Otáčivé hlediště se letos neroztočí.

Otáčivé hlediště se letos neroztočí. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Otáčivé hlediště zůstane v krumlovské zahradě, souhlasilo ministerstvo

  • 3
Krumlovské otáčivé hlediště zůstane v zámecké zahradě, shodli se zástupci Českých Budějovic s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Nová točna by nebyla daleko od původní.

„Dnes byla definitivně opuštěna myšlenka na vybudování nového divadelního traktu mimo zámeckou zahradu státního hradu a zámku,“ uvedl po jednání náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma.

Současná točna, která je majetkem města České Budějovice, má zůstat na původním místě do roku 2023. Nyní prochází rekonstrukcí, která potrvá do března příštího roku, podle odhadů bude stát 24 milionů korun bez daně.

Opravená bude kovová konstrukce, elektroinstalace a další věci. Jihočeské divadlo s městem České Budějovice se pro obnovu rozhodly v době, kdy bylo nutné sezonu zrušit z důvodu koronavirových opatření.

V následujících letech má vzniknout zcela nová točna, která by mohla stát poblíž takzvané broskvovny. Jde o prostor na půli cesty mezi nynější točnou a zaniklým jezírkem.

Podle náměstka Thomy má toto místo podstatnou výhodu právě v tom, že k němu přiléhá takzvaná produkční zahrada. V té by mohlo vzniknout nové komplexní celé zázemí pro nové otáčivého hlediště.

Upřesnil, že definitivně zůstává v dalších variantách už jen úvaha umístění otáčivého hlediště uvnitř zámecké zahrady.

„V této souvislosti město České Budějovice osloví Národní památkový ústav se žádostí o předběžnou konzultaci k určení místa pro případný přesun otáčivého hlediště v zámecké zahradě,“ řekl Thoma.

Podle kastelána krumlovského zámku Pavla Slavka je zámecká zahrada součástí památky UNESCO, a podléhá tak přísným podmínkám ochrany fauny, flóry i povrchu. Slavko vnímá zahradu jako významný krajinný prvek a nárazníkovou zónu památky UNESCO.

„A nedokážu si představit, že bychom některou část zámecké zahrady ‚obětovali‘ jako nejméně špatné řešení tomu, aby uvolnila současné místo, kde stojí točna. Narušit obdobným způsobem jinou část zahrady není šťastné,“ řekl Slavko.

,