Nové rehabilitační oddělení v dačické nemocnici.

Nové rehabilitační oddělení v dačické nemocnici. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Z bývalé kuchyně v dačické nemocnici je moderní rehabilitace

  • 0
Pacienti v dačické nemocnici mohou od čtvrtka využívat nové rehabilitační oddělení. Moderní rehabilitace sídlí v pavilonu bývalé nemocniční kuchyně. Celou přestavbu zvládli řemeslníci v rekordně krátkém čase.

"Stavbu jsme předávali 2. května a novou bezbariérovou budovu s výtahem přebírali 27. září. Investici ve výši 14 milionů korun zaplatil Jihočeský kraj," uvedla ředitelka nemocnice Miroslava Člupková.

Moderní ambulantní pracoviště je určeno především pro doléčení dětí i dospělých po úrazech nebo operacích pohybového aparátu. Ale také pro pacienty sužované chronickými bolestmi zad a páteře nebo jejichž zdravotní stav vyžaduje vodoléčbu, laserovou terapii či magnetoterapii.

Fotogalerie z rehabilitace

Za novou ambulantní rehabilitaci, kterou nabízí svým pacientům dačická nemocnice, by se nemusel stydět ani ústav specializovaný na rehabilitační léčbu.

V dolní části pavilonu je recepce, ordinace lékaře, kompletní sestava van na vodoléčebné procedury, parafinová lázeň, elektroléčba s magnetoterapií a toalety pro pacienty. V prvním patře vznikly léčebné tělocvičny se zaměřením na ergoterapii a další procedury i laserová terapie.

"Rehabilitaci na úrovni jsme dělali i ve starých prostorách. Problém byl v tom, že na několika místech. Elektroléčba byla jinde než tělocvična, vodoléčba sídlila také jinde. Já jsem měl ordinaci v úplně jiné budově, kde byl laser," srovnává vedoucí lékař rehabilitačního oddělení František Trkan.

Když potřebovali pacienti absolvovat víc procedur, museli se při střídání několika budov znovu oblékat a obouvat. Stejné komplikace zdržovaly i zdravotníky.

"Chlubíme se kvalitním personálem, teď jsme mu dopřáli i kvalitní prostředí, v němž poskytuje péči," podotkla Člupková.

Chtějí vlastní akutní rehabilitační lůžka

Rehabilitační tým dačické nemocnice léčí nejen pacienty zvenčí a seniory z vlastní léčebny dlouhodobě nemocných, ale také lidi, které tam překládá jindřichohradecká nemocnice několik dní po velkých ortopedických operacích.

"Proto usilujeme o vlastní akutní rehabilitační lůžka. Dnes se staráme o pacienty například s endoprotézou kyčle či kolene ještě se stehy v ráně jen za paušál poskytovaný na léčebně dlouhodobě nemocných," upozornil Trkan.

Vicehejtmanka pro zdravotnictví Ivana Stráská potvrdila, že se vznikem moderní rehabilitace pod jednou střechou bude Jihočeský kraj o vznik akutních lůžek v dačické nemocnici usilovat.

"Chtěli bychom tu poskytovat akutní rehabilitační péči i pacientům z jiných nemocnic. V kraji je opravdu málo rehabilitačních lůžek a je zanedbána i rehabilitace seniorů," zdůraznila.

Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktora Lavičky ale s největší pojišťovnou ještě nikdo o tomto záměru nejednal. "Ani nevíme, že dačická nemocnice otevřela novou rehabilitaci. V této chvíli nás nikdo nekontaktoval ani taková lůžka nepožadoval," shrnul.