné stavební povolení. Teď ty škody odmítá platit a jen silovou formou, přes vyvlastnění, se nás snaží o naše nemovitosti připravit,“ řekl už dříve Pavel Bratránek.

Kauza vznikla kvůli chybám úřadů. Táborský stavební úřad totiž motocentrum v roce 2000 zkolaudoval jako stavbu trvalou, namísto dočasné, která by se vznikem dálnice zanikla. Vedoucí stavebního úřadu v Táboře už dříve uznala, že stavba nikdy neměla být trvalá.

,