ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Cyklobusy na jihu Čech letos nevyjedou. Dopravce na ně nezískal peníze

  • 14
Jízdní řády cyklobusů pro letošní sezonu budou jejich příznivci hledat na jihu Čech marně. Dopravní systém Cyklotrans, který v kraji fungoval 16 let, letos s největší pravděpodobností nevyjede. Dopravce na něj nezískal peníze.

„Pro sezonu 2019 se před zahájením provozu ani po několika měsících jednání nepodařilo ze strany Jihočeského kraje zajistit potřebné financování tohoto projektu,“ uvedl Miloslav Mrkvička, předseda představenstva společnosti GW Bus, která síť cyklobusových linek zajišťuje.

Cyklotrans začal fungovat v roce 2003 a jeho linky pokrývaly turisticky nejatraktivnější oblasti jižních Čech od Šumavy přes Novohradsko, Třeboňsko až po rakouský Gmünd.

„Nejvyužívanější jsou sobotní linky z Českých Budějovic na Lipno nad Vltavou. Velký zájem je také o zelenou linku, která jezdí až na jižní Moravu a víkendové spoje do šumavské Kvildy,“ popsal Mrkvička.

V průměru využilo v letních měsících tyto spoje téměř 20 tisíc turistů a převezly přes 3 300 kol. Od roku 2003 do roku 2010 platil autobusy kraj, poté ČEZ jako generální partner. Jde o dva miliony korun za sezonu.

Loni ČEZ svůj příspěvek snížil, částečně proto opět přispěl kraj. Letos však dopravce prakticky na prahu nové sezony nedosáhl na peníze ani od ČEZ, ani od kraje.

Oba podporovatelé cyklobusů tvrdí, že věc ještě není uzavřená. „Systém přepravy kol na turisticky zajímavá místa podporujeme řadu let. Pro letošek nebyla žádost o sponzoring projektu ČEZ Cyklotrans 2019 dosud schválena, ani zamítnuta,“ řekl Marek Sviták, mluvčí Jaderné elektrárny Temelín ze skupiny ČEZ.

Kraj vypsal grant, pro dopravce je to ale pozdě

Podle hejtmanky Ivany Stráské kraj už vypsal na podporu rekreační dopravy grant s pěti miliony korun a každý žadatel mohl získat až půl milionu. „Na základě upozornění, že je to nízká hranice, jsme reagovali tím, že vypíšeme druhou výzvu se stropem dva miliony,“ řekla Stráská s tím, že nový grant bude vyhlášen 6. června.

Pro dopravce je to však pozdě. „Nemůžeme cyklobusy táhnout ze svého a čekat, zda dotace nakonec vyjde,“ dodal Mrkvička.

Kraj ze svého rozpočtu letos vydá za dopravu 1,3 miliardy korun. „Podporujeme i turistické spoje, ale měli by se na tom podílet i místní podnikatelé v cestovním ruchu,“ podotkl krajský radní pro dopravu Jiří Švec.