Jízdní kola jsou v Českých Budějovicích častým dopravním prostředkem.

Jízdní kola jsou v Českých Budějovicích častým dopravním prostředkem. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

V Budějovicích postaví nové cyklostezky, rozvoj ale brzdí výkup pozemků

  • 1
Více než deseti stezek a dalších zlepšení v následujících dvou letech se mohou dočkat cyklisté v Českých Budějovicích a blízkém okolí. Ještě letos bude hotový úsek podél cesty za nádražím mezi Hodějovicemi a Suchým Vrbným. Výstavbu dalších komplikuje výkup pozemků.

Před radnicí zastavuje jeden cyklista za druhým. Zaparkují svá kola a zamíří do sálu zastupitelů. V hlavě si nesou desítky nápadů na zlepšení situace v dopravě v Českých Budějovicích.

"Jak se máme bezpečně dostat z Vráta do centra? Na Rudolfovské třídě je dost místa i pro cyklopruh, uděláte ho tam?" zazní po chvíli uvnitř radnice.

Ve středu tam sdružení Cyklobudějovice a spolek Domovina ve spolupráci s městem uspořádaly veřejnou diskusi na téma cyklodopravy a jejího rozvoje. Přítomní upozornili na několik nesmyslných překážek, na které v ulicích Českých Budějovic pravidelně narážejí.

Některé z nich zmizí ještě letos. "Upravíme například nájezdy na cyklostezku u křižovatky ulic Čéčova a Nerudova. Dále zpevníme část stezky u Sodovkárny při levém břehu Vltavy a také chceme pro cyklisty vyřešit úsek v Jírovcově ulici mezi Novou a Riegrovou, kde je jednosměrka. Musíme se ale nejdříve dohodnout na zrušení několika parkovacích míst," vyjmenovala náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Účastníky diskuse hodně zajímalo, jestli má město ucelené plány, jak postupovat do budoucna. "Chybí mi koncepce. Na podzim jste na některých místech nakreslili na silnici piktogramy pro cyklisty, ale po pár měsících už nejsou skoro vidět," upozornil jeden z diskutujících.

Popelová na to reagovala s tím, že se problémem bude zabývat správa veřejných statků, která by měla zajistit kvalitnější nátěry. Piktogramy upozorňující na častý pohyb cyklistů jsou v plánu na části Lidické třídy, Novohradské či E. Beneše. Objevit by se mohly i na zmíněné Rudolfovské.

"Tam je problém, že část silnice patří kraji. Na podobné problémy narážíme i na dalších vozovkách, kterou nejsou naše, ale třeba státu. Dohody pak trvají déle," vysvětlila náměstkyně.

K zásadním úpravám a novinkám zástupci magistrátu nechtějí přistupovat, dokud nebude hotový takzvaný cyklogenerel, který určí další postup. "Dokument by mohl být hotový do konce roku, pokud to půjde dobře," zmínil Jan Žvak za Cyklobudějovice, které se v posledních měsících podílí na přípravě nových opatření pro cyklisty.

Velká lávka u výstaviště

Rozruch při jednání způsobily plány na stavbu lávky přes silnici na Dlouhé louce u výstaviště, jejíž příprava je však na úplném začátku a není jisté, jak bude vypadat.

Nicméně existuje zhruba deset projektů, které by chtělo město do dvou let stihnout. Při jednání je představil Michal Šram z útvaru hlavního architekta, který má cyklistiku na magistrátu na starosti.

"Ještě do konce letošního roku bude hotová nová samostatná stezka vedoucí podél zanádražní komunikace mezi Hodějovicemi a Suchým Vrbným," zmínil. U ostatních úseků už byl Šram opatrnější. "Například u stezky z Roudného do Budějovic podél Malše potřebujeme získat pozemky, což se ukázalo jako velký problém," řekl.

A malý úsek brzdí také stavbu stezky z Včelné. "Tam se jedná opravdu o několik metrů, které drží soukromý majitel. Už jsme uvažovali i o tom, že by stezka vyústila o kus dříve. Uvidíme," zamyslel se náměstek primátora Kamil Calta.

Většina diskutujících se pak shodla, že by město mělo cyklisty, chodce, cestující MHD i motoristy postavit na stejnou úroveň a nikoho neupřednostňovat. "Dosud jsem vnímal, že radnice cyklistiku při plánování dopravy bere spíše jako okrajovou záležitost," doplnil Lukáš Kosička z Domoviny.

Plánované cyklostezky v Budějovicích

České Vrbné: cyklostezka přes ostrov u vodáckého areálu

sídliště Vltava: bezpečnější přejezd přes čtyřproudovku u Lidlu

Suchomel: cyklostezka od Vltavy k areálu firmy Robert Bosch

Cyklostezka zanádražní: 0,9 km cyklostezky Husovou kolonií, hotová bude do konce roku 2015

Husova třída: lávka přes silnici na Dlouhé louce, zatím bez termínu

Litvínovice - České Budějovice: 1,7 kilometru dlouhá trasa za Stromovkou

Sodovkárna: zpevnění části neupravené stezky, hotovo letos

Lávka přes Mlýnskou stoku: rozšíření současné lávky v Alšově ulici

Cyklostezka zanádražní: 1,9 km mezi Hodějovicemi a Suchým Vrbným, hotovo do konce roku 2014

Roudné - České Budějovice: 2,6 km, na trase jsou majetkové problémy

Včelná - České Budějovice: 1,5 km, majetkové problémy

Pozn.: Termíny nejsou závazné. Budou se odvíjet především od majetkového vypořádání na některých úsecích.