ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Turisté musejí přeznačit trasy, které přetne dostavba dálnic D3 a D4

  • 1
Výstavba nových úseků dálnic D3 a D4 neomezuje na jihu Čech pouze automobilovou dopravu. Jisté komplikace čekají i na pěší turisty. Příprava nových úseků naruší na Českobudějovicku a Písecku celkem čtyři značené stezky.

Změny se týkají úseků mezi Kamenným Újezdem a Plavem, kde D3 protne zelenou a žlutou, modrá se s dálnicí zkříží u Dolních Svinců. Alšovu stezku pak D4 protne nedaleko Čimelic.

Klub českých turistů (KČT) však ujišťuje, že by to pěší turistiku v lokalitě mělo ovlivnit jen minimálně a všechna omezení budou jen dočasná. 

„Každá liniová stavba nějakým způsobem ovlivňuje naše trasy. Většinou to řešíme tak, že po nutnou dobu trasu přerušíme, a když je oblast bezpečná, naši značkaři si cestu projdou a přeznačí ji přes nejbližší mosty, podchody nebo biokoridory,“ uvedl za KČT Pavel Přílepek.

Turistům vycházejí vstříc i projektanti staveb, kteří je často oslovují. Vzájemná spolupráce tak funguje.

„Většinou se nám ozvou a dají nám možnost se k plánované výstavbě vyjádřit. Nebýváme však moc kritičtí. Vždy si dokážeme nějak poradit. Míst, které můžeme k překřížení využít, je opravdu spousta,“ doplnil Přílepek.